2020-ban is folytatódik a Pécsi Egyházmegye szabadegyetemi előadássorozata. A következő félév tematikája továbbra is a hazánkban tartandó 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus.

Az új esztendő első előadásának központjában az Úr Jézussal való találkozás állt, amely a szentségimádásban is testet ölt. A meghívott előadó ez alkalommal Varga László kaposvári megyéspüspök volt.

Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó köszöntő beszédében az emberi és az isteni jelenlétről beszélt. „Életünket jelenlétben tapasztaljuk meg, jelen vagyok valahol. Persze ennek a jelenlétnek sokszor a korlátait látjuk, mert szeretnénk máshol lenni, mint ahol vagyok, szeretnénk teljesebben jelen lenni, mint ahogyan képes vagyok erre és korlátként tapasztaljuk meg azt is, hogy nem tudok úgy jelen lenni mások számára, sok esetben magam számára sem, mint ahogyan szeretnék. Az Eucharisztiának egy nagy ajándéka számunkra, hogy hisszük és megtapasztaljuk, hogy az Isten jelen van az életünkben. Nem töredékesen, nem időnként, nem csak akkor, amikor számomra ez fontos, hanem az Ő döntése alapján jelen van az ember életében. Az Eucharisztia ezt is megjeleníti számunkra.”

A pécsi főpásztor hangsúlyozta, hogy a szentségimádás arra is késztet, ösztönöz bennünket, hogy adjunk időt és lehetőséget önmagunknak, hogy jelen legyünk saját életünkben. „Ez csak úgy történhet meg, hogy nem csak egyszerűen elidőzök a létnél, elidőzök önmagam jelenléténél, hanem annak a valóságnak a fényében teszem ezt, aki az Isten. Mert akkor saját magam vagyok, akkor megszűnik az idő, akkor a tér része más dimenziót kap és a kapcsolatok is más értelmet nyernek.” –magyarázta.

szabadegyetem januárban 1

Varga László kaposvári megyéspüspök előadását személyes tanúságtétellel kezdte: „A szentségimádás számomra - a csendes szentségimádás- a jobbik rész felfedezése: Jézus elmegy családlátogatásra Mártához és Máriához. Márta sürög-forog és mindent megtesz, hogy kiszolgálja a vendéget, Mária pedig semmit sem csinál, csak ül Jézus lábainál. Jézus megdicséri, amikor Márta számon kéri a testvérét, hogy Mária a jobbik részt választotta.”

 

A főpásztor szolgálati helyen szerzett tapasztalatára is kitért. „A kereszténységünk, a kultúránk elveszítette a jobbik részt, a szemlélődést. Mindent az aktivitás oldaláról közelítünk, a saját cselekedeteink, a saját projektjeink, a saját módszereink oldaláról.  Az a lényeg, hogy mi mit tudunk megtenni, hogyan tudjuk megtenni. A jobbik részt, akik felfedezték, azok pedig azt ünneplik, hogy Isten mennyi mindent megtett miközben asszisztálunk hozzá, amikor szükség van rá.” Előadásában számos példával mutatta be a szentségimádás által életében végbement és véghezvitt szolgálatokat.

„A lelkiélet mesterei a századok során arról beszélnek, hogy a cselekedetnek és az imának ki kell egészítenie egymást. Szükség van szolgáló szeretetre és szemlélődésre, amikor édes kettesben vagyunk Jézussal. Természetesen szükség van tanúságtételre is. Ha a csendből fakad a szó, annak ereje van. Ha a csendes jelenlétből fakad az akció, akkor nem égünk ki, akkor nem csavarodunk magunk köré, a saját dicsőségünk, a saját teljesítményünk köré, hanem a köré, akitől mindez kaptuk. Krisztusközpontúvá tudja tenni az életünket.”


A szentségimádás egy nagy ajándék, összegezte Udvardy György érsek. „Úgy gondolom ez egy nagy ajándék különösen a rohanó embernek, különösen annak az embernek, aki mindig produkálni akar, valamit elérni akar egyik pontból a másikba elérni, és épp ezt az Isteni jelenlétet kapjuk ajándékul az Eucharisztiában. Ennek örülünk, és az ebben való gazdagodásban szeretnénk élni.”

A Pécsi Egyházmegye szabadegyetemi előadássorozata Kocsis Fülöp érsek-metropolita (Hajdúdorogi Főegyházmegye) előadásával folytatódik február 19-én, szerdán 18 órától a Magtár Látogatóközpontban.

Fotók: Harasztovics Arnold

Szentmise közvetítések banner v2

 

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról
LD honlap logó Telefon
2021 szeptember
M T W T F S S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Közelgő események

Koordinátor találkozó:
Püspökség -
2021. 09. 24. -
Veni Sancte - PTE és PPHF:
Pécsi Székesegyház -
2021. 09. 24. -
Elmarad - Áldoztatók és igeliturgiát tartók képzése:
Magtár Látogatóközpont -
2021. 09. 25. -
Papi őszi rekollekció:
Pécs, Kőtár -
2021. 09. 28. - 2021. 09. 28.
Püspöki biztosok találkozója:
Pécs, Kőtár -
2021. 09. 28. - 2021. 09. 28.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség