Február 20-án folytatódott a Pécsi Egyházmegye szabadegyetemi konferenciasorozata a Magtár Látogatóközpontban. Az igazságosságról Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottságának elnöke, valamint Benke József jogász, a Pécsi Tudományegyetem docense tartott előadást.

A tavaszi félév előadásai a sarkalatos erényeket állítják középpontba. Az okosság erénye után a februári előadók arra igyekeztek választ adni, hogy miben áll az igazságosság.

Székely János előadása elején azt a kérdést tette fel, mit is jelent igaz embernek lenni? Elsőként a kérdésre a római jog által adott választ ismertette: „Megadni mindenkinek azt, ami neki jár”. Elmondta, hogy a keresztény szemlélet szerint azonban az igazságosság mélyebb és tágabb. Nem emberek által hozott törvénynek, vagy emberi jogoknak a betartásához méri az igazságot, mert ebben mindig van egy szubjektív elem: egy adott kor meghatározza, hogy mi az, ami jár valakinek. A szentírás azonban abból indul ki, hogy az igazság a világba teremtett gyönyörű, isteni rendhez való hűséget jelenti. Ez egy objektív rend, az ember pedig akkor lesz boldog, ha ezt felismeri, és harmóniában tud élni vele. A keresztény igazságosság ezen túlmenően kapcsolatokat is jelent, hűséget a Teremtőhöz, a házastárshoz, a társadalomhoz, a közösséghez.

igazsagossag DSF1237

Előadása végén Székely János az igaz ember példájaként állította a hallgatóság elé Esterházy Jánost, aki egyetlen szlovákiai képviselőként emelt szót a zsidók deportálása ellen, de ugyanezzel a bátor igazságossággal szorgalmazta az első bécsi döntés után azt is, hogy a tisztán szlovák lakosságú településekről Magyarország önként mondjon le. A huszadik századi politikus mellett igaz emberként írta le Gianna Beretta Mollat, a szentté avatott édesanyát, aki a méhében hordott gyermeke élete mellett döntött, amikor rákos betegként elutasította a saját életét megmentő, de a magzat halálával járó műtétet. A példaképek sorában említette még Batthyány-Strattmann Lászlót, aki a vagyonából rengeteg ember egészségét segítette, végül pedig Krisztust, „aki maga az igazság, azáltal, hogy igazzá tesz bennünket. Azt kívánom mindannyiunknak, hogy ezen a módon próbáljunk igazak lenni, a szeretet teljes odaadásának megélésével. Éljük meg azt, hogy igaz emberek vagyunk, az Isten álma szerint!” – zárta gondolatait Székely János.

igazsagossag DSF1146

Benke József, a PTE Állam- és Jogtudományi Kar Polgári Jogi Tanszékének egyetemi docense az igazságosság erényének fogalmát a római katolikus vallást gyakorló, világi jogászként vizsgálta. Előadásában hangsúlyozta, hogy az igazságosság erénye a teremtett világban kizárólag Isten és ember, illetőleg ember és ember kapcsolatában nyerhet helyes értelmezést. Kiemelte, jóllehet a polgárok a törvényhozó és a törvénykező hatalom letéteményeseitől elsősorban azt várják el, hogy alkotása – a jogszabály és az ítélet – „igazságos” legyen, a magyar jogrendszer (másokhoz hasonlóan) mégsem határozza meg normatív erővel az igazságosság fogalmát, hanem azt – helyesen – meghagyja a jogon túli tényezőnek. Aláhúzta, éppen ez teszi lehetővé, hogy az igazságosság eszméje a demokratikus jogállamban betölthesse azt a szerepet, amit az isteni eredetű parancs földi utunk ember szabályozta világában egyáltalán betölthet. Ez a bonyolult szerep az, hogy a jogbiztonság garanciája az igazságosság, amelynek korrekciója a méltányosság. Kiemelte, az e fogalmak kapcsolatrendjében felszínre kerülő elvárás három síkon jelenik meg: a jogalkotóval, a jogalkalmazóval, valamint a jogalannyal szemben. Hangsúlyozta, az igazságosságnak a jog „szikár” világában képlékenynek tűnő szerepe van, egzakt meghatározást pedig éppen azáltal kaphat, hogy az igazságosság erényében keressük és fedezzük fel az embert szerető háromságos Isten akaratát.

igazsagossag DSF1202

A szabadegyetemi előadások március 27-én a harmadik sarkalatos erényt, a lelki erősséget állítják középpontba. Udvardy György megyéspüspök mellett Csókay András idegsebész tart előadást 18.00 órától a Magtár Látogatóközpontban.

Hanganyagok

Fotó: Harasztovics Arnold

A hanganyagokat készítette: Visontai László


Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról
2019 július
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Szentségimádás és szentmise a hivatásokért:
Pécsi Székesegyház
2019. 08. 01. -
Magtár Kávézó | Pilinszky est:
Püspöki Magtár Kávézó
2019. 08. 02. -
Magtár Kávézó | Barokk zenei csemege:
Püspöki Magtár Kávézó
2019. 08. 03. -
Máriagyűd | LECTIO DIVINA LELKIGYAKORLAT:
Máriagyűd, Domus Mariae Zarándokház
2019. 08. 05. - 2019. 08. 09.
Katekéta (fakultatív SNI) képzés:
Magtár Látogatóközpont, Dóm Zarándokház
2019. 08. 11. - 2019. 08. 14.

Szent Vér Báta

pem nek logo wide

pe napi evangeliumok

pe mariagyudi kegyhely

pe szechenyi