26. tanévét kezdte meg a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola. Az 1991-ben újjáalapított intézmény a Pécsi Tudományegyetemmel közösen tanévnyitó szentmisére hívta jelenlegi és egykori hallgatóit, munkatársait és azok hozzátartozóit. A Veni Sancte-t a pécsi Belvárosi templomban Udvardy György pécsi megyéspüspök mutatta be.

varosi veni sancte 2016 02„Erővel és vigasztalással szól hozzánk az evangélium; benne az ígéret a Szentlélekről, aki eljön, aki megtanít bennünket mindannak megtartására, amit Jézustól hallottunk. Jézustól, aki eszünkbe juttat mindent, amire szükségünk van, aki erőt önt tagjainkba, hogy jól tudjuk végezni szolgálatunkat akár professzorként, oktatóként, diákként, hallgatóként, munkatársként. Ezzel a nagy bizalommal kérjük a Szentlélek erejét az új tanév elején, mert hisszük, hogy a növekedés tőle van." – ezekkel a szavakkal kezdte tanévnyitó szentmise homíliáját Udvardy György megyéspüspök.

A főpásztor kiemelte: „Amikor új tanévet kezdünk, új feladat előtt állunk, jó tudatosítanunk magunkban, hogy az új logika, új ismeret, új értékrend és új döntések elvezethetnek bennünket ahhoz az erkölcshöz, ami a szabadságra épít. Szükség van arra, hogy az év során minden küzdelemben, örömben, állhatatos döntésben tudd megfogalmazni, hogy: Ki vagy, mint ember, és mitől vagy értékes?

Megrendítő ez a pillanat, amikor arra vállalkozunk, hogy akarunk együttműködni Isten szentlelkével azon állapotbeli kötelességekkel és azokon belül, amelyekkel Isten megajándékoz bennünket. Együtt, mint olyan közösség, akik növekedni akarunk. Növekedni akarunk mindazok tanításának, személyiségének és értékeinek befogadásával, akik elénk állnak mint professzorok, mint tanárok. Együtt, mert növekedni akarunk azon igaz, őszinte kérdésekkel is, amelyeket a hallgatók megfogalmaznak önmagukkal, az élettel kapcsolatban. A növekedésnek a helye ez. Az ismeretnek, a gazdagodásnak, a döntésnek a helye ez. Mivel egy nevelői közeghez tartozunk: szükségszerűen kell megfogalmaznunk, hogy számítunk egymásnak és számítunk egymásra.

Adja meg a Lélek a bátorságot a jó döntésekre, hogy ne féljünk az új, jó ismeretektől, és abban is, hogy szabadságunkat mindennél jobban óvjuk, és építeni akarjuk Krisztus szerinti ismerete által!"

A szentmise végén Nagy Norbert, az egyetemi lelkészség vezetője szólította meg és hívta az egyetemistákat a lelkészség munkájába való bekapcsolódásra. Ezután Udvardy György megyéspüspök adta át a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola 1991-es újraalapítása óta, negyedszázada folytatott oktatói munkájuk elismeréseként Horváth Istvánnak, Kvanduk Frigyesnek és Cziglányi Zsoltnak az intézmény Kitüntető Oklevelét és emlékplakettjét.

varosi veni sancte 2016 09

A Veni Sancte zárásaként Cziglányi Zsolt rektor két újonnan érkezett oktatót mutatott be: Kajtár Edvárdot, a pécsi székesegyház plébánosát, aki korábban – 2010-ig – már tanított a főiskolán, s most a Központi Szeminárium spirituálisaként eltöltött hat év után tér vissza az intézmény Alkalmazott Teológia Tanszékére, illetve Görföl Tibort, aki a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karáról érkezett a Szisztematikus Teológia Tanszékre.

A rektor ezután a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola 2016/2017. tanévre elnyert Köztársasági Ösztöndíj oklevelét nyújtotta át Geiselhardt Sára harmadéves katekéta hallgatónak, majd Horváth Istvánnak adta át az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, Balog Zoltán által több évtizedes oktatói és intézményvezetői munkájának elismeréseképpen adományozott: „A magyar felsőoktatásért" emlékplakett elnevezésű magas állami kitüntetését.

A Veni Sancte után a Hittudományi Főiskolán szeretetlakomára látta vendégül a tanévnyitó főiskolás és egyetemista résztvevőit.

Fotó: Loósz Róbert

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 május
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 05. 26. - 2024. 05. 26.
Úrnapi szentmise és körmenet Pécs belvárosában:
-
2024. 06. 02. - 2024. 06. 02.
Egyházmegyei szavalóverseny döntője:
-
2024. 06. 07. - 2024. 06. 07.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség