A Szent Mór Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészet Iskola és Gimnázium küldetése a teljes személyiség formálása - a családdal együttműködve -, mely magában foglalja az intellektuális, lelki, művészeti nevelést.

Az iskolában katolikus szellemiségű nevelés folyik, de a pedagógusok nyitottak a történelmi vallások hívői és a keresői felé is. Itt minden reggelt egy rövid elmélkedéssel kezdődik, hittan heti 2 órában van, illetve több lelki napot is szerveznek a diákok számára. Az iskolai miséken az itt tanuló gyermekek szolgálnak. A tantestületünk döntő többsége vallását gyakorló katolikus, egységes értékrenddel, szemlélettel, akik hangsúlyozzák az élményközpontú oktatást a tanítási órákon és egyénre szabott tehetséggondozó és felzárkóztató foglalkozásokat tartanak. Számos szakkör (színjátszó, kézműves, kórus) választható a diákok számára. Az osztályok létszáma 20-26 fő. Az alsó tagozaton minden osztálynak saját napközis csoportja van, ahol családias légkörben játszóházak, kézműves foglalkozások adnak lehetőséget a szabadidő tartalmas eltöltésére. Első osztályban a szótagoló olvasástanítás módszerét követi az intézmény, a logopédusunk munkáját pedig fejlesztőterem segíti. A testnevelést heti 1 óra néptánc egészíti ki. A iskolában fontos feladatnak tartják a tanulók tehetségének kibontakoztatását. A Szent Mór Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészet Iskola és Gimnázium minden évben sikeresen indul országos versenyeken matematika, olvasás, nyelvtan, hittan tantárgyakból. A pécsi és Pécs környéki iskolák sportversenyein elért helyezéseket összesítve az intézmény az előző tanévben 28 iskolából a 2. helyen végzett.

Az általános iskolában angol illetve német nyelvet 2. osztálytól választhatnak a tanulók, a gimnáziumban tanított nyelvek: angol, német, spanyol és olasz.

Az érzelmi nevelés letéteményese elsősorban a művészeti iskola, melynek az 1-8. évfolyam minden tanulója tagja. A zenélés vagy a képzőművészeti foglalkozások természetes módon oldják a délelőtti egyoldalú terhelést, javítják a tanulási képességeket, olyan sikerélményt adnak, melyekre a tanulás nem képes. Zeneművészeti ágon 16 féle hangszer közül, képzőművészeti ágon 4 féle foglalkozási lehetőségből (festészet, grafika, kerámia, kézműves) választhatnak a gyerekek – mindennek előnye, hogy a művészeti képzés helyben van.

szent mór2

A művészeti iskola együttesei - Ritmusvarázs ütő együttes; Rézangyalok fúvós zenekar; Fafúvós együttes; Vonószenekar - rendszeresen szerepelnek iskolai, városi, országos versenyeken, rendezvényeken. A képzőművészetet választó diákok festették a Természettudományi Múzeum 6 nagy háttérképét, az Akvárium-Terrárium Zoo Kuckójának falfestményeit, a Szikla utcai gyermek átmeneti otthon szobájának festményeit, a Zöldfülű Péter c. környezetvédelmi meséskönyv illusztrációit.

Az iskola számos hagyománnyá vált programja segíti az osztályközösségek kialakítását, a szülőkkel való kapcsolat elmélyítését (pl.: népdaléneklési verseny, osztályéneklés, osztályest, mesetábor, túratábor, karácsonyi vásár, művészetek napja, 24 órás foci, nevelő-szülő bál, szoros szülői kör, iskolanyitogató stb.).

Az intézmény a városi rendezvényeken rendszeresen megjelenink (Zsolnay Kulturális Negyed; Tudásközpont, Pintér-kertben rendhagyó környezetóra, Trapp nap, Vivicitta, Toronyfutás, Csipkefa Gyermekkönyvtár, Szivárvány Gyermekház, Természettudományi Múzeum).

Indított osztályok száma: 2
Tervezett osztálylétszámok: 22-25 fő
Alapfokú Művészeti Iskola révén: zene és képzőművészet közül kell választani.
Tanítók: Bagarusné Pusztási Zita, Kasler Zsuzsanna

  • NYÍLT NAP: febr. 6. (csütörtök) 7.50-10.00- ig. A leendő tanító nénik tartják.
  • ELSŐ OSZTÁLYOS BEIRATKOZÁS ELŐTTI SZEMÉLYES TALÁLKOZÓ: febr. 17-19. (h-k-sz), Ideje: de.: 9.00-12.00; du.: 14.30-16.30 (Személyesen vagy telefonon kell időpontot egyeztetni.)
  • ISKOLANYITOGATÓ: Szeretettel várjuk a nagycsoportos óvodásokat iskolanyitogató programunkra, hogy megismerkedjenek az iskola hangulatával, családias légkörével, a tanító nénikkel, valamint a művészeti iskola munkáival.
    Ideje: 15.30-16.30 (A leendő tanító nénik felváltva lesznek jelen.)
    Jan. 10.   – Utazás a zene birodalmába
    Jan. 24.  – Utazás a képzőművészet birodalmába
    Febr. 12. (szerda) – Táncház az iskola Papnövelde úti tornacsarnokában.

Az iskolaközpont pedagógusainak bemutatkozója:


Kasler Zsuzsanna vagyok, a Szent Mór Iskolaközpont tanítója. Pályámat szülőfalumban, Aparhanton kezdtem. Hálás vagyok az ott töltött évekért, amelyek alatt a közösség Székely Hagyományőrző Együttesében is tevékenykedhettem, életre szóló élményt szerezve. A népzene, néptánc szeretetét a mai napig igyekszem tanítványaimnak is átadni.

A Szent Mór Iskolaközpontba 1999-ben kerültem. Nagyon megragadott az iskola szeretetteljes, családias légköre, a mindennapokban közösen megélt hit ereje. Szeretettel és hálával gondolok azokra a családokra, akik az évek során rám, ránk bízták gyermekeiket. Öröm volt számomra minden eddigi osztályomat tanítani!

Mindig nagyon fontosnak tartottam a nevelést. A szelíd határozottságban hiszek, és hiszem, hogy tanítani csak nevelt gyerekeket lehet. Célom, hogy tanítványaim harmonikus személyiséggé váljanak, akik bíznak önmagukban, akik szeretettel, tisztelettel fordulnak a körülöttük élők felé. A tanítás - tanulás során törekszem arra, hogy mindenkit képességeihez mérten sikerélményhez juttassak: a lassabban érő gyerekeket folyamatosan felzárkóztassam, (ebben segít gyógypedagógus végzettségem is), a kiemelkedő képességűeket tanulmányi versenyekre ösztönözzem. Célom, hogy olyan tudás birtokában legyenek mindannyian, amire 5. osztályban építeni lehet.

Munkámat már nyolcadik éve önzetlenül segíti kolléganőm, Periskicsné Tillai Zsófia, akivel együtt szeretettel várjuk leendő elsős tanítványainkat.

2.2. Kasler Zsuzsanna Szt. Mór Iskolaközpont 2019 fénykép

 Bagarusné Pusztási Zita vagyok, pályám nagy részét a Szent Mór Iskolaközpontban töltöttem: 1995 óta, az iskola megalakulásától kezdve tanítok itt.

Három gyermekem is ide járt, így mind szülőként, mind pedagógusként megtapasztalhattam az intézmény előnyeit: a családias légkört, az együttműködést, a kérés nélküli segítségnyújtást, valamint a hitből és az egymás elfogadásából fakadó biztonságot. Ezen értékekkel maximálisan azonosulva, megértéssel, türelemmel és következetességgel igyekszem biztos alapokat nyújtani tanulóimnak.

Hiszem, hogy mindenki tehetséges valamiben, így a lassabban haladók fejlesztése, felzárkóztatása mellett a tehetséggondozásra is kellő figyelmet fordítok.

Úgy gondolom, az iskolában a tanítás és a nevelés kéz a kézben jár, így a személyes példamutatást is jelentős húzóerőnek tartom.

Tanítási módszerem központi elemei a humor és a kreativitás. Tapasztalatom, hogy jelentős eredményeket úgy érhetünk el, ha a gyermek jól érzi magát az iskolában, szívesen jön, alig várja, hogy új ismeretekkel gazdagodjon. Véleményem szerint ez a legfontosabb, hiszen mindannyian egy irányba tartunk: a gyermekek boldogulása felé.

1.2. Bagarusné Pusztási Zita Szt. Mór Iskolaközpont 2019 fénykép

 

Cím: 7621 Pécs, Papnövelde u. 1-3.
Tel: 72/514-280; 72/514-281
Honlap: www.szentmor.hu
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

További fotók: www.szentmor.hu

LD honlap logó