A sarkalatos erények közül a mértékletesség témakörével folytatódott a Pécsi Egyházmegye szabadegyetemi konferenciasorozata áprilisban.

Az okosság, az igazságosság és a lelki erősség után április 24-én a mértékletesség erényének jelentését igyekezetek tisztázni a szabadegyetemi konferenciasorozat meghívott előadói, Nobilis Márió pápai káplán, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola adjunktusa, valamint Laurinyecz Mihály erkölcsteológus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezetője.

Nobilis Márió előadásában a mértékletesség erényének a teremtett világ iránti keresztény felelősséggel fennálló szoros kapcsolatára mutatott rá. Elmondta, a Katolikus Egyház Katekizmusa e sarkalatos erény klasszikus meghatározásában is említi már a teremtést: a mértékletesség „készségessé tesz a kiegyensúlyozottságra a teremtett javak használatában” (KEK 1809). Napjainkban, amikor az ember teremtett világban való léte számos új kérdést vet fel, ennek az aspektusnak a jelentősége növekszik, sőt, új, főként az egyéni szint feletti szempontokkal gyarapszik.

szabadegyetem mertekletesseg web 20190424 12

Szent Pál kijelentésére – „Tudok szűkölködni és tudok bővelkedni is” (Fil 4,12) – emlékeztetett, amely, mint hangsúlyozta, a jelen korban is fontos figyelemfelhívás. Bővelkedni is valóban tudni kell, vagyis a jólétben élő ember nem maradhat reflektálatlan, naiv élvezője a rendelkezésére álló javaknak: el kell sajátítani a bőséges erőforrások helyes kezelésének kepésségét.

Nobilis Márió a mértékletesség és igazságosság kapcsolatáról is beszélt, hiszen, mint mondta, „az erőforrások bősége azonnal felveti felelősségünket abban a tekintetben, hogy azokat nem kizsákmányolásra kaptuk, hanem megosztásra. Ez a megosztás pedig a Föld „globális faluvá” válása kapcsán egyre kevésbé lehet önkényes, szabadon választott, hiszen egyre világosabban és közvetlenebbül látjuk akár távoli földrészeken élő embertársaink szükségleteit, nem egyszer nyomorát is, sőt, azt is, hogy ezekre az élethelyzetekre milyen egyértelmű hatással van életformánk nem egy eleme – például hétköznapi, ártatlannak tűnő vásárlási döntéseink.”

Mindemellett nemcsak a fejlett világ „bővelkedése”, de az is elkerülhetetlenné teszi a mértékletesség erényének gyakorlását, hogy egyre több erőforrásról derül ki: bőségük valójában csak látszat, egyáltalán nem kifogyhatatlanok, és sokkal visszafogottabban, kíméletesebben kellene bánnunk velük nemcsak saját érdekünkben, de embertársaink iránti szeretetből és Istentől kapott „művelői és őrzői” (Ter 2,15) felelősségünk miatt is.

Végül Ferenc pápa Laudato si' enciklikáját idézte, amely több szakaszt is szentel a mértékletesség „teremtéstudatos” szemléletmódjának.

szabadegyetem mertekletesseg web 20190424 5

Laurinyecz Mihály erkölcsteológus előadása rövid kitekintéssel kezdődött a mértékletesség teológiatörténeti hagyományaira a „temperantia” fogalom tartalmának ismertetésén keresztül. Hangsúlyozta, ez jóval többet jelent, mint pusztán az étkezésben, illetve a nemi élvezetek kordában tartásában megnyilvánuló erény, hiszen a mértékletesség az önzetlen összeszedettséget, önmagunknál létet, a „különböző részekből rendezett egység teremtését” (Szent Tamás - J. Pieper) jelenti. Külön kitért a mértékletesség megtartásának kérdésére a társadalmi élet vezetőinek felelőssége szempontjából, újra néven nevezve a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége által megfogalmazott szempontok alapján az aktuális gyakorlati helyzetet és tennivalókat. Majd pedig utalt korunk sajátosságaira: a hihetetlen mértékű információáradatra, amely nap mint nap ér bennünket a digitális hálón keresztül, de kezelésére minimális külső szabályrendszer áll rendelkezésünkre. „A háló helyes használata nem működhet egy olyan belső tartás nélkül, amelyet korunk fogyasztói irányultságú gazdaságpolitikája egyáltalán nem tűz ki csökkenteni való szempontnak.” – fogalmazott, majd hozzátette:

„Bár a mértékletesség fogalmát nevezhetjük ódon hangulatúnak, a gyakorlása nélkül – szavak használatától függetlenül – könnyen saját léte peremére sodródik a hatások szűrése és azokat önmaga állapotára, állapotbeli kötelességeire nem szabó ember. Ez pedig boldogtalanságot eredményez, amely szónak a jelentését és tartalmát nem nagyon kell magyaráznunk.” Az erkölcsteológus előadása zárásaként tanácsként fogalmazta meg, „ahhoz, hogy megtaláljuk rendezett egységünket, szemlélődő csöndre van szükség, az okosság és az igazságosság erényeinek szempontja alapján hozott, jó elhatározásainkban erősnek kell lennünk, és ebben segítségünkre van a Lélek.”

szabadegyetem mertekletesseg web 20190424 15

Udvardy György megyéspüspök a mértékletesség erénye kapcsán elmondta, abban az ember önmaga felett gyakorolt uralma fejeződik ki. Azon túl, hogy a saját vágyait, elgondolásait tudja irányítani, a teremtett világ javainak felhasználásában is önuralmat gyakorol. „A mértékletesség erénye nem azt jelenti, hogy egy kicsit legyünk visszafogottabbak, hanem az élet radikalitásáról szól, a célhoz rendelt cselekvést jelenti, amely mind az egyén, mind a társadalom számára nagyon fontos.”

A négy sarkalatos erény után a félév utolsó előadásán, május 22-én a teológiai erényekről fog beszélni Udvardy György megyéspüspök, valamint Kuminetz Géza teológus.

Hanganyag

Fotó: Loósz Róbert
További képek az eseményről itt.
A hanganyagot készítette: Visontai László


Szentmise közvetítések banner v2

 

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról

LD honlap logó Telefon

2021 október
M T W T F S S
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Közelgő események

Magyar Katolikus Kulturális Hetek:
-
2021. 10. 17. - 2021. 10. 31.
Szent Lukács Napja:
Kórházkápolnák -
2021. 10. 18. - 2021. 10. 18.
Elmarad - Pedagógusképzés - óvodák (szakmódszertan):
Pécs, Szent Mór Óvoda -
2021. 10. 20. -
Lectio Divina:
Dóm Kőtár -
2021. 10. 21. -
Katekéták képzése:
Magtár Látogatóközpont -
2021. 10. 25. -

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség