Véget ért a krakkói Ifjúsági Világtalálkozó, amelyen több mint másfél millió fiatal, köztük több mint száz pécsi vett részt. A PécsiKatifi szervezésében 65-en utaztak Krakkóba. A találkozón Udvardy György pécsi megyéspüspök Brzeskó-ban tartott katekézist és szentmisét, ahol kiemelte: „Engedjétek magatokhoz közel az irgalmasságot, mert nagy erőt jelent!" 

Júliusban az irgalmasság fővárosa volt Krakkó. A július 25-31. között megrendezett Ifjúsági Világtalálkozó mottójául Ferenc pápa Máté evangéliumának egy részletét választotta: „Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmat nyernek." A találkozón Udvardy György pécsi megyéspüspök Brzeskó-ban tartott katekézist és szentmisét. „Engedjétek magatokhoz közel az irgalmasságot, mert nagy erőt jelent!" Ezt a gondolatot fejtette ki katekézisében a főpásztor.

Az elveszett bárány történetén keresztül Udvardy György a következőket foglalta össze:

„Nagyobb öröme lesz az egy megtérőnek, mint a 99 igaznak. Magunkat kimondatlanul is a 99 igaz közé soroljuk. Pedig akkor érthetjük meg az irgalmasság lényegét, ha azt mondom: utánam jött, én vagyok, akit megtalált, akit meggyógyított. Az irgalmasságról csak személyesen szabad gondolkodni: sokszor az elveszettség helyzetében érezzük magunkat, pedig Jézus azt üzeni, hogy mindenki értékes. De lehetek én is gőgös, kritikus, amikor Isten tanítása nem érint meg engem. Az irgalmasság cselekedeteinek gyakorlása a lényeg."

IMG 5810

A szentmise homíliájában pedig a főpásztor a tékozló fiú példája kapcsán elmondta: „Az atya visszafogadja fiát, amikor az élet után kiált. A segélykiáltás – 'Fölkelek és atyámhoz megyek' – az élet és halál kérdése. Az irgalom az élettel ajándékoz meg minket. Isten igazságossága az ő fia a kereszten. 'Legyetek ti az Isten igazságossága!' – ahogy Szent Pál kéri a korintusiakhoz írt levélben."

DSC 5418

A Pécsi Egyházmegye több száz fiatalja is útnak indult, hogy együtt imádkozzon és ünnepeljen a világ minden tájáról érkező közösségekkel. A PécsiKatifi tagjai már az előtalálkozón is részt vettek, amelynek célja az volt, hogy a lengyelek kultúrájával, lelkiségével, szokásaival találkozzanak. A pécsi fiatalokat lengyel családoknál helyezték el, akik megrendítő vendégszeretettel fogadták őket.

Nagy Éva Anna, a PécsiKatifi tagja elmondta: „Szívüket-lelküket kitették értünk. Együtt imádkoztunk, énekeltünk. Imádkoztak a fiatalokért, az IVT résztvevőiért, a szervezőkért és az itthon maradottakért. Már az előtalálkozón szerveztek katekéziseket nekünk, amelyek során feladatokat kaptunk és kiscsoportban dolgoztunk. Lelkileg feltöltődve fejeztük be az előtalálkozót és mentünk át Krakkóba."

„A szeretet lángja árassza el világunkat és szabadítsa meg az önzéstől, az erőszaktól és az igazságtalanságtól, hogy a jóság, a megbékélés, a szeretet és a béke erősödjön meg a Földön." Stanisław Dziwisz bíboros, Krakkó érseke ezekkel a szavakkal köszöntötte a fiatalokat a nyitó szentmisén.

A következő három nap délelőttjein a pécsi fiatalok a magyar nyelvű katekéziseken és szentmiséken vettek részt.

ivt 2016 01 nagy eva annaNagy Éva Anna hozzátette: „Udvardy György főpásztor külön köszöntött minket, odafigyelt ránk és feladatot is adott nekünk. Ez nagyon nagy élmény volt, igazi közösséggé kovácsolódott a csapat. Az irgalmasságról való elmélkedések során arra buzdítottak minket, hogy szeretettel és békével közelítsünk közvetlen környezetünk, embertársaink felé. Voltak olyan társaink, akik évek óta nem gyóntak, nem áldoztak, de a krakkói út során újra visszataláltak a katolikus egyházhoz. Mindannyian egy életre szóló élménnyel gazdagabban tértünk haza, feladatunk pedig az, hogy a megtapasztalt békét és szeretetet továbbadjuk. Mert igenis meg lehet tenni, képesek vagyunk rá!"

A Pécsi Katifi fotói a találkozóról itt.

Fotók a találkozóról itt és itt | Videók a találkozóról itt.

Beszámolók a találkozóról itt.


 

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség