A Megszentelt Élet napján, délelőtt szerzetes testvérek tartottak előadást a komlói és a paksi diákok számára, míg Pécsett az esti órákban Barics Gábriel bicsérdi plébániai kormányzó celebrált szentmisét a pécsi Belvárosi templomban.

Január 31-én, a Megszentelt Élet napján szerzetesek látogattak a Pécsi Egyházmegye köznevelési intézményeibe. A fiataljaihoz Palkó Julián ferences atya érkezett, míg a Paksi Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnázium diákjaihoz Sárai Szabó Kelemen atya és Németh Miksa testvér, a bencés rendtől. A délelőtti hittanórák helyét így mindkét iskolában érdekes előadások váltották fel, melyek által a gyerekek betekintést nyerhettek a szerzetesi élet mindennapjaiba. A komlói 8. osztályos diákok kíváncsian hallgatták, ahogy Julián atya az életútjáról, a ferencesek közösségéről és a fogadalmakról beszélt. Az atya elmesélte, hogy bár mérnöknek tanult, tudományos területen dolgozott egy kutatóintézetben, és közben házasságra készült, viszont, amikor meghívást kapott Istentől, a megszentelt életet választotta. „A szerzetes ember az, akit Isten tejesen lefoglal magának, mégis boldog” – mondta.

De a paksi diákok is hasonlóképp érdekes történeteket hallottak a bencés szerzetesektől, akiktől bátran kérdezhettek, Kelemen atya és Miksa testvér minden felvetésre boldogan adott választ. Az egyik tanuló, Németh Natália elmondta, neki és társainak is nagyon tetszett, hogy Miksa testvér poénokkal fűszerezte az előadást. „Érdekes volt hallani és látni, hogy a meghívott szerzetes ilyen őszintén válaszolt mindenre, amit megkérdeztünk. Ez nagyon tetszett!”

A délelőtti órákban tartott előadások amellett, hogy sok új információval szolgáltak a gyerekek számára, lehetőséget adtak egy reális kép alkotására a szerzetesi léttel kapcsolatban. A Győrből érkező Sárai Szabó Kelemen atya elmondta, ez a nap jó alkalom arra, hogy a fiatalok megismerjenek egy olyan életformát, amivel korábban nem találkoztak. Bár a különleges hittanórák csupán 45 percig tartottak, a diákok számára útravalót adtak, hiszen sokan közülük tovább gondolkoztak azon, mit jelent fiatalon életre szóló döntést hozni és elfogadni a meghívást Istentől.

A Megszentelt Élet napján, az este 18.00 órakor tartott szentmisét Barics Gábriel bicsérdi plébániai kormányzó celebrálta a Belvárosi templomban. Az atya homíliájában a házasság szentsége és a szerzetesi élet közötti párhuzamról is beszélt. „Pontosan emlékszem, a pappá szentelésem előtti estén nem tudtam aludni, mert azon gondolkoztam: biztosan ezt akarom? Talán szerzetes testvéreim nevében is mondhatom, hogy ez a kérdés többünkben megfogalmazódott. Mert az ember egy évet még aláír, sőt kettőt vagy akár hármat is, viszont amikor egy életről van szó, elgondolkodik. Ezért sokat imádkoztam a szentelésem előtti éjszakán, végül az nyugtatott meg, hogy tudatosítottam, azért állok Isten elé, mert meghívott. Azt gondolom, hogy valahol a házasság is ilyen, a párok megfontolták a döntésüket, és szabad elgondolásból állnak Isten elé. Tehát nagyon fontos a szabadság, hiszen nem más szándékából akarunk szerzetesek lenni, hanem szabad akaratból” – mondta Gábriel atya, végül arra hívta fel figyelmet: imádkozzunk a hivatásokért, hogy mind arra haladjunk, amerre Isten hív minket. Majd a szentmisét követően a szeretetvendégségre került sor a Nagy Lajos Gimnáziumban, ahol a jelenlévő szerzetes atyák és nővérek is jelen voltak.

Ugyanezen a napon került megrendezésre az Elszármazott szerzetesek találkozója, melyet a Pécsi Egyházmegyében hagyományteremtő szándékkal szervezett azon szerzetes testvérek számára, akik az egyházmegyében születtek.

LD honlap logó