A mohácsi Park Utcai Katolikus Óvoda múlt héten nemzetiségi projekthetet szervezett: a farsangi időszakot megelőzően ez már hagyomány az intézményben.

Az óvoda nevelői közössége fontosnak tartja a svábság kultúrájának, értékeinek közvetítését, a német hagyományok és szokások átörökítését. Kiemelt helyen kezelik a nemzetiség dalainak, népi játékainak, zenéjének megszerettetését. A hagyományokhoz híven kiállítást rendeztek az óvoda előterében népviseletbe öltöztetett babákból, amelyek a Mohács környéki falvakból érkeztek, valamint különböző használati tárgyakból (kukoricamorzsoló, mozsár, vasaló, szita, kuglófsütő, stb.).

A hagyományokhoz híven kiállítást rendeztek az óvoda előterében népviseletbe öltöztetett babákból

Mivel az intézmény a tevékenységközpontú óvodai program szerint szervezi mindennapjait, arra törekedtek, hogy az óvodások aktív, tevékeny részesei legyenek a programoknak.

A hét során ellátogattak a gyerekekkel a Mohácsi Német Nemzetiségi Házba, ahol az állandó kiállítást tekintették meg, s életszerű betekintést kaptak a svábság mindennapjaiba. Meghívták a szomszédos Park iskola néptáncosait is, akik táncokat mutattak be, majd a táncokba az óvodások is bekapcsolódhattak. A héten egy harmonikás is érkezett hozzájuk: vidám dalokat játszott a gyerekeknek, és a kicsik is kipróbálhatták a hangszert.

A hét során ellátogattak a gyerekekkel a Mohácsi Német Nemzetiségi Házba

A hét utolsó napján a nagycsoportosok felvehették az óvoda népviseleti ruháit, és abban mutatták be táncaikat a többieknek, nagy sikerrel.

Az óvoda közössége számára a rendezvénysorozat nagy jelentőséggel bír: a nemzetiségi hét minden napja ünnepnap. A hagyományt a következő években is szeretnék folytatni.