Szeptember 19-én elkezdődött a Pécsi Egyházmegye szabadegyetemi előadássorozatának negyedik évada. Az emberi életet fenyegető mai veszedelmekről Boda Mihály filozófus és Papp Miklós morálteológus tartott előadást.

Az idei év első szemeszterében a szabadegyetemi előadások középpontjában az élet evangéliuma áll. Szent II. János Pál pápa Evangelium Vitae kezdetű enciklikájának logikáját követve szeptembertől decemberig négy nagyobb témakörben hangoznak el előadások havonta a Magtár Látogatóközpontban.

boda szabadegyetemi eloadas 2018 500

A szeptemberi alkalmon az emberi életet fenyegető mai veszedelmekről beszélt a két meghívott előadó, valamint Udvardy György pécsi megyéspüspök. Boda Mihály, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa az igazságos háború elméletéről értekezett. Az egyetem tisztképző karának tanszékvezetője előadásában elmondta: „A háború a békéhez hasonlóan az emberi élet része, így a háborús állapotokban nem vesztik teljesen érvényüket az emberi viselkedést irányító és korlátozó erkölcsi szabályok. Mi sem támasztja ezt jobban alá, mint az, hogy a történelem során az államok a legtöbb esetben alkalmaztak valamilyen erkölcsi alapon álló háborús ideológiát háborúik igazolására. A 20. században sincs ez másként. Manapság a vallási megalapozottságú háborús ideológiák mellett fontos szerepet játszik még a késő ókori keresztény eredettel rendelkező elmélet, az igazságos háború elmélete, amelynek kortárs megfogalmazásai igyekeznek reagálni az olyan többé-kevésbé újnak tekinthető háborús jelenségekre, mint a terrorista szervezetek elleni háborúk, vagy a nemzetközi békeműveletek."

papp miklos szabadegyetemi eloadas 2018 500Papp Miklós morálteológus, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanszékvezetője az életvédelemről beszélt, amelynek keresztény szempontú általános szabályait minden keresztény ismeri. „A tudományok haladásával azonban az erkölcsi szempontokat is állandóan finomítani kell pl. a magzati élet védelme, az asszisztált öngyilkosság, a szervátültetés, a halálbüntetés területein is.” – fogalmazott az előadó. Mint mondta, az emberi életet a magzati kortól a halálig különböző veszélyek fenyegetik, ezekre igyekszik rávilágítani előadásában. Kiindulópontként megfogalmazta: „Az élet szerzője Isten, továbbra is valljuk, hogy az élet misztérium, csoda. A biológia le tudja írni az élet működését, de hogy hogyan jött létre az élet, mi az élet, azt továbbra is misztériumnak, Isten titkának tartjuk.” Gondolatai összegzéseként arra hívta fel a figyelmet, hogy az élet szent, a mi dolgunk pedig az életet védeni.

Udvardy György megyéspüspök az előadásokra reflektálva arra emlékeztetett, hogy mind az emberi élet védelméről, mind az igazságos háborúról szóló diskurzus kapcsán látnunk kell, hogy az emberi természet sérült: nem feltétlenül látjuk a jót, nem minden elgondolásunk helyes, és mindez számos konfliktushoz vezet. Az életet fenyegető veszedelmekről gondolkodva pedig valójában a gonosz lélek és az Isten harcáról beszélünk, amely bennünk zajlik. Mi azonban hisszük, hogy nemcsak sérült emberi természet van, hanem van megváltás is, olyan isteni erő, ami gyógyít.

A szabadegyetemi sorozat október 17-én folytatódik. A 18.00 órakor kezdődő előadások témája az életről szóló keresztény üzenet lesz. Udvardy György mellett Balikó Eszter mentálhigiénés szakember, családterapeuta és Heidl György eszmetörténész tart előadást.


Hanganyagok

A hanganyagokat készítette: Visontai László


Előadások

Szentmise közvetítések banner v2

 

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról
LD honlap logó Telefon
2021 szeptember
M T W T F S S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Közelgő események

Koordinátor találkozó:
Püspökség -
2021. 09. 24. -
Veni Sancte - PTE és PPHF:
Pécsi Székesegyház -
2021. 09. 24. -
Elmarad - Áldoztatók és igeliturgiát tartók képzése:
Magtár Látogatóközpont -
2021. 09. 25. -
Papi őszi rekollekció:
Pécs, Kőtár -
2021. 09. 28. - 2021. 09. 28.
Püspöki biztosok találkozója:
Pécs, Kőtár -
2021. 09. 28. - 2021. 09. 28.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség