A zarándoklat és turizmus összefüggéseiről, különválasztásáról tartottak előadást április 19-én a Szabadegyetem vendégei, Udvardy György pécsi megyéspüspök, Bozóky Anita, a Pécsi Egyházmegye turisztikai főmunkatársa és Ullrich Balázs, a Pannon Pilgrim Kft. ügyvezetője.

Az áprilisi Szabadegyetem előadói a zarándoklat és a turizmus különbségének illetve összefüggéseinek kérdését vizsgálták.
Udvardy György pécsi megyéspüspök szerint alapvető egyetemes vallási élményként éljük meg a zarándoklást, így a saját életutunkat is. Mint mondta, az egyértelmű, hogy valahonnan valahova halad az utunk. Ám ha nincs cél, akkor nehéz megtenni a következő lépést, de ha világos a cél, akkor nem számoljuk a lépéseket.

Napjainkban népszerűek a zarándoklatok, a régi formák új lendületet kapnak, és új utak is keletkeznek. A zarándoklás ugyanis nem kívánja meg a tételes hitet. A zarándok, ha nyitott a körülötte lévőkre, könnyen kapcsolatba léphet másokkal, mert az út élményeit és a megérkezés tapasztalatát közösen élték át. Mindemellett az egyéni sajátosságok végig megmaradnak, hiszen különböző motivációval indulnak neki ugyanannak az útnak a résztvevők.

Bozóky Anita, a Pécsi Egyházmegye turisztikai főmunkatársa a kulturális turizmushoz kapcsolódó vallási turizmusról beszélt, amely napjainkban egyre népszerűbb. Előadásában elhangzott, hogy az utazás során minden korosztály fogékonyabb a kultúrafogyasztásra, mint a hétköznapokban. Ma már az is célja az utaknak, hogy ne csak külső, felszínes szemlélők legyünk turistaként, hanem valódi élményeket élhessünk át. Ezáltal a vallási turizmus, azaz a zarándoklat a személyes hit megerősítésére szolgál.

Ullrich Balázs, a Pannon Pilgrim Kft. ügyvezetője a korábbi történeti korokban népszerű zarándoklatokat elemezve elmondta, mely okok miatt indultak útnak a zarándokok a középkori Európában. Ugyanakkor különösnek tartja, hogy korunkban a hagyományos vallási formák visszaszorulásával egy időben egyre népszerűbbek a zarándoklatok, amelyek mélyen a tradicionális vallásosságban gyökereznek. Ezt mutatja a spanyolországi El Camino sikere, de a magyarországi Szent Jakab útra hirdetett csoportos, szervezett zarándoklatokra is percek alatt betelnek a szabad helyek.

A Szabadegyetem előadássorozat következő, egyben utolsó idei rendezvénye 2017. május 10-én 18.00 órakor lesz. A munka és ünnep témájáról Udvardy György megyéspüspök, Versegi Beáta Mária CB, teológus, szupervizor és Németh Zsolt jogász, szociológus előadását hallhatják a résztvevők.

Hanganyagok

A hanganyagokat készítette: Visontai László

További képek az eseményről itt.
Fotó: Loósz Róbert

Szentmise közvetítések banner v2

 

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról

LD honlap logó Telefon

2021 október
M T W T F S S
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Közelgő események

Magyar Katolikus Kulturális Hetek:
-
2021. 10. 19. - 2021. 10. 31.
Elmarad - Pedagógusképzés - óvodák (szakmódszertan):
Pécs, Szent Mór Óvoda -
2021. 10. 20. -
Lectio Divina:
Dóm Kőtár -
2021. 10. 21. -
Katekéták képzése:
Magtár Látogatóközpont -
2021. 10. 25. -
Boldogasszony Imaszövetség találkozója:
Pécs -
2021. 10. 25. -

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség