Az irgalmasságról beszélgettek a szabadegyetemi konferenciasorozat negyedik estéjén, december 9-én a Magtár Látogatóközpontban. Meghívott vendégként érkezett Takács Gábor bólyi és Lankó József alsószentmártoni plébános, valamint Roska Péter, aki Budapesten a nyolcadik kerületben vezeti a plébániát és teljesít missziós szolgálatot.

Az irgalmasságról osztották meg gondolataikat a negyedik szabadegyetemi este előadói december 9-én. A három, egyenként húszperces előadás témája különösen aktuális volt: az irgalmasság rendkívüli szentéve ugyanis épp egy nappal korábban, december 8-án kezdődött a katolikus világegyházban. Takács Gábor bólyi plébános arra világított rá előadásában, pontosan hogyan jelenik meg az irgalmasság az Evangéliumban.

„Az irgalmasság fogalma Európában kissé homályossá vált. Ha Istenről gondolkozunk, sok minden eszünkbe juthat róla, de az, hogy irgalmas, általában nem. Pedig ha megnézzük a Szentírás szövegeit és a kinyilatkoztatás tulajdonképpeni lényegét, akkor ez az Isten elsődleges tulajdonsága: hogy irgalmas, kegyes, hosszan tűrő; illetve az Ószövetségben mindig külön visszatér az is, hogy nagyirgalmú." – mondta Takács Gábor.

Lankó József alsószentmártoni plébánosként évtizedek óta felkarolja a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket. Fontosnak tartja, hogy Jézus irgalmát napjainkban is adjuk tovább, éljük meg.

„Isten irgalma mindig az embereken, a személyeken keresztül válik megtapasztalhatóvá. Emberi kapcsolatokban, emberi segítségben, emberi szeretetben – ezekre mindannyiunknak szüksége van, és mindegyikünk tud adni másoknak is belőlük. Ez a személyesség az irgalmasság lényege." – fogalmazott Lankó József.

Roska Péter Budapestről, a nyolcadik kerület Tömő utcai plébániájáról érkezett, ahol nehézsorsú, gyakran bűnöző életmódból megtért embereket támogat. Kiemelte: az irgalmasság évének létfontosságú üzenete van az emberiség számára.

„Vegyük észre a másik emberben a testvért! Kasztrendszerben élünk, s ezen belül a határvonalakat nehéz átlépni, de meg kell tennünk: arra kell törekednünk, hogy a másik bűnével úgy tudjunk bánni, ahogyan az Úristen bánik az ő szeretetével. Olyan erényre hív meg ezzel az egyház, amely talán meg tudná menteni a civilizációnkat." – tette hozzá a plébános.

A három előadás után a hallgatók kérdései, észrevételei zárták az estét. A következő szabadegyetemi este témája a haza fogalma lesz.

 

Hanganyagok:

 A hanganyagokat készítette: Visontai László

Fotó: Loósz Róbert


 

 

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról

LD honlap logó Telefon

2021 október
M T W T F S S
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Közelgő események

Magyar Katolikus Kulturális Hetek:
-
2021. 10. 19. - 2021. 10. 31.
Elmarad - Pedagógusképzés - óvodák (szakmódszertan):
Pécs, Szent Mór Óvoda -
2021. 10. 20. -
Lectio Divina:
Dóm Kőtár -
2021. 10. 21. -
Katekéták képzése:
Magtár Látogatóközpont -
2021. 10. 25. -
Boldogasszony Imaszövetség találkozója:
Pécs -
2021. 10. 25. -

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség