A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus történetéről, szimbólumáról, közelgő programokról és érdekességekéről tartott előadást Fábry Kornél atya.

kepatmeretezes hu LOR6419 1

Októberben a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való felkészülés jegyében folytatódott a Pécsi Egyházmegye szabadegyetemi konferenciasorozata a Magtár Látogatóközpontban. Az előadók közt volt Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó és Fábry Kornél atya, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára. A sokak által várt eseményen az érsek atya kiemelte, miért tartja fontosnak az előkészületeket, amelynek a szabadegyetem jelenlévői is részesévé váltak. „Szoktuk mondani a világrendezvények kapcsán, - legyen akár profán, vagy sportesemény -, hogy >>rá figyel a világ szeme<<. De a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus esetében nem csak arról van szó, hogy a figyelem középpontjába kerül, nem csak az ezzel járó lehetőségről és felelősségről beszélünk, hanem arról is, hogy mindaz, ami abban az egy hétben történik, az egyház számára is fontos és meghatározó cselekedet lesz.”

kepatmeretezes hu LOR6555 1

A kongresszus a társadalom számára is fontos, lévén egy olyan világméretű eseményt értünk alatta, mely által az Eucharisztiát közelebb lehet hozni az emberekhez, és egy lehetőség a tanúságtételre. „Vannak Nemzeti Eucharisztikus Kongresszusok és Nemzetköziek, melyeket négyévente szerveznek meg különböző országokban, legutóbbinak a Fülöp-szigetek adott otthont. Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy közel 1,5-2 millió részvevőt számoltak a körmeneten.” – kezdte előadását Fábry Kornél atya, aki a NEK történetéről mesélt, amely a 19. század Franciaországából ered, és egy hívő hölgy nevéhez fűződik, ezt követően kitért arra, hogy hazánkban második alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, először 1938-ban érkezett Budapestre a világesemény. Érdekesség, hogy abban az évben olyan sokan vettek részt a programokon, hogy volt szentmise, amelyre jegyet kellett váltani. A jövő évi NEK érdeklőinek számát elnézve, 2020-ban ismét számtalan hívő jelenlétérére számíthat a főváros. Eddig már 3000-en jelezték, hogy itt szeretnének részt venni az oltáriszentség első vételében, itt szeretnének elsőáldozók lenni. Az atya arra is kitért, hogy várhatóan 70 országból érkeznek majd a résztvevők, az pedig már szinte biztos, hogy Szöulból, New Yorkból és Bombaiból is érkeznek majd papok, hogy együtt ünnepeljék Jézus Krisztust, aki jelen van az kenyérben és a borban.

kepatmeretezes hu LOR6646 1

Az októberi szabadegyetemi előadást több videó színesítette, köztük olyan, amely a missziós keresztet, a magyar szentek egyedülálló ereklyetartójaként is jellemezhető relikviát mutatta be, és olyan is, amely az előző, Fülöp-szigeteken megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról szólt. Végül többek között azt is megemlítette Fábry Kornél atya, hogy a kongresszus imádságát eddig 17 nyelvre fordítottuk le, tehát ennyi nyelven fohászkodnak különböző országok hívei a világeseményért.

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet,
hogy az önmagát értünk feláldozó
és az Oltáriszentségben
velünk levő Krisztust felismerjük
és egyre jobban szeressük!

Ő Urunk és Mesterünk,
barátunk és táplálékunk,
orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot,
hogy az ő erejét és örömét
elvigyük minden emberhez!

Add, hogy a készület ideje
és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése
egész hívő közösségünk,
fővárosunk, népünk,
Európa és a világ
lelki megújulására szolgáljon!
Ámen.

A Pécsi Egyházmegye szabadegyetemi konferenciasorozata november 20-án folytatódik a Magtár Látogatóközpontban, amikor Udvardy György, veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó és Füzes Ádám, esperes - Óbudai Espereskerület, Ecclesia Szövetkezet elnöke tart előadást.

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról
LD honlap logó Telefon
2021 július
M T W T F S S
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Közelgő események

Egyházmegyei hivatali szünet:
-
2021. 07. 25. - 2021. 08. 01.
Szentségimádás és szentmise a hivatásokért:
Pécsi Székesegyház -
2021. 08. 05. -
Lectio Divina lelkigyakorlat:
Máriagyűd -
2021. 08. 09. - 2021. 08. 12.
Nagyboldogasszony-főbúcsú:
Máriagyűd -
2021. 08. 15. -
Katekéta fakultatív képzés:
Magtár Látogatóközpont -
2021. 08. 16. - 2021. 08. 18.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség