Október 12. és 16. között a pécsi Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola és Óvoda illetve a siklósi Szent Imre Katolikus Általános Iskola hetedikes tanulói egy csodálatos kiránduláson vettek részt a határtalanul program támogatásával, három határon keresztül, a Dunát követve egészen a vaskapuig.

Az út során interaktív módon, játékos, tapasztalati tanulással ismerkedtek meg a diákok a Délvidék történelmi, vallási, művészeti, természettudományi, irodalmi, néprajzi vonatkozásaival. Az első nap Eszékről indult, ahol egy feladatlap segítségével önállóan szereztek ismereteket a tanulók Horvátország legzöldebb városáról, és itt végeztük el az első úthoz kapcsolódó vízvizsgálatot is a Dráván. A nap további részében az Almási Drávatorkolat meglátogatása után pedig a gyerekek Doroszlón megismerkedtek a kegyhellyel, és a helyi magyar közösséggel együtt a falu szüreti fesztiválján is részt vettek. A diákoknak itt lehetőségük volt fellépni, és bemutatni tánctudásukat is.

A második nap Újvidéken kezdődött. "A Péterváradi erődben majd a Duna folyását követve a karlócai békekötés helyszínének meglátogatása után eljutottunk a Tisza torkolatához. Egy versvadászat, vízvizsgálat és jó hangulatú hajóutat követően értünk Nándorfehérvárra. A várban a török kort elevenítettük fel, illetve megemlékezünk Hunyadi Jánosról." - mondja Vajtáné Boros Éva a program szervezője.

Hétfőn a program a a Duna mentén, Galambóc váránál folytatódott, ezt követően a Kazán – szoroson át Orsovárra ért a csapat, végül egy újabb határt átlépve már Románia területén egy vidám hajóúton vettek részt a gyerekek. A keddi nap a - valaha varázslatos - fürdővárosból, Herkulesfürdőről indult, ahol ismét a víz volt az úr. A tanulók megvizsgálták a termálvizet, ezután ebédre megérkeztek Temesvárra, ahol a temesvári református közösséggel együtt megemlékeztek a történelmi eseményekről, a forradalomról, de a Bartók Béla Elméleti Líceum diákjaival is találkoztak, így közösségi játékokkal telt a délután.

Utolsó napon, hazafelé a Vajdaság második legnépesebb városába, a szecessziós épületeivel rabul ejtő Szabadkára látogatott el a csoport, majd természetesen a híres piaci hangulatba is belekóstolt. A kirándulás jó hangulatban, élményekben gazdagon zárult. "Mindezt a következő héten egy kiállítás, illetve egy táncház keretében az otthoni iskolatársakkal, szülőkkel is megosztottuk." - zárja a beszélgetést Éva.

LD honlap logó