A Pécsi Egyházmegye hitoktatói és nevelési intézményei több mint 31 millió forint értékben pályázhattak oktatást támogató eszközökre. A pályázatok sikerétől függően a katekéták a módszertani segédletek, a szemléltető és aktivitásra késztető eszközök mellett laptopot, projektort, hangszórót kaptak.

A Pécsi Egyházmegye majdnem összes hitoktatója és hitoktatást is végző papja részt vett egy év végi belső pályázaton, amelyet már másodszor hirdettek meg. Összesen 165-en válogattak az előre összeállított eszközlistáról, mindenki egy egyénileg megállapított összeghatáron belül gyűjthette össze a számára hasznos hitoktatást támogató kellékeket. A katekéták mellett az egyházmegye óvodái és iskolái is pályáztak, részükre oktatási segédleteket és módszertani eszközöket szerzett be az egyházmegye, a köznevelési intézmények kápolnáiba pedig liturgikus tárgyakat kerültek. A katekéták a személyes pályázatok mindegyikében az igényelt eszközökhöz kapcsolódóan pontosan megfogalmazták a felhasználási területeket és az eszközzel megvalósítani kívánt célkitűzéseket.

laptop projektor 20180109 1Számos hitoktató eddig saját költségén, vagy a helyi plébánia hozzájárulásával szerezte be a felhasznált eszközöket. Az igekártyák, matricák, könyvjelzők a tárgyi jutalmazás eszközei, amelyeket évről-évre pótolnak, ám fénymásolópapírra, színes filcekre, tollakra, egyéb írószerekre és irodatechnikai tárgyakra is rendszeresen szükség van. Most a fogyóeszközök mellett olyan könyveket, társasjátékokat, beszélgetést vagy közös imát támogató eszközöket is választhattak a hitoktatók, amelyekkel óráikat változatossá, szakmailag magas színvonalúvá, a gyermekek számára pedig élményszerűen befogadhatóvá tehetik. Tóth Lászlóné, az egyházmegye pedagógiai főmunkatársa, a hitoktatási iroda vezetője szerint a hitoktatóknak versenyképessé kell válniuk. „Napjainkban már nem lehet kizárólag a verbalitásra helyezni a hangsúlyt. A legkisebb iskolákban is van digitális tábla például. A gyerekek megszokják az interaktív foglalkozásokat, és ehhez az oktatásnak is igazodnia kell, hiszen számukra a tanulás már nagyobbrészt a saját tapasztalás útján megszerzett tudást jelenti. A hitoktatás során a gyermekek gondolatai kerülnek előtérbe, a pályázaton elnyert eszközök segítik az érzéseik, gondolataik megfogalmazását.”

Az összeállított eszközlista óvodáskortól az ifjúsági csoportokig minden korosztályt és minden témát lefedett. Figyelembe vették azt is, hogy módszertanilag megfelelő, esztétikailag igényes, és nagy kínálatból választhassanak a kaketéták. Így mindenki a számára szükséges és hasznos tárgyakkal, könyvekkel, játékokkal bővíthette eszköztárát. A legnépszerűbbek az érzelmi intelligencia fejlesztésével foglalkozó eszközök és a közös imát előremozdító, úgy nevezett imakockák voltak, de sokan kértek olyan könyveket is, amelyek háttértudást adnak a pedagógiai és kateketikai tevékenységhez. Az infokommunikációs tevékenységhez azok a főállású hitoktatók, akinek a pályázata sikeres volt, laptopot, kivetítőt és hangszórót kaptak, a koordinátorok részére, a már említett infokommunikációs eszközök mellett laminálógépet adtak, hogy a szemléltetéshez használt ábrák időtállók legyenek.

Fotó: Loósz Róbert

 

2020 február
M T W T F S S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Közelgő események

Pedagógusképzés-felső tagozatos pedagógusok:
Pécs, Magtár
2020. 02. 25. - 2020. 02. 25.
Hamvazószerda-ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház
2020. 02. 26. -
Nagyböjti keresztút és szentmise a Szent Kereszt jelenlétében:
Máriagyűd
2020. 02. 28. - 2020. 02. 28.
Szentségimádás és szentmise a hivatásokért:
Pécsi Székesegyház
2020. 03. 05. -
Nagyböjti keresztút és szentmise a Szent Kereszt jelenlétében:
Máriagyűd
2020. 03. 06. - 2020. 03. 06.

Szent Vér Báta

pem nek logo wide

pe napi evangeliumok

pe mariagyudi kegyhely

pe szechenyi