December 18-án került sor a Pécsi Egyházmegye idei utolsó szabadegyetemi előadássorozatára, amelyen Kontsek Ildikó a Keresztény Múzeum igazgatója az Eucharisztia középkori, újkori és kortárs ikonográfiáját mutatta be.

A kenyér és a bor átváltoztatására, Oltáriszentség őrzésére az egyházban a kezdetektől fogva nemes anyagokból készült, művészi kivitelű edényeket használtak. A szentmise egyéb liturgikus tárgyai, a templom berendezése, díszítése ugyancsak szorosan kötődik a Szentség jelenlétéhez, különféle ábrázolásokon keresztül folyamatosan felidézi azt. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve a Keresztény Múzeum több kiállításon keresztül is bemutatta a témát.

A decemberi szabadegyetem házigazdája ez alkalommal Kvanduk Frigyes általános helynök volt, aki köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy az Egyház a világban mindig az Isten üzenetét képviseli, a mindent meghaladó szeretetet, a transzcendens világot. „Ezt nem tudja másként kifejezni, mint szavakkal, szimbólumokkal, képekkel, még akkor is, hogyha ezt mindig a saját korának egy-egy adott szintjén teszi. A művészet és az Egyház kapcsolata egy kettős keresésben van: keresi az önmagához való viszonyát és keresi a viszonyát egymáshoz. Ha ez egy őszinte törekvés, akkor azt gondolom, hogy ezekből nagy dolgok tudnak létrejönni a kultúra, az emberiség számára.” –magyarázta, majd arról beszélt, hogy az Eucharisztia mindig az Egyház szíve volt.

„Az Eucharisztia egy olyan fogalom, amit sokszor még nekünk, gyakorló hívőknek is magyarázni kell.” –véli Kontsek Ildikó múzeumigazgató. „Sok minden tudunk róla, tudjuk, hogy mi történik a szentmisében, de ha egy új összefüggésben látjuk, például egy művészi installáció formájában, vagy látunk nagyon sok tárgyat, amiből egyet-kettőt mi a templomunkból is ismerünk, akkor az egy új élmény. Az ismeretszerzésnek egy olyan lehetősége egyrészt, ami esetleg sokaknak nem adatott meg, mert nem részesültek olyan komoly hitoktatásban vagy művészettörténeti képzésben. De az ismerős felől közelítve meg egy sor kevésbé ismerős témát, akkor sok esetben helyére kerülnek a dolgok.” – fejtette ki. Előadásában személyes tapasztalatait is megosztotta, mely szerint sok esetben szakrális élményt is tud nyújtani egy-egy témába vágó kiállítás. Sokan órákat töltenek a tárlaton és új élménnyel gazdagodva, feltöltődve távoznak. Erre a pécsieknek egészen friss élmény lehetett a nemrégiben bemutatott Átlényegülés kiállítás, amely az igazgatónő elmondása szerint sok pozitív visszajelzéssel járt.  

A Szabadegyetem 2020-ban is folytatódik. Az előző félévhez hasonlóan a következő félév témája szintén a 2020-ban megrendezésre kerülő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra épül, hiszen 80 év után ismét katolikus világesemény kerül megrendezésre Magyarországon.  A Pécsi Egyházmegye a szabadegyetem sorozatával is bekapcsolódik a felkészülésbe.

A következő szabadegyetemi előadásra január 22-én 18 órától kerül sor a Magtár Látogatóközpontban, Varga László kaposvári megyéspüspök előadásával. A szomszédos egyházmegye főpásztora a Szentségimádás lelkiségéről értekezik majd.

Fotók: Harasztovics Arnold

Szentmise közvetítések banner v2

 

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról
LD honlap logó Telefon
2021 szeptember
M T W T F S S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Közelgő események

Imahét a családokért:
-
2021. 09. 16. - 2021. 09. 19.
Lectio Divina:
Dóm Kőtár -
2021. 09. 16. -
Szent Vér-búcsú, gyalogos zarándoklat:
Báta -
2021. 09. 18. - 2021. 09. 18.
Kisboldogasszony napi német búcsú:
Máriakéménd, kegytemplom -
2021. 09. 19. -
Koordinátor találkozó:
Püspökség -
2021. 09. 24. -

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség