Szent Miklós püspök alakját minden kultúra magáénak érzi, és ha kicsit különböző megvilágításból szemlélik is, az alapvető sajátosságai megőrződtek az idők során: elsősorban a gyengék és az igazságtalanságot elszenvedők védelmezője.

Legendáját múzeumpedagógia módszerrel ismerhetik meg az óvodás és kisiskolás korú gyerekek a Pécsi Püspökségen. A gyermekek mellett az eladósorban lévő lányok, valamint a tengerészek védőszentje is 260. körül Pataraban (Kis-Ázsia) született. A legendás püspök életének több csodás epizódja is fennmaradt. A legismertebb ezek közül, amelyből képi ábrázolásai is merítenek, Miklós irgalmasságáról tesz tanúbizonyságot. Mürában (ahol később püspök lett) három fiatal lányt mentett meg attól, hogy a házasságukhoz szükséges pénzre prostitúció útján tegyenek szert.

muzped mg 3065 900

A Pécsi Püspökség adventben több alkalommal várja múzeumpedagógiai foglalkozásra a különböző korú gyerekeket. Az óvodások és kisiskolások Szent Miklós alakjával ismerkedhetnek a Hol lakik a Mikulás? című foglalkozáson.
A múzeumpedagógiai módszer fontos jellemzője, hogy a gyerekek mindig többféle tevékenységben vesznek részt. A foglalkozást vezető pedagógusok a frontális ismeretközvetítés helyett inkább a beszélgetésre és a játékra helyezik a hangsúlyt. Élmény- és drámapedagógiai módszereket is alkalmaznak a tudás elmélyítése, valamint a különféle szociális kompetenciák fejlesztése céljából. A Miklós-napi foglalkozásokon a gyerekek érkezésüket követően rögtön egy szerepben találják magukat: kis manókká változnak, akik a Mikulás segítői. Szent Miklós püspök legendáját egy „bőröndszínházi” előadásból ismerik meg: a múzeumpedagógusok saját készítésű illusztrációi cserélődnek egy felnyitott bőröndben, így áll össze a történet, amely a másik emberrel vállalt sorsközösségre, egymás segítésére irányítja a gyermekek figyelmét.

muzeumpedagogia 03

Ezen kívül, ahogy a többi múzeumpedagógiai foglalkozás esetében is, a Miklós-napon is nagyon fontos szerep jut az alkotó tevékenységnek, amely szervesen kötődik a foglalkozás témájához. A résztvevő gyerekek a Manó-műhelyben cipősdobozból készítik el a Mikulás házának egy-egy szobáját, majd az egyéni alkotásokat összeillesztik, így közös munkával építik fel a házat. A foglalkozás végén azután újra szétszedik a dobozokat, hogy mindenki hazavihesse magával saját alkotását.
Ez a sokszínűség, amellett, hogy elősegíti az ismeretek elmélyítését, hozzájárul ahhoz, hogy lehetőleg minden gyermek jól érezze magát a foglalkozások során, hiszen jó eséllyel részese lehet olyan tevékenységnek, amelyben örömét leli.
Az ismeretátadás mellett a foglalkozásoknak éppen az az egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a gyerekek jó élménnyel távozzanak.

A Pécsi Advent ideje alatt az alábbi ingyenes múzeumpedagógiai foglalkozások várják a különböző korú gyermekeket.

December 6. 15:00
„Hol lakik a Mikulás” - adventi múzeumpedagógiai foglalkozás 5-8 éveseknek
Mikulás-napi foglalkozásainkon sok-sok kép, mese, játék és kézműveskedés segítségével megismerkedünk Szent Miklós legendájával.
Korosztály: 5-8 év
Időtartam: 60-90 perc
Helyszín: Püspöki KincsTár
Maximális létszám: 15 fő

December 8. 10:00
„Angyallesen” - adventi múzeumpedagógiai foglalkozás 6-10 éveseknek
A foglalkozás során közösen felkutatjuk a székesegyházban rejtőző angyalokat, majd vetítés, beszélgetés és különböző játékok segítségével „közelebbről” is megismerkedünk velük. Ezt követően a gyerekek maguk is készíthetnek angyalokat különböző technikákkal.
Korosztály: 6-10 év
Időtartam: 90-120 perc
Helyszín: Székesegyház és Püspöki KincsTár (Találkozási pont: Székesegyház nyugati bejárata)
Maximális létszám: 15 fő

December 15. 10:00
„Szimatolj, fülelj, tapints! Rendhagyó ismerkedés a karácsony titkával” - adventi múzeumpedagógiai foglalkozás 6-12 éveseknek
Milyen hangokat hallhattak, milyen szagokat érezhettek a pásztorok a betlehemi jászol előtt? például ezekre a kérdésekre is választ keresünk új adventi múzeumpedagógiai foglalkozásunkon, ahol az érzékszerveink és egy, a Püspöki KincsTárban található műalkotás segítségével idézzük fel a karácsonyi eseményeket, majd a gyerekek különleges alkotó munkában is részt vehetnek.
Korosztály: 6-12 év
Időtartam:60-90 perc
Helyszín: Püspöki KincsTár
Maximális létszám: 15 fő

A Pécsi Advent alatt további kisiskolás csoportok számára is lehetőség nyílik - korlátozott számban, az érvényes árazásnak megfelelően - foglalkozáson való részvételre.
Jelentkezni a Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein! e-mail-címen lehet.

December 8. 14:00
Adventi festöde Kató Móni keramikus kalauzolásával, gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt
Készítsen karácsonyra egyedi ajándékot szeretteinek.
Festő foglalkozásunk fehér agyagból készített egyedi figuráinkra épül, melyek pillanatok alatt száradnak, így az alkotás rögtön haza is vihető. A foglalkozáson való részvétel magában foglalja 1db megszokott kerámia megfestését.
A program alatt több kerámia megfestésére is nyílik lehetőség térítés ellenében 600 Ft/db ártól.
Korosztály: minden korosztály számára
Időtartam: 90 -120 perc
Helyszín: Püspöki KincsTár
Maximális létszám: 15 fő

December 15. 14:00
Adventi festöde Kató Móni keramikus kalauzolásával, gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt kötött
Készítsen karácsonyra egyedi ajándékot szeretteinek.
Festő foglalkozásunk fehér agyagból készített egyedi figuráinkra épül, melyek pillanatok alatt száradnak, így az alkotás rögtön haza is vihető. A foglalkozáson való részvétel magában foglalja 1db megszabott kerámia megfestését.
A program alatt több kerámia megfestésére is nyílik lehetőség térítés ellenében 600 Ft/db ártól.
Korosztály: minden korosztály számára
Időtartam: 90-120 perc
Helyszín: Püspöki KincsTár
Maximális létszám: 15 fő

 

További információ:
E-mail: Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!
Telefon: +36 30 373 8900

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség