Évek óta hagyomány, hogy augusztus utolsó napjaiban a teljes Mária-utat, Czestochowa és Medugorje között, szakaszokra bontva zarándokolják végig a hívek, minden alkalommal más-más célért. Idén a zarándokok a gyermeket várókért ajánlották imával, énekkel, csendes elmélyüléssel kísért útjukat.

1 uton 05 900

1 uton 00Cikóról Szekszárdra huszonöten indultak útnak Fekete Zoltán diakónus lelki vezetésével, aki emlékeztette az indulókat: úgy szabad élni a földön, mint a zarándokoknak, akik végső otthonuk felé tartanak (l. Zsid 13, 14). A kis csapat tagjai összeszokott zarándokok, már negyedik éve teszik meg a Mária-út ezen szakaszát. Kérésükre a diakónus négy különböző tevékenység váltakozására alapozta a zarándoklatot: az énekek és imák mellett a szent csöndben születhettek új gondolatok, amiket a kötetlen beszélgetések során dolgoztak fel. A cikói Szentháromság-templomtól indultak reggel 8 órakor. Útjukat harangszó kísérte, a résztvevők beszámolói alapján ez segített elmélyíteni magukban a zarándoklat imaszándékát. Grábócon a szerb ortodox templomban is szívesen fogadták az úton lévőket, akik rövid pihenő után folytatták útjukat a nyárvégi hőségben. A Bati-keresztnél lévő kilátóba többen felmásztak, hogy végigtekintsék az eddig megtett útszakaszt, és figyelmüket a cél felé irányítsák. Szekszárdra délután 4 órakor értek, ahol Bíró László tábori püspök celebrált szentmisét.

A Cikó és Püspökszentlászló közti szakaszon kevesebben zarándokoltak, csakúgy, mint a Pécsről Máriagyűdre vezető úton - a rekkenő hőség sokakat elriasztott. A Máriagyűd felé igyekvőket Lápossy Péter atya vezette, aki a zarándoklat gondolatához kapcsolódóan tette fel a kérdést: mire van szüksége az embernek?

Az 1 úton zarándoklaton résztvevő valamennyi csoportot idén Székely János szombathelyi megyéspüspök imája indította.


Ima a gyermekrevárókért

Mennyei Atyánk, akit a Biblia így nevez: Élet Barátja!
A gyermeket várókért könyörgünk hozzád:
fiatal házaspárokért, akiknek nagy vágya, hozzád kiáltó kérése a gyermek,
gyermekekért, akik hatalmas örömmel fogadnának egy testvért,
nagyszülőkért, akiknek az unokák bearanyoznák az életüket,
szülőkért, akik egy gyermek örökbefogadására készülnek.
Adj gyermekáldást a gyermeket váróknak!
Add, hogy a gyermekeket nyitott szívvel,
örömmel fogadják mindenütt a világon,
mint a Te remekműveidet,
mint az egyik legdrágább ajándékot, amit a Te kezedből kaphatunk.
Add, hogy mi is az élet barátai legyünk!
(Add, hogy a gyermekvárás ádventje
a gyermek megérkezésének karácsonyi öröméhez vezessen!)
Add, hogy minden gyermekben felismerjük a Te képmásodat!
Add, hogy biztos kézzel, nagy szeretettel vezessük őket,
a gyermekek pedig növekedjenek bölcsességben,
élő hitben és a szív jóságában, Amen.

LD honlap logó