Gondolva a hölgyekre idén ismét egy nyereményjátékra invitáljuk az érdeklődőket.

Nőnap alkalmából női szenteket bemutató sorozatunkban idén Assisi Szent Klárával ismerkedhetnek meg olvasóink. Szent Klára élete szorosan összekapcsolódott Assisi Szent Ferencével: általa kapott meghívást a krisztusi életre. Kettejük megkapó történetét számos művészi alkotás dolgozta fel, gondoljunk csak Franco Zeffirelli 1972-ben készült Napfivér, Holdnővér című filmjére. A 13. század első felében élt szentünk kiválasztása mellett szól az Oltáriszentség kiemelt tisztelete, amire különösen figyel most a Magyar Katolikus Egyház, hiszen Budapest ad otthont 2020 szeptemberében az 54. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. Ezt a tisztelet fejezi ki Assisi Szent Klárának a Pécsi Székesegyházban található mennyezeti freskóábrázolása: kezében cibóriumot, vagyis az Oltáriszentséget őrző fedett kelyhet tart.

Klára gazdag arisztokrata családban született. A források eltérnek a születési dátumát illetően, 1193-ban vagy 1194-ben látott napvilágot Assisiben. Kiszámítható életút várt volna rá: a gondos nevelés és tanulás után, a család érdekeit szem előtt tartó házasság. Mégsem ez történt, mert 1210-ben meghallotta Ferencet prédikálni Assisi főterén. Élete innentől radikális fordulatot vett, szembement családja akaratával és Krisztus követésére szánta el magát. 1212 Virágvasárnapjának éjjelén azon a kiskapun szökött el otthonról, amelyen a halottakat volt szokás utolsó útjukra kísérni. Szimbolikus ez a mozzanat, hiszen Klára is meghalt, maga mögött hagyva addigi életét, hogy Krisztusban újjászülethessen. A Porciunkula-kápolnában Klára Ferenc jelenlétében engedelmességet fogadott, és szerzetesi ruhát öltött.  

Klára döntését a család nem fogadta el, haragjukat tovább fokozta, amikor utána szökött a húga, Ágnes, aki szintén fogadalmat tett az engedelmesség, tisztaság és szegénység mellett. Ezután nagybátyjuk 12 erős férfit küldött a két lány hazahozására, akik Klára imájának hatására nem bírták megmozdítani Ágnes elnehezült testét. Később özvegy édesanyjuk és a legfiatalabb lánytestvérük, Beatrice is csatlakozott hozzájuk, mindketten a szerzetesi életet választották.

Klára kezdetben több kolostorban is megfordult a családja üldözése miatt, majd Ferenc San Damaino mellett telepítette le a ferencesek második rendjébe tartozó, klarisszák néven ismertté vált női közösséget. Első apátnőjük 1215-ben Assisi Szent Klára lett. Minden szerzetesrend egy bizonyos életszabályt, más néven regulát követve él. A IV. Lateráni Zsinaton (1215) döntöttek arról, hogy az új szerzetesközösségeknek a meglévő szabályzatokból kell választania regulát. A klarisszák a ferencesekhez hasonló eszményt követve a teljes szegénységet vallották, amely – eltérően a többi szerzetesrendtől – nem engedte sem az egyén, sem pedig kolostor számára, hogy birtokai legyenek. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a szerzetesek koldulásból tartották fenn magukat, és minden maradékot a szegények között osztottak szét. A Szegény Nővérek közössége gyorsan népszerűvé vált, amit bizonyít az is, hogy 1228-ban már 24 monostoruk létezett.

A klarisszák Szent Klára által megfogalmazott reguláját Klára halála előtt két nappal, IV. Ince pápa 1453. augusztus 9-én erősítette meg. A regula egy példányával kezében helyezték örök nyugalomba.

Klára fennmaradt írásai, a személyéhez kapcsolódó és a róla írt művekkel együtt a Ferences Források sorozatban olvashatók. Így Celanói Tamás 1255-ös életrajza a kenyérszaporítás és az Istentől adott olaj csodájával, továbbá azzal a történettel, hogyan futamította meg 1240-ben az imádkozó Szent Klára – kezében a szentségtartóval – a várost támadó II. Frigyes császár csapatait a kolostor falai alól.  

 Kérdések:

  1. Hol született Szent Klára?
  2. Mely szerzetesrendnek lett alapítója?
  3. Hol fogadott engedelmességet Szent Ferencnek?
  4. Hogyan nevezik a szerzetesek életszabályát?
  5. Mi volt a neve Klára húgainak?
  6. Milyen csodái voltak Szent Klárának?
  7. A pécsi székesegyház mennyezeti freskóján Szent Klára mit tart a kezében?

 

A megfejtéseket az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre várjuk. A nyereményt március 9-én, hétfőn sorsoljuk ki, a nyertest e-mailben értesítjük.

 

 

Irodalom:

Diós István: A szentek élete. (https://archiv.katolikus.hu/szentek/0811.html) A letöltés dátuma: 2020. február 27.

Ferences források. (http://www.forrasok.ferences.eu/) A letöltés dátuma: 2020. február 27.

Magyar Katolikus Lexikon. (http://lexikon.katolikus.hu/) A letöltés dátuma: 2020. február 27.

LD honlap logó