Az idei Pécsi Advent programjainak sorában igazi különlegességként szerepel a Nemzetközi Liszt Ferenc Orgonaversenyek magyar helyezettjeinek koncertje. 1978 óta öt alkalommal rendezték meg hazánkban a rangos orgonaversenyt.

advent szekesegyhaz 20151204 17December 9-én öt olyan művész ad közös koncertet a bazilikában, aki helyezést szerzett a nemzetközi találkozón.

Az idei Pécsi Advent három kiemelt koncertet tartogat az érdeklődők számára. Az eseménysorozatot a Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar hangversenye nyitja (december 2. 19.30), a záró koncerten pedig a Capella Quinqueecclesiensis működik közre (december 16. 19.30). „Idén e két pillér között a centrumban is szerettünk volna kínálni egy unikumot.” – árulta el Kovács Szilárd, a Székesegyház zenei igazgatója, majd hozzátette: „Tehát, ha a nyitó koncert zenekaros, és a záró alkalom a kóruszenét mutatja fel, akkor kézenfekvőnek tűnt ezen paletta bővítése az egyház hivatalos hangszerének fókuszba állításával. A Pécsi Adventben több orgonahangverseny is hallható lesz, így a december 9-i alkalmat valamilyen módon szerettük volna kiemelni a többi esemény közül. Az est folyamán közreműködő művészeket összekapcsoló szál izgalmas, és tudomásom szerint ezidáig ilyen tematikájú orgonakoncertet nem szervezett senki.” A Pécsre érkező orgonistákban az a közös, hogy az 1978 óta Budapesten rendezett Liszt Ferenc Nemzetközi Orgonaversenyek valamelyikének (eddig mindösszesen öt ilyen alkalom volt, a következőt 2019-ben tartják Budapesten) magyar dobogósai. Ez, a világszinten is igen rangosnak számító zenei verseny sok orgonista zenei karrierjének gyújtószikrája lehetett, hiszen a felkészülés szakmai profitja mellett és a díjazáson túl a megmérettetés számos hazai és külföldi koncertmeghívást is tartogatott a fiatal orgonisták számára.

„Bartók Béla szerint a verseny nem az embereknek, hanem a lovaknak való. Világos, hogy mire gondolhatott a magyar zeneszerző a kritika megfogalmazásakor. Igen, egy zenei verseny sosem lehet annyira objektív, mint pl. egy időmérős sportverseny, mert a zenei teljesítmény, az előadói kvalitások a zsűri szubjektív szűrőjén keresztül kerülnek mérlegre, az eredmény pedig a versenyzők pillanatnyi lelki- és fizikai állapotát tükrözi. Mégis az eredmény egy képet ad orgonakultúránk helyzetéről, nemzetközi megítéléséről. Elmondható, hogy Magyarország mint szervező ország mindig fel tudott mutatni hazai helyezettet a versenyek során.” – fejtette ki a Bazilika zenei igazgatója. A hangversenyre a belépés ingyenes.

Az este folyamán fellépő művészek (zárójelben a versenyen való részvétel időpontja látható):

  • Elekes Zsuzsa (1978), koncertező orgonaművész, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépsikola orgonatanára
  • Almásy László Attila (1988), a budapesti Felső-Vízivárosi Szent Anna-templom egyik orgonaművésze, utazó előadóművész
  • Deák László (1993), a Budapesti Belvárosi Ferences Templom orgonaművésze, Szent István Zeneművészeti Szakgimnázium orgonatanára
  • Kecskés Mónika (1999), a Budapesti Belvárosi Ferences Templom egyházzene igazgatója, a Győri Egyetem Művészeti Karának tanára
  • Kovács Szilárd Ferenc (1999), a Pécsi Bazilika orgonistája, a Pécsi Tudományegyetem Műveszeti Karának orgonatanára

A hangversenyre a belépés ingyenes, az est programja magyar és francia szerzők műveiből áll össze. Liszt Ferenc B-A-C-H Prelúdium és fúgáját Almásy László Attila, Hidas Frigyes Szonátáját Elekes Zsuzsa szólaltatja meg. Kecskés Mónika és Deák László francia műveket hoznak, elhangzik Marcel Dupré Evocation III. tétele és Maurice Duruflé Scherzója. Kuriózum, hogy az orgonista házaspár közösen is az orgonapadra ül, Jean Langlais: Diptique című művét négykezes-négylábas előadásban hallhatjuk. Házigazdaként a műsorhoz igazodva Kovács Szilárd egy saját darabot választott, így került a repertoárba a 2017-ben komponált Sortie. A mű magyar, a zenei eszköztár ezen esetben viszont erőteljesen francia hatású, így reflektál az est során elhangzó többi műre.

Fotó: Loósz Róbert

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek MKPK

partnerek MKPK