Október 21-én, pénteken Pécsett, a Kodály Központban a Reformáció 500. jubileumának eseményeit megnyitó ünnepi hangversenyen Johann Sebastian Bach h-moll miséje hangzott el a Lutheránia Énekkar és a Budapesti Vonósok, valamint neves énekes szólisták előadásában.

Kodaly Centre by Epitesz Studio 1Az est ökumenikus jellegét kiemelendő, köszöntőt mondott Udvardy György pécsi megyéspüspök, Gáncs Péter evangélikus és Szabó István református püspök.

A zene kiűzi a gonoszt! – Luther Márton mondatával köszöntötte a megjelenteket Hafenscher Károly miniszteri biztos, lelkész, a MEE Zsinatának elnöke a Zenei Hitvallások sorozat pécsi koncertjén, mellyel a reformáció 500 éves jubileumára emlékeznek.

Udvardy György pécsi megyéspüspök ünnepi beszédében hangsúlyozta:
„Nagy öröm számomra, hogy itt lehetek ezen az ünnepi estén. Pusztán az a tény, hogy a római egyház katolikus püspökeként egy ilyen eseményen jelen vagyok és szólhatok, önmagában is jelzi mindannyiunk számára, hogy ünneplésünk előretekintés, a jövő ünneplése, azzal együtt, hogy szükségszerűen visszatekintés is, a múlt értékeinek felfedezése és abban való megerősödés. Egészen bizonyos, hogy ezt a jövőt csak együtt tudjuk ünnepelni. Ha nem együtt szeretnénk, akkor vélhetően az embernek nagyon nehéz sorsa lesz. Nem Isten miatt, hanem a magunk küzdelmei miatt.

Jézus a János evangéliumában hosszasan imádkozik az Atyához az egységért. Ez az imádság egyben kérés, de sokkal inkább Isten szándékának a kifejezése, hogy ő a gyermekeit, a küzdőket, a megváltottakat, egymást szeretve akarja látni. Ebben az imában az is kifejeződik, hogy mindez nem pusztán emberi erőfeszítésen múlik, hanem legfőképpen azon, hogy Isten ajándékát, az egységet felfedezzük-e, akarjuk-e egymásban, testvéri közösségünkben. Mivel az egység akarása Istentől származik, semmiképpen sem szabad gondolnunk valami uniformizálásra, valami olyan színtelen valóságra, amelyben az ember nem találná a boldogságát. Sokkal inkább azt kell látnunk, hogy ez valami ragyogó sokszínűség, Isten gyermekeinek az öröme.

Ezért, amikor ünneplünk, előretekintünk, és várjuk ezt az egységet. Azt az egységet, amiért küzdünk, amiért egészen bizonyosan sok-sok találkozást, testvéri együttlétet kell szerveznünk, de legfőképpen befogadni kell azt, amit Isten készít. Ezért is van megítélésem szerint nagy jelentősége annak is, ahogyan a mai estén ünneplünk. Hisszük, hogy ez az egység Istentől van. A zene, a művészet, a hitvallás és a közösség révén dicsőíteni tudjuk Istent Jézus Krisztus által.
Kívánom, hogy ez a mai este legyen egy indulópont, hogy jól tudjunk tekinteni egymásra testvérként és akarjuk az istentől való egységet!"

Az ünnepi hangversenyen Johann Sebastian Bach h-moll miséje hangzott el a Lutheránia Énekkar és a Budapesti Vonósok, valamint neves énekes szólisták előadásában. Vezényelt: dr. Kamp Salamon.

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 május
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 05. 26. - 2024. 05. 26.
Úrnapi szentmise és körmenet Pécs belvárosában:
-
2024. 06. 02. - 2024. 06. 02.
Egyházmegyei szavalóverseny döntője:
-
2024. 06. 07. - 2024. 06. 07.
PAPSZENTELÉS a pécsi székesegyházban:
-
2024. 06. 22. - 2024. 06. 22.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség