2018. szeptember 7-én, pénteken missziós napot tartottak Tolnán Szent István királyra emlékezve. A program szentmisével kezdődött. Ravasz Csaba plébános gyermekközpontú szavai mellett a tolnai Szent Mór Általános Iskola és a Szent István Gimnázium diákjainak az államalapító királyról előadott misztériumjátéka színesítette a rendezvényt.

DSC 0104

Ezt követően párhuzamos programok zajlottak. A Caritas-sarokban az önkéntesek zsíros kenyeret és hűsítőt osztottak, Szőts Bálint vezetésével a gyerekek és felnőttek Istent dicsőítették, lehetőség volt kegytárgyak vásárlására. Kézműves foglalkozásokon a gyerekek fonalgrafikával keresztet, méhviaszból gyertyát, cukorból pedig tized rózsafűzért készítettek. Eközben a gimnázium épületében közel másfél órán át zajlott a Szent István királlyal kapcsolatos szellemi vetélkedő, míg a sportpályákon több százan szurkoltak a regisztrált csapatoknak. A középiskolás és felnőtt korosztályt a Meghallgat-lak, valamint a gyónás és lelkibeszélgetés lehetőségei várták.

DSC 0298

Ezeket követték a vetélkedők, valamint a korábban meghirdetett háromfordulós történelmi-kulturális rejtvény, illetve a „Szakrális Szelfi” pályázat nyerteseinek kihirdetése, majd pedig Varga Miklós, az István a király rockopera énekesének nagyszabású koncertje. Az énekes, aki Szent István mellett Jézus Krisztust is több ízben megformálhatta a színpadon, koncertje előtt rövid beszélgetésben mesélt szerepélményeiről valamint családjáról, és arról, miként törekednek feleségével arra, hogy a lehető legjobb útra és döntésekre készítsék fel érettségi előtt álló gyermekeiket. Az eseményt Nyúl Viktor pasztorális helynök, valamint Ravasz Csaba tolnai plébános Szent Istvánt aktualizáló gondolatai és áldása keretezte. A program minden résztvevőjének szívébe véste István király fiához írt intelmeire is nagy hatást gyakorló Példabeszédek könyvének szavait, amely sorokat szent királyunk ünnepi miséjén hallhatunk: „Fiam, őrizd meg szívedet!” (vö. Péld 4,23) – e sor szolgált a missziós nap mottójaként.

További képek az eseményről itt.
Fotó: Mohay Réka

LD honlap logó