A Pécsi Egyházmegye jelenleg húsz köznevelési intézmény fenntartója, közöttük tizenegy általános iskoláé, amelyek Baranya és Tolna megye különféle településein találhatók, és eltérő adottságokkal rendelkeznek. Az iskolák jelentős része állami fenntartásból került az egyházmegyéhez, saját kérésükre.

Az ilyenkor szokásos, törvény által szabályozott eljárásnak megfelelően az átadás-átvétel mindig az érintettek tájékoztatásával és megkérdezésével, és végül a többségi – minden esetben 80 százalék fölötti – önkormányzati, szülői és pedagógusi támogatói akaratnak megfelelően történt.

tamasi web 20160308 12 BKÉrdemes számba venni a fenntartóváltással bekövetkező változásokat. Az első, és talán legmeghatározóbb változás az adott intézmény életében az, hogy bekapcsolódik a leghosszabb ideje folyamatosan működő, nagyjából 1500 éves múltra visszatekintő katolikus oktatási rendszerbe, ezen keresztül pedig a világ legkiterjedtebb és legbiztosabb intézményi rendszerébe, a katolikus egyházba. Ez biztonságot és kiszámítható támogatást jelent mind infrastruktúrában, mind a nevelési- és oktatási tapasztalatok megosztásában és a pedagógusok szakmai fejlesztése terén. A hazai közoktatás és felsőfokú oktatás megteremtésében a katolikus egyház kiemelkedő szerepet játszott. A pécsi egyházmegye büszke arra, hogy hazánk első egyetemét a pécsi Koppenbachi Vilmos püspök áldozatos munkájának köszönhetjük, és hogy később is az egyházmegye főpásztorai teremtették elő a felsőfokú oktatáshoz szükséges feltételeket.

Mivel az egyház küldetése Jézus megmásíthatatlan parancsa és példamutatása szerint mindenkihez szól, az egyház mindenki számára biztosítani szeretné a színvonalas nevelést és oktatást, függetlenül tanulóinak és azok szüleinek világnézetétől, vagyoni és társadalmi helyzetétől, politikai, eszmei irányultságától.

Kevesen tudják, hogy amint egy állami iskola szabályos fenntartóváltás következtében egyházi oktatási intézményként kezd működni, önálló gazdálkodási egység lesz, ami igen nagy szabadságot és függetlenséget jelent. Ily módon az intézménynek például lehetősége nyílik a tanulók körében ösztöndíjak, a pedagógusok és a munkatársak számára többletmunkát elismerő juttatási rendszerek bevezetésére. Az egyházi iskolákban a pedagógusok szabadon választják meg a tantárgyukhoz tartozó tankönyveket.

Gondolatok az iskolaatvetelekrolA katolikus iskola lehetőséget kínál arra, hogy a diákok a kereszténység értékrendjén alapuló nevelésben és oktatásban részesüljenek. Ez tehát lehetőség, amely nem korlátozza azon diákok jogait és esélyeit, akik tanulmányaikat egyházi fenntartásba került állami iskolában kezdték. A fenntartóváltással nem jár együtt felvételi vizsga, vagy a diákok és tanárok bármiféle szűrése, értékelése egyházias szempontok szerint. Minden diák továbbra is szabadon gyakorolja korábban elkezdett tanórán kívüli elfoglaltságait, a művészeti képzés, a sportélet vagy különféle szakkörök keretében. Az egyházi iskolák beiskolázási körzete nem korlátozott, városi iskolák esetében a város egészéből és annak vonzáskörzetéből is lehetőség nyílik a beiratkozásra.

Ahogyan korábban, úgy a fenntartóváltás után sem kell térítési, vagy tandíjat fizetnie annak, aki eddig sem fizetett. Továbbra is megmarad minden olyan kedvezmény, ami addig létezett, például az ingyenes vagy kedvezményes étkezés, ingyenes tankönyv stb.

Az újonnan átvett iskolákban a keresztény szellemiség fokozatosan épül be a nevelés és oktatás folyamatába, és ezt az intézmény maga szabályozza és valósítja meg, nem külső erővel történik. A katolikus iskolákban a tanulók terhei csupán egyetlen órával nőnek, mégpedig a bejegyzett egyházak által, igény szerint tartott hittannal. Így a katolikus iskolákban összesen heti két hittanórán vesznek részt a tanulók.

A pécsi egyházmegye jelenleg a szigetvári Tinódi Lantos Sebestyén általános iskola esetleges átvételével kapcsolatban folytat tárgyalásokat. Minden eddigi megbeszélés informális jellegű, de széleskörű volt: a polgármester, a KLIK tankerületi igazgatója, az intézményvezető, a tantestület, és legutóbb a szülői fórum vett részt egy-egy találkozón az egyházmegye képviselőjével. Az ilyen találkozók már önmagukban is hasznosak, hiszen alkalmasak számos, tájékozatlanságból fakadó tévedés tisztázására.

A katolikus iskola nem tud eleget tenni hivatásának, ha a szülők, a pedagógusok, és a diákok elzárkóznak, ezért a pécsi egyházmegye csak a törvények maradéktalan betartásával, és akkor vesz át iskolát, ha egyértelmű nyitottságot tapasztal az érintettek részéről. Ezért amint eddig, úgy ezután is a szülők és a pedagógusok igényét, véleményét és döntését tiszteletben tartva jár el. Ugyanakkor a kölcsönösség jegyében minden érintettől, döntéshozótól, véleményformálótól felelős és tisztességes magatartást vár el, és mások véleményének és törvény adta lehetőségének tiszteletben tartását kéri.

Tóth László Ákos egyházmegyei közoktatási főmunkatárs

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség