Nyilvános sajtóbejárást és tájékoztatót tartottak február 18-án Pakson a Kossuth utca 2. szám alatti ingatlanban, ahol javában folynak az építkezési munkálatok egy régi óvodaépület teljes felújítására, átépítésére. A cél egy korszerű óvoda létesítése azoknak a paksi gyerekeknek, akiket már hároméves kortól katolikus intézménybe íratnának a szülők.

A püspökség szándékával egybehangzóan azonban nem csak a római katolikus vallású gyerekeket látják szívesen az intézményben. Az új óvoda a Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnázium részeként kezdi működését szeptembertől, a beiratkozás pedig április 23-24 között lehetséges. Első körben két csoport indul egy kis és egy vegyes, majd a következő években 4 csoportosra bővül az intézmény.

paks ovoda szerzodes web 20190218 20

Udvardy György Pécsi megyéspüspök Szabó Péterrel, Paks város polgármesterével megtekintette az épületben folyó munkálatok jelenlegi állapotát. A látogatás ideje alatt ácsok dolgoztak a tetőn, míg a kőművesek belső terekben tevékenykedtek. A megyéspüspök beszédében kifejtette, hogy nagy kincs az az igény, amely a katolikus oktatásra mutatkozik a szülők részéről. A növekvő igények alapján a polgármesterrel egyeztetve az óvodaalapítás előrehozatala mellett döntött az Egyházmegye. „Hosszú évek óta gondolkoztunk azon, hogy hogyan lehetne fejleszteni Paks városában a katolikus oktatási intézmény jelenlétét, mind épületben, mind tartalomban. Mégpedig azért, hogy hogyan tudjuk az itt lakók és majdan itt lakó embereknek a jogos igényét kielégíteni, miszerint gyermekeiket vallásos fenntartású oktatási intézményben szeretnék taníttatni és nevelni. Nagy kincs, hogy a társadalmunk a katolikus oktatást, ami sok évszázad tapasztalatára nyúlik vissza, ma is értéknek tekinti. Eszerint az a krisztusi emberkép, amit megismerhetünk, és amit intézményeinkben szeretnénk bázisként adni a szülőknek, gyermekeknek, az a jövő számára is biztos alapot jelent.” - fejtette ki a főpásztor.

Udvardy György elmondta, hogy az iskolát és az óvodát Kalkuttai Szent Teréz oltalmába ajánlják.

paks ovoda szerzodes web 20190218 21

Dohóczki Péter, a Pécsi Egyházmegye gazdasági igazgatója a beruházás részleteiről beszélt. A püspökségnek 12 önálló oktatási intézménye van 10 településen, amely tagintézményeivel együtt összesen 23 oktatási intézményt jelent. A hálózat 9 óvodával rendelkezik, a paksi a 10. lesz. Az elmúlt években közel 8 milliárd forintból (különböző pályázati forrásokból) fejlesztette az Egyházmegye a közoktatási intézményeit. Ebből a keretből közel félmilliárd forint jut a paksi óvoda beruházásra. Cél a modern és korszerű oktatás biztosítása. Az épület felújítása és bővítése révén egy négycsoportos óvodát alakítanak ki, játszótérrel és külön parkolóval a szomszédban. A tervek szerint minden csoportnak saját mosdó és öltöző kerül kialakításra az intézmény működéséhez szükséges további helyiségek mellett.
A gazdasági igazgató továbbá arról is beszélt, hogy folyamatban van az általános iskola és gimnázium fejlesztése is. A felújítás mellett a jövőben tornatermet is építenének a Balogh Antal plébános nevét viselő iskolába járó gyermekek számára.

A sajtótájékoztatón Kutas Attila plébános, az iskola püspöki biztosa felolvasta az óvoda alapításáról szóló dokumentumot, amelyet azután átadott Koósz Roland igazgatónak.

Koósz Roland igazgató bemutatta az óvoda leendő igazgatóját Heszné Rauth Ildikó személyében, aki harminckét éve dolgozik óvópedagógusként. A felkérésről a leendő óvodavezető elárulta, hogy azt érezte, a helyén van ebben az intézményben, hiszen gyermekkorában maga is vallásos nevelésben részesült, és ez életét ma is meghatározza. Elmondta, a döntésében közrejátszott az igazgatóval való jó kapcsolat, partnerség, illetve a leendő kollégáinak az ismerete, akik kiváló szakemberek. „Egyházi óvodában feladatot vállalni küldetés, missziós feladat. A leendő kollégák rendelkeznek azzal a hitbeli elköteleződéssel és azzal az odaforduló attitűddel, amely a kisgyermekek között feltétlen szükséges. Az óvodában nap mint nap célokat határozunk meg és azokhoz feladatokat rendelünk. Ebben az óvodában a legfontosabb feladatom a gyermekek között a Mennyei Atya szeretetének továbbadása lesz. Ezt sok-sok mosollyal, odaforduló és elfogadó szeretettel kívánom megtenni. Munkatársaim között pedig az lesz a feladatom, hogy közösségem aktív tagja legyek lelkileg és szakmailag egyaránt.” – fejtette ki a leendő óvodavezető.

Szabó Péter polgármester köszöntő beszédében üdvözölte az új óvoda létrehozását. Elmondása szerint szükség van erre Paks városában. A város fejlődésével együtt öröm számára, hogy a három éves ötlet és szándék kezd valósággá válni. „A püspök úrnak az oktatás ügyéért az egyházmegyében tett jelentős erőfeszítései kézzelfogható eredményeket hoznak egy olyan településen is, amelyet túlzás nélkül nevezhetünk a változás és a fejlődés városának. A Pécsi Egyházmegye részéről az óvodaalapítás és a küszöbön álló iskolafejlesztés együtt erősíti Paks változó, fejlődő arculatát, növelik szellemi, lelki infrastrukturális értékeit, az itt élő emberek jövőbe vetett hitét.” Gyors és sikeres építkezést, erőt a kitartó munkához, bölcs döntéseket, nyitott szívet, együttműködő akaratot és mindenkinek jó egészséget kívánt.

Ezt követően Szabó Péter polgármester és Udvardy György megyéspüspök kézjegyével is ellátta a stratégiai együttműködési szándékot jelző dokumentumot.

Fotó: Loósz Róbert
További képek az eseményről itt.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség