A szabadegyetemi konferenciasorozat őszi félévében, az előadók minden alkalommal két fogalmat állítanak egymás mellé, vizsgálják azok tartalmát és viszonyát. Napjainkban egyre nagyobb szükség van a szavak jelentésének tisztázására, saját hagyományaink és kultúránk megértésére, a hit és a tudás egységének helyreállítására, hogy növekedhessen a hit, erősödjön a remény és tökéletesedjék a szeretet.

szabadegyetem web 20161214 5December 14-én Udvardy György megyéspüspök, Vedres Csaba zeneszerző és Varga Ferenc szobrászművész osztotta meg gondolatait a megjelentekkel.


„Az egyházhoz hozzákapcsolódik a művészet is. A számtalan gyönyörű műalkotás, templom egyértelművé teszi ezt a bensőséges kapcsolatot. Mégis időről-időre jó átgondolni, hogy maga a művészet hogyan szolgálja az embert, legfőképpen a szakralitásban hogyan jelenik meg."
– fogalmazott előadásában Udvardy György főpásztor, majd hozzátette:
„A művészet, meggyőződésem, hogy önmagában szent. Hiszen a létből indul ki, a lét méltóságából és abból, hogy az ember túlmutat önmagán, saját létén. Mégis hiba lenne egyenlőségjelet tenni művészet és szakralitás közé. A szakrális művészet egy leszűkített kategória, amely a liturgiában, Istendicséretben, ahhoz kötődően jelenik meg és mindemellett abszolút túlzó. Azért túlzó, mert Istenhez ez méltó."

„Ősidőktől fogva a legkülönfélébb kultúrákban csak akkor volt értelme képet készíteni, ha az nem ehhez a világhoz tartozott, hanem egy másikhoz, a halottak világához, az istenek világához. A megváltás tudatával még nem rendelkező ember a maga erejéből a kép eszközével csak a mágiáig juthatott el." – hangsúlyozta Varga Ferenc szobrászművész.

„A keresztény ember számára a kép egy ablak, amelyen keresztül láthatóvá válik az isten országa. Legalábbis az ikon teológiája szerint. Főleg a nyugati művészetben ezt aztán felváltotta egy másik kép. Az Isten arca eltűnt a képről, felváltotta a szép eszméje, az önérvényű kép. A mi korunkra képromboló korba értünk. Keresztény emberként ma is lehet tenni azért, hogy a képet visszaadjuk Istennek. Imádságos munkával ezt megtehetjük." – mondta Varga Ferenc.

szabadegyetem web 20161214 6Vedres Csaba zeneszerző elmondta: „Valódi szakrális művészet csak az Istennel való személyes, élő kapcsolatból indulhat ki. Ez látszólag evidencia, de napjaink valóságában korántsem így működik. Fontosabb a szakma, a hagyomány, az aktuális világi trendeknek való megfelelés. Mitől lehet eredeti és korszerű egy művészi alkotás? Miért hatástalan a másodlagos forrásokból kiinduló szakrális művészet? Fontosnak tartom, hogy a szakrális zene napi szolgálattevőiről, a kántorokról is ejtsek néhány szót, mert szolgálatukkal különleges helyet foglalnak el a szent zene közvetítésében."

A szabadegyetemi konferenciasorozat Férfi és nő címmel, január 11-én folytatódik.

Hanganyagok

 

A felvételeket készítette: Visontai László
Fotó: Loósz Róbert


 

Udvardy György előadása

 

Varga Ferenc előadása

 

Vedres Csaba előadása

 

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról
2017 november
H K Sz Cs P Szo V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Közelgő események

Pécsi Advent:
Pécs
2017. 12. 03. - 2017. 12. 24.
Szeplőtelen Fogantatás – szentmise:
Pécsi Székesegyház
2017. 12. 08. -
HOGYAN ÉLJÜNK? A KERESZTÉNYSÉG MINT ÉLETFORMA | Állandóság és változás:
Magtár Látogatóközpont
2017. 12. 13. -
Püspöki katekézis:
Pécs, Dóm Kőtár
2017. 12. 21. -

Szent Vér Báta

pem nek logo wide

pe napi evangeliumok

pe mariagyudi kegyhely

pe szechenyi