A Pécsi Püspökség a múzeumpedagógia módszereivel igyekszik élményszerűbbé tenni a turisztikai helyszíneken eltöltött időt. Ezt a célt szolgálják a sétálólapok is, amelyek játékos felfedezőtúrára hívják a látogatókat.

A különböző turisztikai helyszínek bemutatásának megszervezésekor a Pécsi Püspökség munkatársait az a gondolat vezérelte, hogy a látnivalók befogadását nagymértékben befolyásolja a mód, ahogyan bemutatják őket. Legfőbb célkitűzésük az volt, hogy a vendégek a felfedezés élményén keresztül ismerhessék meg a püspökség értékeit, hiszen az így megszerzett tapasztalat maradandóbb tudást eredményez.
Különösen fontos szempont ez a gyermekek esetében, ezért elsősorban az ő számukra készítettek sétálólapokat, amelyek a játék és a felfedezés élményén keresztül mutatják be a Székesegyházat, a Dzsámit, a KincsTár, vagy a Püspöki Palota tárlatait.

A sétálólap olyan feladatlap, amely a gyermek (vagy fiatal felnőtt) önálló kiállításfeldolgozását segíti, figyelembe véve életkori sajátosságait. Vezeti és irányítja (térben és tartalmilag is) a látogatót, segít a lényegre koncentrálni. Azáltal, hogy kiemeli a tárlat, vagy a helyszín néhány elemét, arra ösztönöz, hogy a gyermek tudatosabban és figyelmesebben vegyen részt a látogatáson, keresse az összefüggéseket, rendszerezze a látottakat.

setalolap osszes 900

 

A keresés és felfedezés élményét erősítik azok az eszközök is, amelyeket a feladatlapok megoldásához kell igénybe venni: a zseblámpa, a távcső, a nagyító használata segít a figyelem összpontosításában.

A Pécsi Püspökségen két-két feladatlap elérhető a 6-10 éves gyermekek, illetve a 10-14 éves gyermekek számára a Székesegyház és a Dzsámi megismeréséhez. Ezeket a sétálólapokat úgy állították össze, hogy csoportmunkára ösztönözzék a gyereket. A látogatás során ez több előnnyel is jár: azon a gyakorlati szemponton túl, hogy a kisebb létszámú csoportok tagjai könnyebben hozzáférnek a kiállítási tárgyakhoz, egy közösen megélt élmény részeseivé válnak, amely a későbbiekben is felidézhető, így maradandóbb. A sétálólapok használatával megszervezett látogatás jó alkalom lehet az iskolában megszerzett tudás kiegészítésére. A feladatok a hittani ismereteken kívül számos más területhez is kapcsolódnak: a számolásos feladatok, a sírfeliratok értelmezése, vagy éppen az iránytű használata mind-mind különböző készségeket fejleszt. A Pécsi Püspökség weboldalán elérhető tanári segédlet pedig annak a lehetőségét teremti meg, hogy a gyermekek saját tanítójuk, szaktanáruk vezetésével, de az iskola falain kívül vegyenek részt az élményszerű tanulásban.

A sétálólapok létrehozásakor nem csak az általános iskolai csoportokra gondoltak a püspökség munkatársai. A családi sétálólap és a középiskolásoknak, fiatal felnőtteknek szóló feladatsor négy helyszínhez kapcsolódik: végigvezeti a látogatót a Székesegyházban, a Dzsámiban, a Püspöki Palotában és a KincsTárban.

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2020 június
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

ELMARAD - Szentségimádás a KATIFI-vel:
Pécs - Belvárosi templom (Dzsámi)
2020. 06. 03. - 2020. 06. 03.
Szentségimádás és szentmise a hivatásokért:
Pécsi Székesegyház
2020. 06. 04. -
Szentháromság Vasárnapja – Horvátok főbúcsúja:
Máriagyűd
2020. 06. 07. - 2020. 06. 07.
Szentháromság vasárnapi német búcsú:
Máriakéménd
2020. 06. 07. -
ELMARAD - VADFÜGE Filmklub:
Magtár Látogatóközpont
2020. 06. 09. -

Szent Vér Báta

pem nek logo wide

pe napi evangeliumok

pe mariagyudi kegyhely

pe szechenyi