Pécsi Advent

 

Advent a karácsonyra felkészítő időszak, az egyházi év kezdete. Ünnepének eredete a 4. századra nyúlik vissza, jelenlegi formájában az 5. századtól ünneplik.

 

Lényege a megtestesülésben közénk érkező Krisztus várása. A várakozás állomásait a négy vasárnap jelképezi, amelyek szimbolikája az évszázadok során egyre gazdagodott. Az első vasárnap az Ószövetségben megjövendölt Megváltó érkezését jelzi, a második az emberré lett Jézust, aki az Atya szeretetének küldötteként jött közénk, a harmadik a ma is velünk élő és halálunk óráján is vigaszt adó Krisztust. A negyedik a beteljesüléskor eljövendő Úr Krisztust, aki minden ember számára elhozza Isten szeretetének országát, ahol életünk valódi értelmében nyilvánul meg.

 

pecsi advent logo

Advent hagyományosan készületi és böjti idő, amit a liturgiában a lila szín jelképez. A várakozás örömére a 3. vasárnap emlékeztet, erre utal liturgikus színként a rózsaszín. A karácsony előtti heteknek az egyházi és népi hagyományban is megvannak a sajátos szokásai. A hajnali szentmisék (roráték) évszázadok óta hívják egybe közös imádságra a híveket, és sokakban felidézik a gyermekkor világát. Az adventi koszorú újabb kori szimbóluma, a családi közösségekben is kedvelt jelképe a karácsonyi készületnek.

 

A pécsi egyházmegye immár hagyományként a művészet, elsősorban a zene segítségével készül a karácsonyra. Az idén az egyházmegye és Pécs városa adventi készülődésének fontos közös állomásai, közös eseményei is lesznek. Nyáron Európa kórusainak hangjai zengtek városunkban, most a helyi közösségek hangjai lesznek hallhatók: ünnepi hangok, „a Lélek hangjai" – „voces Spiritus".

 

A közös adventi készülődésben részt vesznek a város orgonaművészei és tanítványaik, szólóénekesek, kamarazenekarok, általános iskolák és gimnáziumok énekkarai, egyházi és világi közösségek kórusai, zeneiskolák növendékei. Bemutatnak pásztorjátékokat, fogyatékkal élők előadásában betlehemes játékot, karácsonyi ihletésű táncelőadást, elhangzanak egyházzenei áhítatok, vallásos népénekek és adventi liturgikus énekek, és ki-ki részt vehet a kórusok közös éneklésein a nyitó, és záróeseményeken.

 

 A részletes program letölthető innen.

 

 

A 13. Pécsi Advent idején a Pécsi Egyházmegye újra lehetőséget biztosít ingyenes idegenvezetésekre.

Advent idején találkozásra készülünk. Életünk, amely úgy a miénk, hogy egyben másoktól kapott ajándéknak tekintjük, a találkozásokban nyer valódi értelmet. Egy-egy ünnepi találkozás ragyogó ajándékká nemesül, annak felismerésévé, hogy a lét megajándékozottjai vagyunk.

Az adventi időszak lelki előkészületének jegyében a Pécsi Egyházmegye az idén is - immár 13. alkalommal - meghirdeti a Pécsi Advent rendezvénysorozatot, egyúttal szeretettel várja a kedves híveket a hajnali rorate szentmisék alkalmaira is a november 30-tól december 24-ig terjedő időszakban, hétfőtől szombatig, 6 órától a Pécsi Székesegyházban.

2015 november
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Közelgő események

Adventi Nagy Közös Éneklés és Szentmise:
Pécsi Székesegyház
2015. 11. 29. -
A Szent Mór Iskolaközpont adventi hangversenye:
Pécs, Dóm-kőtár
2015. 12. 03. -
Ingyenes látogatások a Pécsi Székesegyházban az adventi időszakban:
Pécsi Székesegyház
2015. 12. 04. -
Király Csaba orgonakoncertje:
Pécsi Székesegyház
2015. 12. 04. -
Ingyenes látogatások a Pécsi Székesegyházban az adventi időszakban:
Pécsi Székesegyház
2015. 12. 05. -

pe katolikusok

pe szerzetesek eve

pe napi evangeliumok

pe mariagyudi kegyhely

pe szechenyi