A Pécsi Egyházmegye célja, hogy Baranya és Tolna megye területén minden gyermek számára elérhető legyen katolikus köznevelési intézmény az óvodától a középiskoláig. Fenntartóként azonban nemcsak a gyermekek, a pedagógusok iránt is elkötelezett.

Hamarosan fontos döntést kell hozni azoknak a szülőknek, akiknek gyermeke a következő tanévben kezdi az óvodát, az általános vagy középiskolát. Az iskolai beiratkozások pontos dátuma még nem ismert, az áprilisi időpontot a Baranya Megyei Kormányhivatal fogja meghatározni a következő hetekben.

szekszard MG 1896A Pécsi Egyházmegye 20 intézmény fenntartójaként a köznevelés meghatározó szereplője Baranya és Tolna megyében. Az egyes intézmények minden esetben igazodnak a helyi igényekhez, hagyományokhoz, az viszont közös a katolikus iskolákban, hogy elsődleges céljuk a gyermek személyiségének kibontakoztatása. A tudás átadása mellett cél a gyermekben meglévő bölcsesség formálása, a stabil értékrend kialakítása, amely hivatkozási pont lehet egy egész élet során. Ennek a folyamatnak különösen fontos szereplője a pedagógus, aki a nevelési célok megvalósításán nem csupán szakmai tudásával, hanem személyes példájával is dolgozik.

A Pécsi Egyházmegye éppen ezért kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a munkához ne csak a gyerekeknek, hanem a tanároknak is méltó feltételeket teremtsen, hiszen a pedagógus elismertsége kulcs lehet a minőségi oktatáshoz. A katolikus köznevelési intézmények egymást kölcsönösen támogató szakmai közösségként működnek, ahol a fenntartó is aktív szerepet vállal a pedagógiai munka színvonalának emelésében: szakmai, módszertani képzésekkel segíti munkavállalóit.

A jelen mellett szem előtt tartja a jövő kihívásait is, kiemelten fontosnak tartja a pedagógus-utánpótlást. Az idei tanévben 20 gyakornok dolgozik az egyházmegye köznevelési intézményeiben, az ő bérük 14 százalékkal magasabb, mint az állami fenntartású intézményekben dolgozó pályakezdőké. A jövő pedagógusainak szakmai támogatása melletti elkötelezettséget jelzi az is, hogy az egyházmegye egyre szorosabbra fűzi az együttműködést a Pécsi Tudományegyetemmel: a közelmúltban a pécsi Szent Mór Iskolaközpont és a Komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola és Óvoda is a Pécsi Tudományegyetem partnerintézménye lett. Ezt a címet olyan köznevelési intézmények viselhetik, amelyekben képzett mesterpedagógusok vezetésével végezhetik kötelező tanítási gyakorlatukat a pedagógusjelöltek. Az idegennyelv-képzésben is új partneri együttműködési megállapodást írt alá az egyetemmel a Tolnai Szt. István Katolikus Általános Iskola és Gimnázium és a Paksi Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnázium. A Pécsi Egyházmegye célja, hogy egyre több fiatal pedagógus vállalja a tudás keresztény értékek mentén történő átadását a jövő generációja számára.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2022 augusztus
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Szent István király ünnepe - Ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2022. 08. 20. -
A Pécsi Egyházmegye alapításának 1013. évfordulója - Ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2022. 08. 23. -
Pécs Város és a Magyar Felsőoktatás Napja:
Pécs -
2022. 09. 01. - 2022. 09. 01.
Ars Sacra Fesztivál:
-
2022. 09. 12. - 2022. 09. 19.
Szent Vér búcsú és gyalogos zarándoklat:
Mohács - Báta -
2022. 09. 17. - 2022. 09. 17.

LD honlap logó Telefon

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség