Udvardy György pécsi megyéspüspök július 7-én este megáldotta a Szent II. János Pál plébánia kápolnáját. Pécs Kertváros városrészében 2019. január 1-je óta működik az új plébánia, amelynek kápolnája a plébániatemplom felépüléséig fog a hívek és a közösség lelki otthonául szolgálni.

Kövesi Ferenc kerületi esperes, plébános elmondása szerint a helyiek kegyelemként élik meg a panelok között létesült lelki központot. „Nagy örömmel jönnek, mindig új arcokat látok. Volt, aki azt mondta, hogy végre valami új létesült itt és nem kocsma, vagy valami más. Azt gondolom, hogy tényleg a Szentlélek akarta így, hogy legyen itt egy lelki központ, egy kiindulópont, ahova az emberek eljöhetnek, imádkozhatnak és feltöltődhetnek lelkileg.”

kertvaros mmegaldas web 20190707 11

A kápolna megáldására nagy tömeg gyűlt össze: a belső tér zsúfolásig megtelt, még a teraszon is alig lehetett helyet találni. A vihar sem riasztotta el az embereket. „Látom, hogy pozitívan állnak hozzá az itt élők. Jó velük beszélgetni. Misék után sokszor itt maradunk, akár bent, akár kint és nagyon sokat beszélgetünk. Nagyon fontos ez itt, ahol magukra zárják a lakást a panelházakban, hogy van egy hely, ahol tudnak beszélgetni. Nyugodt vagyok, mert hiszem, hogy az Úristennek terve van itt, és én eszköze vagyok. Remélem, hogy jól fog fölhasználni az Úristen ebben a tervében.” –fejtette ki a plébános atya.

Udvardy György pécsi megyéspüspöknek az eseményről és a Kertvárosban alakuló egyházi közösségről a küldetés jut az eszébe, amelyről Jézus beszél az evangéliumban. „Az egyháznak mindig is feladata volt, hogy az Isten közelségét a templomok közelségével is jelezze a közösségek és az emberek számára, hiszen elérhető közelségben kell lennie annak a helynek, ahol az ember méltóságát, az ember lelkének a tisztaságát, a tiszta kapcsolatoknak a lehetőségét biztosítani tudjuk. A templom azt jelenti számunkra, hogy Isten közel megy az emberhez és mindaz, amit adományként ad a szentségekben, a tanításban, a közösségekben, azt a templom közel hozza, mint Isten országának a látható, hatékony jelét. Ezért nagyon fontos számunkra, hogy lehetőség szerint minden szituációban, minden korban a megfelelő módon tudjuk az emberhez közel hozni Jézus tanítását.”

kertvaros mmegaldas web 20190707 29

A létrejött, és most már megáldott kápolna mindig is kápolnaként fog ezentúl szolgálni, még akkor is, amikor felszentelésre kerül a plébániatemplom. „Azért épült, hogy mint egy lelki erőmű létrehozza azt a lelki templomot, ami aztán majd tud építeni egy olyan templomot, ami az itt lakó több mint 40 ezer embernek a vallási igényét, a közösségi, kulturális, szabadidős igényét, vagy éppen anyagi szükségleteit is tudja enyhíteni vagy kielégíteni. Hisszük Szent II. János Pál pápa oltalma alatt, hogy egy valós tervünk van, ami minden ember számára az Isten közelségét fogja jelenteni.”

Köztudott, hogy a Nagy Imre út 53 szám alatt található ingatlan az elmúlt években széles palettán próbálta kiszolgálni a helyiek igényeit. Vegyesbolt és kávézó is volt, de idéntől küldetése örökre megváltozott. Nagy Emese belsőépítész Kövesi atyával közösen tervezte meg részletről-részletre a teret, hogy minél jobban megfeleljen a közösségi életnek, valamint a liturgikus kihívásokat maximálisan szolgálni tudja. „Csodálatos élmény, amikor valaki ekkora bizalmat szavaz nekünk, hogy egy közösségnek az életéhez valamilyen tervezéssel hozzájárulhatunk, hiszen itt egy lelki munka, az emberek számára teret teremtő munka zajlott. Nagyon szép feladatként éltük ezt meg. Feri atyával közösen egymástól renget tanultunk. Nekünk tervezőknek, építészeknek egy szép folyamat volt, amikor belülről is épültünk és igyekeztünk előre elképzelni azt az életet, ami itt zajlani fog. Nagyon izgalmas volt a feladat, mert maga az épület korábban vendéglátóhelyként üzemelt. Ebbe kellett beleképzelni mindazt a szépet, ami végülis megvalósult. Úgy érzem, hogy ez mindenkinek egy kicsit meglepetés is, hogy valóban ilyen otthonos és szép épületté tudott válni.”

kertvaros mmegaldas web 20190707 59

Bayer Ambrus gimnazistaként ministrált az ünnepi szentmisén. Öröm és megtiszteltetés számára, hogy kertvárosi fiatalként ő is szolgálhatott ezen a történelmi eseményen. „Jó, hogy itt közel van egy kápolna, hogy nem kell messze mennünk. Jó hogy befogadó a közösség és, hogy Feri atya tesz is azért sokat, hogy velünk, fiatalokkal lehessen. Velünk van végig, már név szerint ismer minket, pedig nem járunk ide rég, csak amióta átadták a kápolnát. Ez a szentelés is nagyon jó volt. Örömmel tölt el, hogy együtt szolgálhattam az atyákkal.”

Katics Kálmán nyugdíjas testnevelő tanár Kövesi atya testnevelő tanára volt. Személyesen is követi az atya szolgálatát és munkásságát. „Különösen örülök ennek a kápolnának. Szükség van erre. Gyerekkorom óta hetente járok misére. Tisztelem Szent II. János Pál pápát és várom, hogy felavassák már az új templomot is. ”

A plébános örömmel és meghatódva mesélte, hogy hétvégenként 3 szentmisét tart: szombat este előestit és vasárnap két szentmisét, mely alkalmakkor teltházzal üzemel –a püspök atya szavaival élve- Pécs-Kertváros „lelki erőműve.”

Fotó: Harasztovics Arnold
További képek az eseményről itt.

LD honlap logó