Tartalmas és sokszínű advent előzte meg a téli szünetet a Pécsi Egyházmegye intézményeiben. A készülődés időszaka jó alkalmat teremt az oktatási intézmények bemutatkozására, találkozásra a környezetükben élőkkel.

Ennek jegyében adventi játszóházat szerveztek Tolnán, Pakson adventi vásárra hívták a családokat, akiket a templomban tartott ünnepség után zsíros kenyérrel, teával, sült gesztenyével vendégeltek meg.

adventi udvar

A pécsi Szent Mór Katolikus Iskolaközpontban is volt karácsonyi vásár, illetve iskolanyitogató foglalkozás az óvódások számára. Az advent ugyanakkor az elcsendesedés, a lelkigyakorlatok, időszaka is. A pécsi Szent Mór Katolikus Iskolaközpont lelki napjának fő üzenete az volt, hogy a karácsonyi készülődés, sürgés-forgás közben álljunk meg egy kicsit, hiszen hitünk úgy születik, hogy elcsendesedünk és megfigyeljük, hogy mi történik.

alsosz paksLelkinapot tartottak a paksi Balogh Antal katolikus iskolában is, ahol minden gyermek életkorának megfelelően készülődhetett az ünnepre: a kicsik rajzoltak, a nagyobbak bábokat készítettek, történeteket adtak elő, a legnagyobbak pedig előadást hallgattak.

Szekszárdon a Szent József Iskolaközpont lelki napján a városból származó bencés szerzetes, Fehérváry Jákó tartott előadást a gyerekeknek, akiknek ezen a napon a szentgyónás elvégzésére is lehetősége volt.

Az egymásra figyelés, az ajándékozás, a rászorulók segítése is központi szerepet kapott a nevelési intézményekben a karácsonyt megelőző időszakban. A paksi gimnázium 11. osztályos tanulói idén is meglátogatták az alsószentmártoni óvodát, ahol egy egész délelőttöt töltöttek el a gyerekekkel, és átadták az általuk gyűjtött ajándékokat. A Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium Szent Mór Katolikus Általános Iskola Színjátszó Köre a „Tedd szebbé a karácsonyt" nevű programot színesítette műsorával, amelynek keretében rászoruló gyermekek kaptak ajándékot.

Ünnepi esemény volt minden héten az adventi gyertyák meggyújtása. Dombóváron a belvárosi templomban a negyedik gyertyát az Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvoda óvódásai gyújtották meg és egy rövid műsort is bemutattak.

LD honlap logó