Bacsmai László esperes-plébános csaknem 14 év után búcsúzott el a szekszárdiaktól, köztük a katolikus iskolásoktól.

DSCF6310Fodor Mihályné igazgatónő búcsúbeszédében elmondta: 14-15 éves gyerekeket szoktak az iskolából elbúcsúztatni ballagásukon, életük egy jelentős szakaszát lezárva. Ezúttal a szolgálatában 14-15 éves plébánost bocsátják útjára, és ahogy a ballagó diákokat, úgy őt is hívják és várják vissza.

A szekszárdi Szent József Katolikus Iskolaközpont püspöki biztosa mindig azért munkálkodott, hogy az iskola a város szívébe kerüljön, a szó legteljesebb értelmében. Az intézmény így 2008-ban beköltözhetett a városközpontba, emellett egyre nagyobb elismertségnek, megbecsülésnek örvend, s ebben Bacsmai László jelentős szerepet játszott. Az iskolához tartozó felnőttek: pedagógusok, szülők egyaránt hálásak odaadó munkájáért.

A búcsúztatón részt vettek a katolikus óvodások, az intézményhez tartozó gyerekek, pedagógusok, technikai dolgozók. A kisebbek próbálták lebeszélni a költözésről, de Laci atya elmagyarázta, neki ott kell szolgálnia, ahol a püspöke kéri.

Bacsmai László helyét Szekszárdon Petkó Tamás veszi át. A vele készült rövid interjút közöljük.

 

DSCF6399

Szeretettel köszöntünk az intézmény dolgozói, tanulói és a szülők nevében. Tanév közben nem egyszerű belecsöppenni egy-egy hittancsoport vagy egy iskola életébe. Hogy oldod meg ezt a helyzetet?

Szeretek hittant tanítani, Dunaföldváron is sok órám volt. Ami problémát okozhat, hogy nem tudom a gyerekek nevét, de majd hamar megismerkedünk.
Dolgoztál már a szekszárdi katolikus iskolában, annak idején káplánként. Milyen emlékeket őrzöl abból az időből? Mit jelent számodra?
Jó volt itt. Katolikus iskolában dolgozni nagy kihívás, nagy felelősség, de egyben több lehetőség is, hogy a gyerekeket, szülőket elérjük.

Vannak-e a korábbi tapasztalataidból fakadó terveid?

Azt szeretném, ha minden gyerek és szülő elkötelezett, hívő ember lenne. Ez mindenkinek jó, nekik is, az egyháznak is, az iskolának is. A szülőkkel ezért szeretnék külön is foglalkozni, hogy elérjük, hogy a szülő a hitéletben is példát mutasson a gyerekének. Szeretném megnyerni őket erre a feladatra, segítséget nyújtani benne.

Köztudomású, hogy nagyon segíted, támogatod a fiatalokat. Hogy éred el, hogy figyeljenek rád?

Nehéz kitalálni, hogy hogyan lehet lekötni őket, nem egyszerű rivalizálni a technikai eszközökkel, a Facebookkal. A szívükhöz kell eljutni. Ha megszeretnek, akkor tudok hatni rájuk, így érem el, hogy hallgassanak rám, ekkor tudom vezetni őket. Nem könnyű, ez is nagy kihívás. De sok ötletem, tervem van ezzel kapcsolatban.

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Nincsenek események

Szent Vér Báta

pp mariagyudi kegyhely