A remény fogalmát járták körül a résztvevők a Pécsi Egyházmegye második szabadegyetemi estjén, október 21-én. A rendezvényre ezúttal is három előadót hívtak meg, hogy egy-egy húszperces előadásban három különböző nézőpontból értelmezzék a szóban forgó fogalmat.

Udvardy György pécsi megyéspüspök után Bodó Márta irodalmár és teológus, valamint Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát mondta el gondolatait. Az előadások után a közönség soraiban ülők is hozzászólhattak az elhangzottakhoz.

„Mit jelent?" címmel három hete indította el szabadegyetemi konferenciasorozatát a Pécsi Egyházmegye. Olyan meghatározó fogalmakat készültek megvilágítani, amelyek nemcsak a kereszténységben, hanem a hétköznapi életben is fontosak. Első alkalommal a hit, ezúttal pedig a remény volt az előadások témája. Udvardy György pécsi megyéspüspök egyebek mellett arról beszélt, hogy a remény összetett erőforrás, amely személyes élményeken és meggyőződésen alapul.

„A reménnyel kapcsolatban életünk egy lényegi kérdésével szembesülünk. Nevezetesen azzal, hogy valójában hol van az én erőforrásom? Hol van az én meggyőződésem? Hol van az én bizonyosságom? Valójában ez az, ami az én reménységem." – fogalmazott a főpásztor.

Bodó Márta irodalmár, teológus és főszerkesztő Kolozsvárról érkezett Pécsre. A szabadegyetemet azért tartja fontosnak, mert olyanok is betérhetnek az előadásokra, akik más egyházi eseményekre valószínűleg nem mennének el. Ez pedig megteremti az együttgondolkodás lehetőségét és kifejezi az egyház nyitottságát, válaszkeresését.

Bodó Márta, a Vasárnap és a Keresztény Szó főszerkesztője hozzátette: „Mennyire tűnik úgy a mai világnak, hogy üres szólam az, amit a mai világ hall az egyháztól a reményről? Hogyan lehetne ezt tartalommal megtölteni annak az embernek, aki templomba esetleg nem jár, de nagyon is keresi a reményét és az élete értelmét?"

Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát szerint az ember egyik alapvető tulajdonsága az örök reménykedés: enélkül ugyanúgy nehéz lenne élni, mint a hit vagy a szeretet hiányában. A keresztény ember reményének alapja pedig Jézus Krisztus.

„A keresztény remény élő remény, mert élő, személyes kapcsolaton alapul. Azt gondolom, ez a minőségi különbség, és ez a más, ami az emberi általános hétköznapi reményt fejezi ki – és ez az, amit egy keresztény hívő módon a személyes Istenben remél." – fogalmazott a főapát.

A szabadegyetem következő témája a szeretet lesz, amelyről Udvardy György pécsi megyéspüspök mellett Kellermayer Miklós sejtkutató professzor és Varga László plébános, a Kaposvári Egyházmegye általános helynöke beszél november 25-én.

Fotó: Loósz Róbert

 

Hanganyagok

 A hanganyagokat készítette: Visontai László


Videók

 

 

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról
LD honlap logó Telefon
2021 július
M T W T F S S
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Közelgő események

Egyházmegyei hivatali szünet:
-
2021. 07. 29. - 2021. 08. 01.
Szentségimádás és szentmise a hivatásokért:
Pécsi Székesegyház -
2021. 08. 05. -
Lectio Divina lelkigyakorlat:
Máriagyűd -
2021. 08. 09. - 2021. 08. 12.
Nagyboldogasszony-főbúcsú:
Máriagyűd -
2021. 08. 15. -
Katekéta fakultatív képzés:
Magtár Látogatóközpont -
2021. 08. 16. - 2021. 08. 18.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség