A Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskolában a Szimfónia Program népszerűsége 2018-ban is töretlen volt, a zenekari tagok több meghívást is kaptak különféle eseményekre, januárban pedig újévi koncertet adnak a Magtár Látogatóközpontban. 

neri szimfonia plaza 06

A szimfónia program ötlete Venezuelából ered, a lényege nem a tehetséggondozás, hanem az örömzenélés. A program célja, hogy a nehéz körülmények között élő gyermekek számára értékes, örömteli időtöltést kínáljon. A létrejövő ifjúsági zenekarok a gyerekek számára a társadalmi működés mintái, ahol mindenkinek megvan a maga, egyaránt fontos szerepe, ahol a közös célt együttműködésre és szolidaritásra építve lehet elérni. Magyarországon a Symphonia Alapítvány 2013 óta kínál a létbizonytalanságban, súlyos nélkülözésben és nehéz családi körülmények között élő gyermekek számára újszerű eszközt, amelynek kulcselemei a sikerélmény, az önbizalom és a közösséghez tartozás érzésének erősítése.

A Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola tanulói az idei tanév első félévében három városi eseményen is lehetőséget kaptak arra, hogy bemutatkozzanak: felléptek szeptemberben a Tanuló Fesztiválon, a városi adventi programsorozat keretében koncertet adtak Pécs főterén, valamint karácsony előtt még egy alkalommal a Pécs Plázában is zenéltek.

neri szimfonia plaza 01

A program munkatársai az iskola tagóvodájában heti rendszerességgel vannak jelen, zenés foglalkozások keretében játszanak együtt a gyerekekkel. A Szimfónia szellemiségének fontos eleme, hogy a gyerekek minél korábban találkozzanak a hangszerekkel, a zenével, ezért ezek az alkalmak kiválóak arra, hogy a leendő első osztályos gyermekeket közelebbről is megismerjék a programban dolgozó szakemberek.

A Szimfónia Program a dél-dunántúli térség más iskoláiban is jelen van, többek között Magyarmecskén, Bogádmindszenten, Siklóson. A partnerintézményekkel szoros az együttműködés, a közös repertoár kidolgozása állandó zenei frissességet biztosít mind a programban résztvevő diákok, mind a hallgatók számára.

A zenekari sikerekre való tekintettel a programban részt vevő gyermekek 2019. január 12-én 16.00 órától a pécsi püspökség Magtár Látogatóközpontjában a Budapesti Készenléti Fúvószenekarral közös újévi koncertet adnak, amelyre mindenkit szeretettel várnak.