Ünnepélyes keretek között, biztató és a hálát kifejező beszédek mellett adták át a korszerű Káptalan utcai óvodát. Az intézmény 100 óvodás befogadására képes.

November 21-én, csütörtökön délután egy nagy projekt zárult le, átadták a Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő Szent Mór Iskolaközpont új, 1200 négyzetméteres tagóvodáját. Az ünnepélyen beszédet mondott Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Nagy Andrea, a Szent Mór Iskolaközpont igazgatója, míg a felszólalások között a nagycsoportosok verses, zenés műsora csalt mosolyt az arcokra.

Az érsek atya beszédében felidézte azokat a perceket, amikor évekkel korábban egy kopár, beton oszlopokkal „díszített” terület állt a mai modern épület helyén. „Nagyon jó látni, hogy a tervek megvalósultak, hogy mindaz, amit elképzeltünk, valóság lett és a gyermekek fejlődését szolgálhatja.” Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó gondolataihoz hasonlóan Soltész Miklós is visszaemlékezett az óvoda egykori területére, majd kifejezte köszönetét az érsek atyának, amiért egyaránt fontos kérdésként kezeli a Pécsi Egyházmegye településein lévő közoktatási intézmények fejlesztéseit, beleértve a vidéki és városi településeket. „A Pécsi Egyházmegye az elmúlt években igen jelentős fejlesztéseket hajtott végre Baranya megyében és Tolna megyében, ezáltal iskolák, óvodák, templomok és más intézmények újultak meg. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a kormány mindig mellé fog állni azon törekvéseknek, amelyek segítik a gyermekeket, a családokat, valamint a keresztény hit felvállalását.” – mondta az államtitkár.

Az ünnepélyes átadó fordulatos pontjának talán Nagy Andrea köszöntője mondható, az igazgató asszony ugyanis arra kérte a jelenlévő óvodásokat, hogy fogadalmukkal erősítsék meg: minden játékot kipróbálnak majd. A kedves perceket és a vidám hangulatot tovább tetőzte, amikor Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó és Hoppál Péter országgyűlési képviselő ott, helyben több labdával ajándékozta meg a kicsiket, melyeket Csizi Péter vállalata ajánlott fel. Ezek után nem volt könnyű feladatuk az óvónőknek, amikor csendet kértek a gyermekektől, végül mégis minden nagycsoportos széles mosollyal az arcán kezdte el figyelni az óvoda megáldását. Függetlenül attól, hogy ki milyen nap közepette érkezett az ünnepélyre, azokban a pillanatokban, amikor érsek atya teremről teremre megáldotta a helyet, mindenki elcsendesedve élte meg Krisztus jelenlétét.


A sikeresen zajló ünnepséget követően Tomposné Kovács Editet, a Szent Mór Iskolaközpont tagóvodájának az intézményvezetőjét arról kérdeztük, milyen új feladatok várnak a vezetőségére a közeljövőben. „Mivel gyönyörű, nagy udvarunk, tornaszobánk van, így a mozgásfejlesztésre mindenképp kulcskérdésként tekintünk - erre sajnos a korábbi épületünkben nem volt lehetőség. Valamint szeretnénk mi is zöld óvoda lenni, és ennek érdekében jobban odafigyelni a teremtett világ védelmére a gyermekkel együtt.”

A Pécsi egyházmegye  a vadonatúj Káptalan utcai Szent Mór Tagóvodában a felújítására, eszközbeszerzésére és területrendezésére több mint 900 millió Ft támogatási forrást fordított, ebből az óvoda felújítására több mint 850 millió forint támogatás jutott. Az óvoda kialakítására szánt telek két, éveken keresztül üresen álló telek (hrsz. 18362 és 18357) egyesítésével jött létre. Ehhez az egyesítéshez az Örökségvédelmi Hivatal hozzájárult, mivel a két helyrajzi számon nyilvántartott terület korábban is egy telket alkotott. Az új óvoda két épület összekapcsolásával jött létre: a Káptalan utcai telken épülő új épületet a délnyugati oldalon szomszédos Janus Pannonius u. 8. épület udvarában álló korábban konyhaként működő épület átalakításával és összekötésével alakították ki.

A Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő 9 óvodában, 10 általános iskolában, 4 gimnáziumban valamint 1 kollégiumban közel 3751 gyermeket 447 pedagógus oktat és nevel. A Szent Mór Óvodában jelenleg 4 csoportban 8 óvónővel és 4 dajkával 78 gyermek részesülhet a „szentmóros” keresztény nevelésben már óvodás kortól.

Hogy a város legmodernebb óvodáját adták át november 21-én, abban sokak véleménye megegyezik. Ami pedig ennél biztosabb tény, hogy hamarosan 100 gyermek fog együtt egy szép és korszerű épületben tanulni, fejlődni, ismerkedni a játékokkal - a fogadalomhoz híven -, a színekkel, számokkal, betűkkel, mondókákkal, imádságokkal és Jézus Krisztussal.

LD honlap logó