Klimo György a 18. századi Pécs kultúrapártoló püspöke: nemcsak könyvtárat hozott létre, de éremgyűjteménye is híres volt. A Klimo-éremgyűjtemény sorsát végigkövető cikksorozatunk harmadik, befejező része az éremtár kirablásáról szól.

Klimo nevezetes gyűjteményét nem sokkal halála után, az 1800-as évek elején kirabolták. A továbbiakban ennek a rablásnak a történetét követjük nyomon – előrebocsátva, hogy ez a történet rekonstruált, s néhol csak feltételezéseken alapul.

Klimo nevezetes gyűjteményét nem sokkal halála után, az 1800-as évek elején kirabolták.

Klimo halála után Esterházy Pál lett a pécsi püspök, aki 19 évig töltötte be a tisztséget. Esterházy halála után azonban nyolc évig betöltetlen maradt a püspöki szék. 1803-ban meghalt a püspöki könyvtáros, ennek következtében a könyvtár és a könyvtárban elhelyezett éremtár is felügyelet nélkül maradt. Különböző források szerint az 1803 augusztusa és 1804 januárja közötti időszakban fosztották ki az éremtárat. A rablásra teljesen váratlanul derült fény: 1804. január 24-én a káptalan ülésezett, Koller József nagyprépost pedig bejelentette, hogy a nap folyamán megtekinthető a püspöki palota bibliotékájában elhelyezett éremgyűjtemény. Az éremkészlet korábban a könyvtár egyik szekrényében volt elhelyezve: most azonban üresen találták a régi arany-, ezüst- és rézpénzek rekeszeit. A gyűlés tagjai döbbenten vették tudomásul a történteket, a felmerülő kérdésekre senki nem tudott magyarázatot adni. Egyes adatok szerint a rabló rendelkezett a szükséges kulcsokkal, erre utalhat, hogy sem az ajtót, sem a szekrényt nem nyitották ki erőszakosan. Az ügyben érintettek fő feladatává az vált, hogy minél hamarabb megakadályozzák a tolvajt, nehogy értékesítse az ellopott érmeket. Ennek érdekében figyelmeztetéseket küldtek szét pécsi és baranyai aranyművesekhez, továbbá elhatározták, hogy jelentik az esetet a helytartótanácsnak. A pécsi aranyműveseket sorban idézték be és hallgatták ki, de semmi nyomra nem bukkantak. Átvizsgálták a könyvtár ajtait, erőszakos behatolás nyomait keresve, de végül arra jutottak, hogy a zárakat csak saját kulcsokkal nyithatták ki. Ezen kívül azonban nem tudtak kideríteni semmit, a pécsi nyomozás megakadt. Az eltűnt érmekről listát készítettek; ezeket több városnak is elküldték nyomozás céljából.

Koller JózsefMindeközben Koller megpróbálta felidézni azokat az eseményeket, amelyek az éremlopáshoz vezethettek. A kulcsokat éjjeliszekrénye fiókjában tartotta iratok és papírok között. A fiókot nem zárta, hiszen úgy vélte, senki nem tudhatja, hogy a kulcsok ott vannak. Szobájában csak ő és az inasa fordult meg, aki csak takarítani járt a szobába. Koller többször használta ezt a szekrényt az inas jelenlétében, legtöbbször azért, hogy pénzt vegyen ki belőle. A szolgát azonban hűségesnek és megbízhatónak tartotta.

Fél év után akadtak újra nyomra, amikor értesítés érkezett Bécsből. Az értesítés szerint egy bécsi aranyműves, Vojgt Lipót több érmet is eladott, amelyek megegyeznek a Pécsett eltűnt pénzekkel. Javasolta, hogy a pécsi egyházmegye tegye meg a további lépéseket a bécsi városi elöljáróságnál. Kiderült, hogy Vojgt Lipót bécsi kereskedő és aranyműves az érmék egy részét egy Gábor nevű zsidótól vásárolta meg, majd adta el. A bécsi hatóságok tudatták, hogy a Gábor nevű kereskedőt üzleti útjáról hazatérve vallatóra fogják fogni, és a fejleményekről értesítik az egyházmegyét. A nyomozás azonban elhúzódott és eredmény továbbra sem volt. Kimondták, hogy amennyiben nem lesz meg a tettes, a kárt Kollernek kell megtérítenie. 1805 folyamán a káptalani helynök vezetésével Koller József nagyprépost ellen „kánoni intelemből" folyó per indult. Az ügyet Koller nyerte meg, a per 1806-ban béküléssel zárult le.

Tettesként a francia inast nevezték meg, de bizonyítékok híján nem vonhatták felelősségre. A gyűjtemény maradványairól Csajághy Károly gondoskodott. Hosszú kutatások és levelezések után pár érem visszakerült a gyűjteménybe, a meg nem került darabok pedig hazai és külföldi gyűjtemények részeivé váltak, hiszen mire egyáltalán észrevették a hiányt, a tettest már nem lehetett megállítani a terjesztésükben. Az idők folyamán a gyűjtemény újra bővülni kezdett, a 20. századra újra kialakult egy 3000 darabot számláló gyűjtemény. Ma a gyűjtemény egy része a pécsi Püspöki KincsTárban, éremtartó szekrényekben elhelyezve pihen a néhai tulajdonos portréjának óvó tekintete alatt.

Farkas Kyra


Az éremgyűjteményről szóló cikksorozatunk korábbi részei az alábbi linkeken érhetők el:

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

LD honlap logó Telefon
2021 június
M T W T F S S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Közelgő események

Katekéták képzése, hitoktatói Te Deum - ONLINE:
Magtár Látogatóközpont -
2021. 06. 16. -
Konkurzus:
Püspökség -
2021. 06. 17. - 2021. 06. 17.
Lectio Divina Eucharistica:
Pécs -
2021. 06. 17. - 2021. 06. 17.
Egészségügyi dolgozók és segítő foglalkozásúak lelkigyakorlata:
Máriagyűd -
2021. 06. 18. - 2021. 06. 20.
A Székesegyház felszentelésének 130. évfordulója, PPHF Te Deum:
Pécsi Székesegyház -
2021. 06. 22. -

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség