Ünnepi megnyitóval kezdődött el szeptember 7-én, pénteken 16.30-kor az idei Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) a székesfehérvári Városháza téren. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által szervezett rendezvény ez évi mottója: Van célunk! – Van jövőnk!

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia hatodik alkalommal rendezi meg a Katolikus Társadalmi Napokat, amelynek fő célja bemutatni minden érdeklődő számára az Egyház társadalmi tanítását. Először 2013-ban Budapesten, majd 2014-ben Miskolcon, 2015-ben Debrecenben, 2016-ban újra Budapest, majd 2017-ben Győr városa adott otthont a rendezvénynek. A háromnapos eseményt idén Székesfehérvár látja vendégül szeptember 7. és 9. között a Városháza téren. A korábbi évekhez hasonlóan az idei KATTÁRS elsősorban azt szeretné bemutatni, hogy a Katolikus Egyháznak az evangélium alapján van megoldása a mai kor társadalmi kérdéseire és problémáira.

Ez a közösség Európából nézve egészen Székesfehérvárig nem létezhetne a kereszténység nélkül, s nem létezhetne az ezt megvalló emberek nélkül. Nem létezhetne azon emberek nélkül, akik adott esetben még keresik majd ezt az utat és lehet, hogy éppen ezeknek a rendezvényeknek a keretében találják meg - ezekkel a szavakkal köszöntötte a rendezvény hivatalos megnyitó ünnepségen az egybegyűlteket Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, a rendezvény világi fővédnöke.

Spanyi Antal Kattars2018
Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a rendezvény egyházi fővédnöke beszédében elmondta, fontos, hogy az Egyház találja meg a helyét a társadalomban, tudja megtalálni azokat a fórumokat, lehetőségeket, amelyeken bemutatkozhat, megmutatja saját lehetőségeit, saját készségét. Ott segítsen az emberen, ahol az ember van és az embert megtalálva segítse a világban való boldogulását, oly módon, hogy ne csak percnyi boldogságokat találjunk, hanem az életünk legyen maga a boldogság és életünk végül jusson el az örök boldogsághoz, az Istenhez.

Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes levélben köszöntötte a megjelenteket: „Arra buzdítom tehát a KATTÁRS résztvevőit, illetve mindazokat, akik elkötelezettek a keresztény Magyarország megtartásában, ne féljenek mindig a nagyobb igazságot és a nagyobb jót – a köz javát - keresni.”

Udvardy Gyorgy kattars2018

Udvardy György pécsi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alelnöke kiemelte: Úgy szeretnénk krisztusi hitünk kultúrateremtő erejét ünnepelni, hogy azt a jelen valóságban is felfedezhessük. Ezért örülök a mostani rendezvénynek és jelmondatának, Van célunk! Van jövőnk! Ez a kettő abszolút összekapcsolódik, és fordítva is igaz, ha nincs célunk a jövő is meggyengül, elhalványodik, nem tudunk küzdeni érte, eltűnnek értékeink és percnyi emberekké válunk csak.

Szekely Janos kattars2018
Székely János szombathelyi megyéspüspök, az MKPK Caritas in Veritate Bizottságának elnöke, a KATTÁRS egyházi védnöke elmondta, kultúránk forrása az Isten, ebből a titokból élet fakad. Hálát adunk azért, hogy ez a titok jelen van az európai kultúrában, magyar népünk múltjában és jelenében. A KATTÁRS ezt szeretné megmutatni, ajándékozni.

A KATTÁRS alkalmat ad az Egyháznak arra, hogy kilépve az utcára a személyes kapcsolatot megtalálja az emberekkel. Hívők és nem hívők egyaránt, egymás felé tudnak kezet nyújtani. Nyitottság, befogadás, megértés és cselekvő szeretet. Legyen ez az ünnepe a KATTÁRS napoknak – emelte ki köszöntőjében Hirtling István színművész, a KATTÁRS világi védnöke.

A rendezvény második napján, szeptember 8-án, szombaton 10 órától a székesfehérvári Polgármesteri Hivatalban Van célunk! Van jövőnk! címmel ünnepi konferenciára várják az érdeklődőket. Az eseményen felszólal többek között Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök és Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár.

A katolikus intézmények bemutatkozó sátrai a Városház téren pénteken 16.30 és 20.00 óra között, szombaton 9.00 és 20.00 óra között tartanak nyitva.

A rendezvény záróeseményére, az Erdő Péter bíboros által celebrált szentmisére 2018. szeptember 9-én, vasárnap 11 órakor kerül sor a Városház téren (eső esetén a Prohászka emléktemplomban).

A rendezvény teljes programja itt érhető el.

MKPK Sajtószolgálat
Fotó: Fehér János/MKPK Titkársága

Szentmise közvetítések banner v2

 

LD honlap logó Telefon

2021 december
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

Pécsi Advent:
-
2021. 12. 05. - 2021. 12. 19.
Punya, egy falat kenyér c. kiállítás:
Pécs, Dóm Kőtár -
2021. 12. 05. - 2022. 01. 06.
19. Pécsi Advent - Orgonakoncert:
Pécs, Kertvárosi Szent Erzsébet Templom -
2021. 12. 05. -
Roráté szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2021. 12. 06. -
Roráté szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2021. 12. 07. -

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség