Harmadik éve szerveztek lelki napot a Pécsi Egyházmegye elsőáldozóinak Máriagyűdön, hogy azok a gyermekek, akik ebben a tanévben veszik magukhoz először az Oltáriszentséget, találkozhassanak egymással, és a közösségben megéljék az egyház teljességét.

elsoaldozok web 20180526 20A május 26-án tartott lelkinap idén is a máriagyűdi kegyhely szabadtéri oltáránál bemutatott szentmisével kezdődött. Udvardy György megyéspüspök homíliája elején a szentírási részlethez kapcsolódóan elmondta, hogy Jézus korában az volt a meggyőződés, hogy azok kerülhetnek közel az Istenhez, akik megtartják a törvényt, ilyen komoly cselekedetekre pedig csak a felnőttek képesek. Jézus viszont azt mondja: engedjétek hozzám a gyermekeket. Tanítása szembe megy korának tapasztalatával, még a tanítványok meggyőződésével is, mert tudja, az Istennel való kapcsolat nem rajtunk múlik, hanem mindenki számára ajándék, amelyet az Isten ad. Ő jön közel hozzánk, mindig ő a kezdeményező. Jézus arra tanít bennünket, hogy az egyetlen helyes magatartás Istennel, a jóval szemben az elfogadás. Elfogadom, amit az Isten ad. „De ugyanezt teszik a szüleitek is. Ők sem csak maguktól találják ki, mi jó neked. Ők is állandóan azt kérdezik: mi lenne jó a gyermekemnek? Mit adjak neki? Mi szolgálja a javát, mi táplálja, mi erősíti, mi teszi szabaddá, mi teszi őt boldoggá? És azt adják neked, ami a javadat szolgálja. A gyermek pedig elfogadja, amit a szülők adnak, mert bízik bennük, tudja, hogy szeretik őt.” – fogalmazott a főpásztor, majd arról beszélt, hogy a szeretetre folyamatosan szükségünk van. Valójában kapcsolatra, biztonságra, otthonosságra vágyunk. Jézus pedig ezt adja nekünk az oltáriszentségben: az életét, a tanítását, a szeretetét, az osztozást, a gyógyítást, a bátorságot. „Jézus szeret benneteket, tudjátok, hogy amit ő ad, az jó. Jézus azt akarja, hogy mindig fogadjuk be őt. Ezért hívlak benneteket én is évről évre, hogy erősödjünk meg ebben a tapasztalatban: Jézus újból és újból adni akarja magát. Ezért jövünk ide erre a gyönyörű helyre ünnepelni, hogy ebben az élményben erősödjünk meg, szüleitekkel együtt. Legyen egy olyan tapasztalat, olyan élmény, hogy itt otthon vagy. A meghívás erre szól: gyere haza, és edd azt a táplálékot, ami a családnak a tápláléka. Ide mindig hazajöhetsz, most is, öt vagy húsz év múlva is. Ez a te otthonod. Égi édesanyánk itt van, vár bennünket, itt van az eucharisztia, a táplálék, hogy erősödj.”–mondta a püspök.

elsoaldozok web 20180526 95
A szentmisét követően a gyermekek csoportot alakítottak és így 10-10 feladatot kellett végrehajtaniuk a kegytemplom körüli téren és a rózsafüzér-sétányon. A kihívások között voltak, amelyeknél a gyermekek hittanos tudására volt szükség, másoknál a leleményességükre vagy épp merészségükre. A sikeres teljesítésért egy-egy gyöngyszem járt, a nap végén ezeket egytizedes rózsafüzérré fűzték. Míg a gyermekek a gyöngyöket gyűjtögették, kísérőiknek, szüleiknek Nagy Péter, az egyházmegye közoktatási munkatársa tartott figyelemfelkeltő előadást a szülői attitűdök és a stabil családi élet jelentőségéről. Az ebédet a plébániatemplom előtti lépcsőn bemutatott bábelőadás követte, majd a gyermekek záróáldást kaptak a hazaindulás előtt.

Fotó: Loósz Róbert
További képek az eseményről itt.

2020 február
M T W T F S S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Közelgő események

Hamvazószerda-ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház
2020. 02. 26. -
Nagyböjti keresztút és szentmise a Szent Kereszt jelenlétében:
Máriagyűd
2020. 02. 28. - 2020. 02. 28.
Szentségimádás és szentmise a hivatásokért:
Pécsi Székesegyház
2020. 03. 05. -
Nagyböjti keresztút és szentmise a Szent Kereszt jelenlétében:
Máriagyűd
2020. 03. 06. - 2020. 03. 06.
Érettségizők találkozója-III.:
Máriagyűd
2020. 03. 06. - 2020. 03. 07.

Szent Vér Báta

pem nek logo wide

pe napi evangeliumok

pe mariagyudi kegyhely

pe szechenyi