A hagyományokhoz híven decemberben is megtartotta félévzáró alkalmát a Pécsi Egyházmegye által szervezett szabadegyetemi előadássorozat. Udvardy György megyéspüspök mellett ez alkalommal egy vendég volt Navracsics Tibor személyében, aki az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős tagja.

Az év végi záró alkalom Szent II. János Pál pápa Élet evangéliuma című dokumentumának utolsó részéhez érkezett, amely a jövő társadalmáról beszél.

„Arról a kultúráról, emberi kapcsolatrendszerről, amely az emberhez méltó és az embernek megfelelő. Szeretném hangsúlyozni, hogy ez a jövő, amit az Isten az embernek ad, és amiért nekünk fáradoznunk kell, alapvetően egy felelősséget vállaló, önálló gondolkodásra épülő és szabadságot felelősen megélő embernek a jövője. Ebben persze sok rizikó van. De szükséges, hogy azok az elemek, amelyre nem nagyon szoktunk figyelni, például az ünneplés, a másokkal való törődés, az osztozásnak a gondolata alapja legyen ennek a jövőnek, ennek a társadalomnak, mert egyébként az ember jövőjét lopjuk el, hogyha ezt nem így tesszük. Isten pedig egyértelmű, hogy jövőt szán az embernek.” – emelte ki Udvardy György megyéspüspök.

szabadegyetem navrasics web 20181212 5

A problémák terhei, az álmaink megvalósíthatósága és a hozzájuk való viszonyulásunk, kitartásunk meghatározó tud lenni a jövőnkre való tekintettel. A pápa ezért felelős magatartásra hív. „Mindent nem tudok megtenni, ami rajtam múlik meg kell tenni, akár prófétai módon is, így tehát azt gondolom, hogy a jövőről való gondolkodás megkívánja a prófétai gondolkodást.” –tette hozzá a megyéspüspök.

szabadegyetem navrasics web 20181212 6

Navracsics Tibor európai biztos jórészt európai elemzésben mutatta be a jövő lehetőségeit és problémáit a társadalmunkat meghatározó, múltunkból és jelenünkből fakadó helyzetképből.

„Bármennyire közhelyszerűnek, vagy mások számára esetleg meghökkentőnek tűnhet, de a jövő rajtunk áll. Hogy milyen lesz a jövőnk, a jövőnket fenyegető vagy azt erősítő tendenciák közül melyik lesz az uralkodó az alapvetően a mi döntéseinken múlik itt helyben.

Ami egyértelműen megragadható az nevezhető szétforgácsolódásnak vagy töredezettségnek, ami mind az egyén szintjén megjelenhet, hiszen azt láthatjuk, hogy ma már egyre kevésbé a személyiség egészét vesszük alapul vagy figyelembe, hanem funkciók mentén határozzuk meg az embereket: nő, férfi, apa anya, munkavállaló, munkáltató stb. társadalmi szerepekre bontjuk szét a személyiséget. Szerintem a társadalmi problémák jelentős része ebből adódik, hogy nem a személyiség jelentős részét nézzük. Az oktatás területén legalábbis egyértelműen ez látszik, hogy a személyiségfejlesztés helyére egyfajta technikai fejlesztés került. Ugyanakkor egy nagyobb egység felé való törekvés zajlik. Miközben a széttöredezettség jellemző, aközben vannak olyan tendenciák, amelyek arra utalnak, hogy nagyobb és erősebb közösségeket tudunk létrehozni, ha hiszünk valóban a közösségekben. Akár csak a politikában, a kereszténydemokráciában a perszonalizmus és a közösségelvűség egyszerre jelenik meg és nem egymással ellentétben áll, hanem kiegészíti egymást.” –emelte ki az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős tagja.

szabadegyetem navrasics web 20181212 10

A szabadegyetemi előadássorozat 2019-ben is folytatódik. A tavaszi félév során az erényekről hallhatnak majd az érdeklődők. Az első négy alkalom előadásai a sarkalatos erények, az okosság, az igazságosság, a lelki erősség és a mértékletesség kérdéskörét tárgyalják, májusban pedig az isteni erények kerülnek középpontba. A következő félév első előadása január 9-én 18.00 órakor kezdődik a Magtár Látogatóközpontban.

Fotó: Loósz Róbert
A hanganyagot készítette: Visontai László


 

Hanganyagok

Udvardy György előadása (mp3)
1. rész
2. rész

Navracsics Tibor előadása (mp3)


Szentmise közvetítések banner v2

 

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról

LD honlap logó Telefon

2021 október
M T W T F S S
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Közelgő események

Magyar Katolikus Kulturális Hetek:
-
2021. 10. 17. - 2021. 10. 31.
Szent Lukács Napja:
Kórházkápolnák -
2021. 10. 18. - 2021. 10. 18.
Elmarad - Pedagógusképzés - óvodák (szakmódszertan):
Pécs, Szent Mór Óvoda -
2021. 10. 20. -
Lectio Divina:
Dóm Kőtár -
2021. 10. 21. -
Katekéták képzése:
Magtár Látogatóközpont -
2021. 10. 25. -

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség