2019. július 5-én hálaadó szentmise keretében áldásban részesültek a Pécsi Tudományegyetem végzős gyógyszerészhallgatói. Az ünnepi szentmisét a belvárosi templomban tartották, Udvardy György pécsi megyéspüspök és Máger Róbert irodaigazgató helyettes celebrálásával.

Évek óta hagyomány, hogy a pécsi gyógyszerészhallgatók a diploma átvétele előtti péntek estén szentmisével adnak hálát tanulmányaik sikeres lezárásáért. A Pécsi Tudományegyetem gyógyszerészei 2016 januárjában alakítottak különálló kart, azóta az idei a harmadik önálló avatásuk volt.

 LOR7468 1

A pécsi megyéspüspök az evangéliumban elhangzott üdvösségtörténet eseményei kapcsán arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy az üdvösségtörténet által felfedezhetővé válik Isten jelenléte az ember életében, amely által az ember élete összekapcsolódik az Istenével. Az üdvösségtörténet a saját életünkre is érvényes, amelyben tetten érhetjük Isten hatalmas műveit, az Ő csodáit, a törvénynek az erejét, a hűségnek az életre vezető ajándékát. „Mindaz az élet, amit saját életemnek gondolok, egy életen át, valójában egy történet, a sajátom, de az egész emberiség története is. Nem csak összefonódik sok-sok ember élete, mert az elődök a saját tudásukat átadják, várva, hogy azt mi is megtegyük, hanem sokkal inkább azért, mert az Istennek az embert mentő üdvösséges műve, cselekedete valósul meg mindannyiunk életében.” Amikor hivatást választunk és hivatásba lépünk be, akkor ez különösen igaz.

 LOR7491 1

Az üdvösségtörténetnek Jézus követésében mi magunk is irányítói vagyunk – emlékeztet a püspök. „A kövess engem felszólítás különös erővel bír. Nem tudjuk megkerülni a felénk hangzó isteni szónak az erejét, s ez a felszólítás mindannyiunktól választ vár. Olyan választ, ami végérvényes, ami nem fölcserélhető, ami lényegileg nem módosítható. Nem dolgokra válaszolunk, hanem az Isten hívására, Istenre, magára.” Amikor Jézus meghív valakit, akkor azt kéri, hogy kövessük Őt. Ahová Ő akar menni, az embernek jó lesz. Ahol Ő van, az ember számára az életet jelenti. A követés egy személyes kapcsolatot követel és egy személyes kapcsolatba von bele.

A főpásztor kiemelte: Jézus arra hív, hogy az irgalmasság cselekedeteiben osztozzunk vele. „Jöjj kövess engem, gyakorold az irgalmat, ami életre vezet, ami éltet. Azzal a felkészültséggel, amit a tudomány, az orvostudomány, a gyógyszerésztudomány föltárt, amit elsajátítottál, ami a szakmai kompetenciádat jelenti.”

 LOR7527 1

„Arra vállalkoztok, hogy az embert szolgáljátok. Mégpedig úgy, ahogyan megteremtett, ahogyan a megváltásban fölismeri méltóságát, és ahogy a reményét az örök életbe veti. Az embert szolgálni egyben jelenti azt is, hogy ellent mondunk minden hamis illúziónak, ellent mondunk a hamis mindenhatóság kísértésének. Ellent mondunk a fájdalommentes emberi lét minden kísértésének, mint ahogyan nem tartjuk helyesnek azt sem, ha pusztán az emberi tevékenység valami életminőség javítást céloznak meg, valamiféle jobb életminőséget tűzne ki célul maga elé. Úgy, mint ahogy azt sem, hogy aki a tudás birtokosa, a gyógyulást segítő szereknek a tudója, ismerője, adott esetben a birtoklója, hogy ezzel bármilyen emberhez nem méltó megfontolással vissza is éljen. Vagy megtartsa magának azt, amit azért kapott, hogy másoknak használjon. Jézus hívó szava a »Kövess engem!« létrehozza bennetek, életetek bármely pillanatában, küzdelmében azt, amit élethivatásul választottatok: az ember szolgálatát.”

 LOR7590 1

Udvardy György pécsi megyéspüspök e cél érdekében imáiról biztosította a frissen végzett gyógyszerészeket, majd a szentmise végén Máger Róbert irodaigazgató-helyettes úrral áldásban részesítette a friss diplomás szakembereket.

Fotó: Harasztovics Arnold
További képek az eseményről itt.

LD honlap logó