Nagyboldogasszony ünnepére a bizánci egyházak böjttel készülnek. Már az 5. századtól vannak az ünnepet megelőző 2 hetes böjtről adataink. A lelki ráhangolódás és az esemény tartalma a Húsvét üzenetét idézi emlékezetünkbe.

Mária menybevétele azt a reményt hordozza, melyet Krisztus feltámadása által nekünk ajándékozott. A Szent Szűz példáján keresztül nyílik lehetőségünk szemlélni, hogy hogyan válik valósággá Krisztusnak a halál felett aratott győzelme az ember számára. Máriának már adva van az, amiben mindannyian remélhetünk az üdvösségben.

Mária a hívek közössége előtt Isten irgalmassága által a remény jele, mert ahogyan Isten cselekedett Máriával, úgy cselekszik valamennyi emberrel. Ő azért megy előre, hogy közbenjárjon értünk, támogasson imáival, előttünk jár a zarándokúton, elkísér és utat mutat a Mennyországba.

Egyházunk remény vesztett időszakban az II. világháború után (1950) hirdette ki dogmaként Szűz Mária Mennybe felvételét. Nem véletlen, hogy a számos Mária ünnep között, ez válhatott a legfontosabbá. Ma is különösen időszerű, hogy a világban bekövetkező számos tragédia, üldöztetés, és hétköznapi közöny felett aratott Krisztusi győzelem fényének bizalmát újra és újra magunkévá tegyük. Szükségünk van rá, hogy az ünnep segítségével kiszakítsuk magunkat a hétköznapok taposómalmából, hogy a feltámadás üzenetét a szívünkben hordozva éljük földi életünket. Mert ha Isten segítségével képessé válunk nehézségeinket a mennyország távlatából szemlélni, az irgalom biztos tudatával hihetjük, hogy Mennyei édesanyánk támogat, és erőt ad küzdelmeinkben.

A testével és lelkével az örök dicsőségbe emelt Szent Szűz mai ünnepe rámutat, hogy ez a fény, mint Krisztus fényessége, elérhet mindenkihez. A Napbaöltözött Asszony mennyei örömének sugarai megérinthetnek bennünket is, ha nyitottá válunk közeledésére.  

Istenünk, te a mai napon túláradó dicsőséggel megkoronáztad a Boldogságos Szűz Máriát, akit alázatosságáért tekintetre méltattál és abban a kegyelemben részesítettél, hogy egyszülött Fiad test szerint tőle szülessék. Közbenjárására add, hogy megváltásunk szent titka által elnyerjük az üdvösséget és részesüljünk dicsőségedből. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

LD honlap logó