Egy újabb pécsi iskola és egy komlói óvoda kerül a Pécsi Egyházmegye fenntartásába. Pécsett a gyárvárosi Szieberth Róbert Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény működtetését is átveszi az egyházmegye jelenlegi fenntartótól, az államtól. 

Komlón pedig a belvárosi iskola után a belvárosi óvoda is egyházi kézbe kerül – erről a komlói képviselő-testület döntött.

Szieberth Robert Alt Isk es Alapfoku Muveszetoktatasi IntezmenyA Pécsi Egyházmegye legutóbb szintén a hátrányosabb helyzetű keleti városrészben vette át az államtól működtetésre a Török István utcai Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskolát. A tervek szerint a hamarosan a gyárvárosi Szieberth Róbert Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény is egyházi fenntartásba kerül.

A gyárvárosi iskola átvételével kapcsolatban az egyeztetések már megkezdődtek az érintettek, vagyis a Pécsi Egyházmegye, az önkormányzat és a KLIK bevonásával.

Sümegi József egyházmegyei tanfelügyelő elmondta: „A Pécsi Egyházmegye célja, hogy a plébániákon zajló lelkipásztori munka mellett biztosítsa az egyházmegye területén élő családok számára mind területi, mind pedig szociális tekintetben, hogy gyermekeik katolikus nevelési intézményekbe járjanak. Ez jelenleg nem valósul meg, ezért kívánjuk az intézményhálózatunkat bővíteni. Pécs városa lakosságát tekintve is meghatározó az egyházmegyében, fontosnak tartjuk, hogy a városban több egyházmegyei fenntartású intézmény is működjön.

A katolikus köznevelési intézménnyel gazdagodik Pécs város nevelési kínálata. Ezekben az intézményekben ugyanis a katolikus egyház kétezer éves pedagógiai, és szakmai tapasztalatát és gyakorlatát tudja a nevelés szolgálatába állítani.

Az oktatás, nevelés területén ugyanazok a törvények vonatkoznak az egyházi fenntartású intézményekre is, mint az állami fenntartás esetén. Igaz ez a tananyag tartalmára, szerkezetére, módszertanára, a tantervekre, tankönyvekre egyaránt. Az egyházi fenntartású intézményekben is a NAT által meghatározott tartalmak tanítása folyik. Amitől más a katolikus intézmény, az a felekezeti hitoktatás."

Sümegi József diakónus, egyházmegyei tanfelügyelőAz egyházmegyei tanfelügyelő hozzátette: „Az érdekelt felek véleményének kikérése után kezdődhetnek meg azok a tárgyalások, amelyek eredményeként megszületnek az átadást biztosító szerződések. Ezt az átvevő egyházmegye, a jelenlegi fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, valamint a működtetést végző Pécs Megyei Jogú Város köti meg. Ez a szerződés, ill. közgyűlési jóváhagyása április folyamán születhet meg."

Azoknak a szülőknek, akik nem vállalják, hogy a gyermekük egyházi iskolába járjanak, lehetőségük lesz arra, hogy valamelyik közeli állami fenntartású általános iskolába írassák át a gyermekeiket.

A szülőknek összevont értekezlet keretében mutatták be az intézmény jövőjével kapcsolatos terveket, elképzeléseket, lehetőségeket. A szülők túlnyomó része a hírek szerint bizakodó, a fenntartóváltástól azt remélik, hogy előnyére változhat az intézmény finanszírozása, illetve az oktatás-nevelés színvonala is.

„A nevelőtestülettel történt megbeszélések eredményeként a nevelők döntő többsége támogatta a fenntartóváltást. A szülők tájékoztatása is megtörtént, a fórumon jelenlévő szülők nagyon bizakodóan álltak a kérdéshez. A közeljövőben pedig írásban minden szülő véleményt nyilváníthat." – tette hozzá Sümegi József.

A húsztermes épületet 1927-ben építették iskola céljára, 1935-ben bővítették, legutóbb 2002-ben teljes felújítást végeztek a szakemberek. A jogszabályok tekintetében ugyanazok a törvények vonatkoznak az egyházi fenntartásban működő iskolákra is, mint az állami intézményekre. Ez egyaránt vonatkozik többek között a tananyagra, az iskolai tantervre, a tankönyvekre, illetve az oktatás módszertanára is, ugyanakkor a katolikus intézményekben a hitoktatás is a tantárgyak közé tartozik. Ily módon jelentős hangsúlyt kap a hit megismertetése, a Biblia és az Európa történelmét meghatározó keresztény kulturális hagyomány megismerése. Az átvétellel kapcsolatos szerződést a pécsi közgyűlés jóváhagyását követően köthetik meg az érintett felek.

Komlón a belvárosi iskola után a belvárosi óvoda is egyházi kézbe kerül – erről döntött a minap a komlói képviselő-testület. A váltást több egyeztetés is megelőzi majd, egyrészt a pedagógusokkal, másrészt a szülőkkel – hangsúlyozta Polics József polgármester. A határozatot azért hozta meg most a testület, hogy még a beiratkozás előtt el tudják dönteni a szülők, a megváltozott feltételek mellett is oda viszik-e gyermekeiket. A Pécsi Egyházmegye minden dolgozót szeretne megtartani, de természetesen mindenkinek joga van eldönteni, hogy folytatja-e az intézményben a munkát. Miután a fenntartóváltás megtörténik, a Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola és a Belvárosi Óvoda összeolvad, vagyis egységessé válik a katolikus nevelés alapfokú rendszere.

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség