A fenti mottóval került megrendezésre 2019. május 6 és 8 között Mohácson a XIX. Országos Katekumenátus Konferencia.

Tizenkét egyházmegye képviseltette magát a 70 fős rendezvényen, melynek résztvevői az egyházmegyék lelkipásztorai, katekétái és világi munkatársai voltak. A konferencia címe és fő témája: A felnőtt keresztény az Egyházban – katekumenális szemlélettel a felnőtt ember mellett volt.

ohb konferencia mohacs web 20190507 1

A felnőtt emberrel való foglalkozás jelentősen különbözik a gyermekek szolgálatától. Más hozzáállást és ebből fakadóan, más módszereket kíván. A felnőttek lelkipásztori szolgálatának két jelentős kísértése, hogy gyermekként kezeljük őket, ill. szolgálatuk helyett szolgáltatóik legyünk. Sok pasztorális kudarcunk mögött ezek állnak.

Mi jellemzi Jézus Krisztus hozzáállását a felnőtt emberhez? Hogyan tekint a felnőttre a katekumenátus intézménye? Mit adhat lelkipásztori gyakorlatunkhoz a katekumenális szemlélet? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ idei konferenciánkon.

ohb konferencia mohacs web 20190507 2

Az előadók több oldalról próbálták körbejárni a kérdést. A konferencia első napján Nobilis Márió atya, a Sapientia Hittudományi Főiskola adjunktusa arról beszélt, hogy mit jelent kereszténynek lenni a mai világban? Délután Kató Csabától, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Hitoktatási Felügyelőségének szakmai munkatársától a felnőttekkel való kommunikáció sajátosságairól, zsákutcáiról hallhattunk előadást.

ohb konferencia mohacs web 20190507 12

Másnap Serfőző Levente atya, a Szeged-Csanádi Egyházmegye kateketikai referense beszélt a résztvevőknek arról, hogy hogyan tekint a felnőtt emberre a katekumenátus. Azok a résztvevők, akik először vettek részt Katekumenátus Konferencián, a katekumenátusba történő bevezetésről hallhattak előadást az „A” szekcióban, míg a „B” szekcióban a többiek Tornyai Gábor atya, székesfehérvári plébános, Nobilis Márió atya, és Dr. Simon Péter tanszékvezető egyetemi tanár vezetésével arról beszélgettek, hogy milyen a felnőtt ember a pasztorális gyakorlatunkban. Délután Jézus katekumenális szemléletéről hallhattunk előadást Dr. Nyúl Viktor atya, a Pécsi Egyházmegye pasztorális helynökének interpretálásában. Este csoportosan kerültek feldolgozásra a nap élményei.

ohb konferencia mohacs web 20190507 6

A konferencia zárónapján Dr. Fehérváry Jákó OSB, a Sapientia Hittudományi Főiskola docense tartott előadást Rítusok és felnőttség címmel. Az előadást követő műhely a katekumenális (vagyis a beavató) szemlélet gyakorlásáról szólt. A pasztorális gyakorlat néhány területén kerestük a rítusok használatának lehetőségét.

Az összegző kerekasztalon a résztvevők olyan kérdéseket tehettek fel a jelenlevő előadóknak, műhelyvezetőknek, amikre nem kaptak választ az előadások során. Végül a résztvevők megfogalmazták maguknak, hogy mit tanultak a katekumenátusról / felnőtt pasztorációról, és ez mire indítja őket.

MKPK Hitoktatási Bizottsága

Fotó: Loósz Róbert

LD honlap logó