Március 29-én és 30-án tartották az idei év első lelki hétvégéjét a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász önkéntesei a Magtár Látogatóközpontban.

A kétnapos program célja a fejlődés, találkozás, tanulás és feltöltődés volt. A lelki táplálékról az előadók, köztük Szijártó László a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója, Kis-Bogdánné Kovács Gabriella, az Esztergár Lajos Család-és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ Gyermekek Átmeneti Otthona szakmai vezetője és Udvardy György megyéspüspök gondoskodtak.

karitasz lelkinap 19 4

Március 29-én 17.00 órakor szentmisével kezdődött a találkozó a pécsi székesegyházban, ahol a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója, Szijártó László atya mutatott be szentmisét, majd a Magtár Látogatóközpontban tartott előadásával erősítette a résztvevőkben a karitász lelkületet. Pénteken is számos önkéntes vett részt a találkozón, szombaton azonban több mint 100 önként segítő csatlakozott a programsorozathoz. A nap karitász alapképzéssel indult, amelyen Szijártó László saját egyházmegyéjéből, életútjából is osztott meg tapasztalatokat a résztvevőkkel, azon felül, hogy az alapelvekről, a Karitász történetéről, alapítóiról, fontosságáról és lelkületéről beszélt az önkénteseknek.

karitasz lelkinap 19 3

Ezután Besenczi Zsolt, a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász igazgatója ismertette az elmúlt év eredményeit, az eseteket, amelyekben az önkéntesek nyújtottak segítséget rászorulóknak, majd az aktualitásokat és a jelenleg is zajló programokat részletezte. Ezt követően Kis-Bogdánné Kovács Gabriella, a Pécsi ECSGYK Gyermekek Átmeneti Otthonának vezetője tartott előadást a konfliktusok fajtáiról, kezelési módszereiről, a stressz feldolgozásáról és a kapcsolataink megfelelő kezeléséről, ápolásáról.

karitasz lelkinap 19 2

A képzést Udvardy György pécsi megyéspüspök zárta, aki kifejezte háláját, és köszönetet mondott a karitatív munkát végzőknek, majd felvázolta az együttműködés további lehetőségeit, és célokat jelölt meg a jövőre nézve, hogy az önkéntesek még hatékonyabban segíthessék a rászorulókat Isten nevében.

LD honlap logó