Az elsőáldozók után november 13-án a bérmálkozókat mutatták be a közösségnek Mohácson, a Fogadalmi templomban. A mintegy hatvan bérmálásra készülő fiatalt Bognár Attila András plébános így bátorította: „Legyetek nyitottak a Szentlélek befogadására! Ahogyan a Lélek átalakította az apostolok életét, úgy képes a ti életeteket is megújítani, erővel eltölteni, teljessé tenni bennetek azt a jót, ami már elkezdődött a ti lelketekben is! Figyeljetek rá és bátran fedezzétek fel magatokban mindazt, amire a Szentlélek indít benneteket!"

bermalkozok bemutatasa mohacson 10

 

A fiatalok a Pécsi Egyházmegye mohácsi iskoláiban és a város más oktatási intézményében tanulnak. A gyerekek jelenlegi életkorában nagyon fontos, hogy hiteles életpéldákkal is találkozzanak, ezért ebben a szentmisében Kling Erika tanúságtételét hallgatták meg nagy érdeklődéssel. A városszerte ismert hívő sportszakember beszélt a hit szerepéről a saját életében, felidézte az Egyházhoz gyermekkora óta fűződő kötődését és hangsúlyozta a sport jótékony hatásai között a test és lélek kapcsolatát. A tanúságtételt követően a bérmálkozók könyörgésekben kérték a maguk számára a Szentlélek vezetését és imádkoztak leendő bérmaszüleikért is. A szentmise végén a bérmálkozásra készülők egyenként a hívő közösség egy-egy tagjának imáját kérték, amely kíséri majd őket a további felkészülés során.

 

A megkérdezett fiatalok így nyilatkoztak:
„Családi hagyomány nálunk a bérmálás, és én is úgy gondolom, hogy a hitnek egy fontos állomása lesz. Az Egyház életében ministrálással veszek részt és gitározok is a szentmiséken. Ha választani lehetne, a Szentlélek ajándékai közül az értelmet szeretném kérni, erre még nagy szükségem lesz." (Attila)

bermalkozok bemutatasa mohacson 05„Nálunk is családi hagyomány a vallásosság. Eleinte kötelességszerűen gyakoroltam, de mostanában egyre több mindent értek meg belőle, egyre jobban átjön, hogy miért is fontos. Ha felnőtt leszek, akkor is lesz majd szerepe az életemben. A bérmanevem János lesz, addig még részletesen utánanézek Szent János életének. A Szentlélek ajándékai közül a bölcsességet választanám, egyszerűen szükség van rá az élet dolgaihoz." (Dominik)

„Saját akaratomból szeretnék bérmálkozni, a családom nem hívő. Önbizalmat is ad, hogy tartozom az Egyház közösségéhez. Szeretném majd a hitet a felnőtt családi életembe is belevinni. A Szentlélek ajándékai közül a lelki erősséget kérem, úgy gondolom fontos, hogy ne roppanjunk össze minden apró fájdalomtól. Megszívlelendőnek tartom a mai tanúságtételben a sportolás fontosságát és a test és lélek összefüggését." (Viktória)

A felkészítő katekéták így élték meg az alkalmat:
„17 éve foglalkozom hitoktatással, ezalatt számos csoportot készítettem fel a bérmálásra. Legtöbbjüket elsőtől nyolcadikig kísérem a hit útján, így az idő előrehaladtával egyre bensőségesebb viszonyt tudok kialakítani a rámbízottakkal. Könnyebbség most a korábbi időszakokhoz képest, hogy órarendi keretben találkozunk, ez lehetőséget ad arra is, hogy jobban részt vegyek az iskola életében. Különösen fontosnak tartom a hittanórákon kívül az egyéb plébániai alkalmakat, amelyeket a gyerekek számára szervezünk, ezek mindig erősítik a közösséget. Külön öröm az is, hogy a tanárok nyitottá váltak, érdeklődnek egyházi eseményeink iránt." (Facskóné Jakab Renáta)

„Katolikus iskolai keretben foglalkozom a gyerekekkel, ez a hittanórákon felül számos lehetőséget ad a hitre nevelésben. Mindig élmény látnom, ahogyan tanítványaimban érlelődik a hit. Nem mindegyikük származik vallásos családból, többször adódott, hogy a család a gyerekek miatt indult el az Egyház felé. Nagy öröm, ha bérmálás után megtalálják szerepüket, helyüket egyházi közösségünkben, az utóbbi években erre több szép példát láthattunk." (Kram Helga)

2019 október
M T W T F S S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Közelgő események

Magyar Katolikus Kulturális Hetek:

2019. 10. 14. - 2019. 10. 30.
Szabadegyetem | KiNEK? MiNEK? MindenkiNEK!:
Magtár Látogatóközpont
2019. 10. 16. - 2019. 10. 16.
Egyházmegyei Papi Szenátus, Gazdasági Tanács:
Pécs
2019. 10. 17. - 2019. 10. 17.
Továbbképzés óvodapedagógusoknak:
Magtár Látogatóközpont
2019. 10. 18. - 2019. 10. 18.
Kistelepülési támogatásban részesülők találkozója:
Szekszárd
2019. 10. 19. - 2019. 10. 19.

Szent Vér Báta

pem nek logo wide

pe napi evangeliumok

pe mariagyudi kegyhely

pe szechenyi