Idén november 28-án találkoztak a Pécsi Egyházmegye Püspöki Bíróságának tagjai és szakmabeli partnerei. A hagyományosan évenként megrendezett találkozó Fehér Andrea bírósági jegyző kezdeményezésére indult, aki ezzel segíteni, fejleszteni szeretné a bíróság működését. Ez alkalomból kérdeztük a jegyzőt.

pecsi puspoki birosag epuleteAz egyházmegyében egyedülálló módon nőként vagy egyházjogász. Hogy esett a választásod erre a szakterületre?

A szakterületet a plébánosom javaslatára választottam, mert kevés egyházjogász dolgozott nálunk az egyházmegyében, én pedig tanulni szerettem volna még, a hittanári diploma után, illetve mindenképpen segítő szakmában gondolkodtam.

Római tanulmányaid után milyen ötletekkel tértél haza? Mit sikerült megvalósítani?

Azt a fajta joggyakorlati, jogalkalmazási szemléletmódot szerettem volna átvinni a Bíróságunk működésébe is, amit Rómában egyházjogász professzoraimtól tanultam. Ez egy hosszabb folyamat, amelynek a kezdeti lépésein már túl vagyunk, és úgy látom, nagyon jó irányba haladunk munkatársaimmal, akik valamennyi ötletemet, javaslatomat nyitottan, teljes támogatással fogadják. A félévente megrendezésre kerülő találkozóink is a közösség építését, az együttgondolkodás hatékonyságát és a közös célok minél hatékonyabb elérését szolgálják. Ezeken az összejöveteleken nem csak jogelméleti ismereteket sajátítunk el, hanem joggyakorlati munkát is végzünk szentszéki precedens perek feldolgozásával.

Most volt a püspöki bíróság tagjainak találkozója. Miért van szükség erre a találkozóra?

A találkozó azért is nagyon fontos, túl a célok minél hatékonyabb elérésén, mert pozitív megerősítést nyújt a munkatársaknak az elvégzett feladatok hatékonyságának tekintetében. Ezen kívül nagyon jó találkozási pont és alkalom egymás számára, tapasztalatcserére, a hallott új ismeretek beépítésére. A mostani alkalom abban a tekintetben újszerű volt, hogy a jelenleg még kánonjogi tanulmányaikat folytató - reményeink szerint - leendő munkatársaink, egyházmegyés atyák is tevékenyen részt vettek ezen az összejövetelen. Az itt feldolgozásra kerülő perek, esetek, precedens jellegűek a Szentszék Legfelsőbb Bíróságától, a Rota Romana-tól. Amikor egy bíránk vagy kötelékvédőnk hasonló esettel, körülményekkel találkozik, a kapcsolódási pontok, a közös aspektus megkönnyíti a végső döntéshozatalt.

Információim szerint csak házassággal kapcsolatos ügyeitek vannak. Hogy néz ki egy ilyen tárgyalás?

Többnyire házassági pereink vannak, azaz egyházi házasságok érvénytelenítésével foglalkozunk azok esetében, akik nehéz élethelyzetben vannak, és életállapotukat rendezni szeretnék, ezért fordulnak Bíróságunkhoz. Az ügyek tárgyalása kollégium formájában történik a hivatal székhelyén, a bírák és kötelékvédők személyes részvételével.

Mennyi időbe telik felbontani egy érvényes házasságot? Már ha érvényes…

Az időtartamot több dolog befolyásolhatja, felek, tanuk lakóhelye, bizonyítékok fellelhetősége, összegyűjtése; de általában legfeljebb 8-9 hónapon belül döntés születik egy perben. A fogalmi tisztázás viszont nagyon fontos: az egyházmegyei bíróság nem bont fel érvényes házasságokat, nem azt vizsgáljuk meg, hogy egy házastársi kapcsolat miért futott zátonyra. Valamelyik házasfél előzetes kérése alapján azt tudjuk megvizsgálni, hogy a felek az egyházi házasságukat érvényesen kötötték-e meg. A házassági pert kezdeményező fél, a felperes azt álltja, hogy bizonyos körülmények, adottság, képesség fennállása, vagy hiánya miatt nem volt érvényes a házasságkötés. Ezt próbálja bizonyítani tanúkkal, iratokkal az eljárás folyamán. Bíróságunk az eljárás végén pedig azt tudja válaszolni erre a kérésre, hogy igen bebizonyosodott a tényállás, tehát érvénytelen a kötelék a felek között, vagy nem bizonyosodott be, tehát továbbra is érvényes házasságban élnek.

Hogyan tudnak az érintettek elindítani egy ilyen eljárást?

Minden eset egyedi, bonyolult, összetett, ezért is fontos a személyes részvétel és a nyitott, tevékeny együttműködő kapcsolat a hozzánk fordulókkal.
Akik nehéz házassági helyzetben élnek, elvált, újraházasodott emberként szeretnék életállapotukat rendezni a Katolikus Egyházon belül, forduljanak személyesen Bíróságunkhoz, elérhetőségeinken. Itt segítséget, tanácsot kapnak a teendőkről.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség