A Pécsi Egyházmegye szabadegyetemi programjában olyan témákat választ, amelyek az embert alapvetően érintik. A novemberi alkalmon Bognár Attila András mohácsi plébános, Baán Izsák bencés szerzetes, valamint Nacsinák Gergely András ortodox lelkész, vallástörténész beszélt az imádság és a meditáció fogalmáról más-más megközelítésben.

szabadegyetem meditacio ima web 20161123 15„A meditáció szó a jelenlegi keresztény gyakorlatban, a magyar katolikus szóhasználatban is sajátos kettősséget hordoz. Egyesekben félelmet kelt, mert sok olyan irányzathoz, spirituális technikához kötődik, amelyek nem feltétlenül egyeztethetők össze a keresztény imádsággal; mások számára viszont szinonimája a belső, szemlélődő imádságnak, istenkapcsolatuk éltető gyakorlatának, annak az imamódnak, amit főleg a szemlélődő lelkigyakorlatokon lehet elsajátítani."– így kezdte előadását Baán Izsák bencés szerzetes. Az előadó kitért arra, hogy a meditáció kifejezés milyen tartalommal bírt a kereszténység korábbi századaiban.

„A keresztény hagyománytól nem idegen egyfajta „technika" a Szentírással való imádságban. A „mantra-jellegű", ismételgetéssel és adott testhelyzettel összekapcsolódó meditáció azonban attól lesz igazán kereszténnyé, ha célja nem a személytelen léttel vagy legbelsőbb önmagunkkal való találkozás, hanem az életünkben is cselekvő Szentháromság megismerése." – összegezte gondolatait Baán Izsák.

„Az imádság lényege az Istenfigyelés. Ez nem az ember cselekedete, hanem Isten műve bennünk." – fogalmazott Bognár Attila András mohácsi plébános. „Ennek felismerése nagyon egyszerű folyamat, olyan, mint az élet, a lét. Ha nagyon összpontosítunk rá, talán bele is bonyolódunk. Ha észrevétlenül tesszük, akkor életünk részévé válik. Ahogyan Isten fia megtestesült ebben a világban, és mindent megszentelt, úgy szentelődik meg az ember is, aki bekapcsolódik ebbe az isteni vérkeringésbe." – tette hozzá Bognár Attila András.

szabadegyetem meditacio ima web 20161123 10A harmadik előadó, Nacsinák Gergely András ortodox lelkész, vallástörténész így fogalmazott:
„Az imát és meditációt, mint ahogy a cím is sugallja, manapság nemcsak elkülöníteni szokás, de időnként szembeállítani is: azonban a hagyományos keresztény lelkiségben - ahogy a keleti kereszténységben mindmáig - e két fogalom nem igazán megkülönböztethető tartalmakat, nem kétféle belső aktivitást jelöl, hanem ugyanazon lelki mozdulat, az Isten felé fordulás színét és visszáját. Mi az imát inkább szóbeli, míg a meditációt inkább nem verbális tevékenységnek szoktuk gondolni, afféle elcsöndesülésnek, holott a keresztény hagyományban nagy múltra tekint vissza mind a szóbeli meditáció, mind a szavak nélkül végzett imádság gyakorlata."

Nacsinák Gergely András előadása ezt a két fogalmat járta körül korai, illetve keleti keresztény aszketikus-lelkiségi szövegekre támaszkodva.

 

HANGANYAGOK

A felvételeket készítette: Visontai László
Fotó: Loósz Róbert


 

Baán Izsák előadása

 

Bognár Attila András előadása

 

Nacsinák Gergely András előadása

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról
2017 április
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Közelgő események

Pedagógusnap:
Pécs, Pollack Mihály Műszaki Kar
2017. 04. 29. - 2017. 04. 29.
Bérmálkozók lelki napja:
Pécs, Szent Mór Iskola
2017. 04. 29. - 2017. 04. 29.
Vadfüge filmklub: Werckmeister harmóniák :
Magtár Látogatóközpont
2017. 05. 09. -
Munka és ünnep - szabadegyetem:
Pécs, Magtár Látogatóközpont
2017. 05. 10. -
Egyházmegyei hittanverseny:
Pécs
2017. 05. 11. - 2017. 05. 11.

pe katolikusok

pe ministransok

pe napi evangeliumok

pe mariagyudi kegyhely

pe szechenyi