„Úgy lépünk be anyaszentegyházunk vezetésével a szent hétbe, hogy közben ugyanazon egyházunk vezetésével átéltük a nagyböjt szent idejét, bűnbánatot tartottunk, az ige erejére hagyatkozunk, készek voltunk arra, hogy változzon az életünk Krisztus miatt, akit ismerünk, akit szeretünk, és akit követni szeretnénk. Most pedig egyházunk, mint bölcs anya, vezet bennünket, hogy éljük át nagyhétnek a misztériumát, annak minden egyes eseményét. Szemlélői is vagyunk, de valójában ennek az isteni és emberi drámának a részesei. A szent liturgia arra ösztönöz bennünket, hogy akarjunk részesévé válni az ünneplésnek időnkkel, energiánkkal, figyelmünkkel, szívünk szándékával és megújulási szándékunkkal. Így érkeztünk most ide ehhez a naphoz és akarunk figyelni Krisztusunkra, aki kész vállalni érettünk az Atya szeretetéért a halált.” –ezekkel a szavakkal köszöntötte virágvasárnapon Udvardy György pécsi megyéspüspök a híveket, majd megáldotta a barkákat és a pálmaágakat, amellyel a neokatekumenátus közösség tagjai sorakoztak fel a templom bejáratánál. A pálmaágak virágvasárnapon Jézus Jeruzsálembe való bevonulására emlékeztetnek, amivel kezdetét veszi a rövidesen kereszthalálával végződő szenvedése.

viragvasarnap web 20190414 6

Az Atya akar minket megváltani

Jézus Jeruzsálemi bevonulása kapcsán a megyéspüspök elmondta, hogy „Jézus Krisztus tudja, hogy mi történik valójában. Hiszen ő akarja ezt a pillanatot. Ő ismeri az Atyát, Ő nem menekül ettől a pillanattól, nem reméli hátha másként lesz, mint ahogy az Atya akarja. Nem akarja elkerülni a szenvedést. Az Atya akar megváltani bennünket és ebben az egységben hív, hogy ünnepeljünk Vele. Legyünk ennek részese, akarjuk átélni bármennyire is dráma.” – ezekkel a szavakkal bíztatta Udvardy György megyéspüspök a híveket.

viragvasarnap web 20190414 26

„Azok vagyunk, akikért az Isten Fia, Jézus Krisztus föláldozta önmagát.”

A virágvasárnapi liturgiában Jézus szenvedéstörténete hangzik el. „Az egyház liturgiája és a szentírási szakaszok segítenek abban, hogy teljes egészében és jól éljük át húsvét szent titkát.” A nagyhét kezdetén azért hallgattuk Jézus szenvedéstörténetét, hogy értsük –mondta a főpásztor, majd hozzátette: „Azért, hogy pontosan tudjuk, mi történik a következendő napokban, mi történik velünk és kik vagyunk mi valójában. Azok vagyunk, akikért az Isten Fia, Jézus Krisztus föláldozta önmagát. Úgy akarunk ünnepelni, úgy akarunk részesei lenni ennek a szent cselekménynek, ami valójában velünk, bennünk történik, hogy pontosan tudjuk ki az a Krisztus, akit követünk, pontosan tudjuk, hogy ki az, aki érettünk odaadja az életét. Ki az a Krisztus, aki bennünket élettel akar megajándékozni.”

viragvasarnap web 20190414 37

Jézus megismerése, az Atya megismerése

A dráma valójában az Atya és a Fiú között zajlik, amely szereteten alapul –magyarázta. A kölcsönös, sérülés nélküli szeretet az, ami arra sarkallja, ösztönzi az Atyát, hogy küldje el a Fiát érettünk, emberekért. „A Fiú a szeretettől vezetve kész, hogy elinduljon. Kész arra, amitől mi leginkább félünk, leginkább szorongással tölt el: a teljes elvesztés, a teljes halál. Ő ezt vállalja, és mindazt, ami ezzel együtt jár: a meg nem értést, a félreértést, a gúnyolódást, az intrikákat, azokat a külső körülményeket, amelyek alapján bárki, aki részese annak értelmezni akarja az eseményeket, mit sem tudva, ismerve abból, ami valójában történik. A Fiú lelkét akarjuk megismerni a Nagyhét kezdetén. (…) A Fiú lelkülete tárul fel előttünk most, virágvasárnap. Annak a Fiúnak a lelkülete, aki szeret bennünket, és mindenek fölött szereti az Atyát.”

Ha mi szeretnénk érteni a következő napok, a saját életünk eseményeit, akkor tudatosan öltsük magunkra az engedelmes Fiúnak a lelkületét – mondta a püspök. „Ezt a keresztségben már megkaptuk, most a keresztségnek a kegyelmét, az ajándékát akarjuk felszítani magunkban.” –emlékeztetett.

viragvasarnap web 20190414 48

Meghívás

„Engedjük, hogy közel jöjjön hozzánk az Isten emberkeresése, az Isten küzdelme az emberért, az embernek a jajkiáltása és az Isten és ember egymásra találása a halálban. Ennek az egymásra találásnak a megújítása Jézus föltámadásában és a mi föltámadásunkban.” – bátorított a főpásztor, Isten végtelen szeretetével bíztatva. „Ez a szeretet indítson és érintsen meg mindannyiunkat, hogy a nagyhéten jól tudjuk felhasználni az időt, jól tudjunk ünnepelni. Engedjük bátran, hogy hasson ránk Jézus szenvedéstörténete, hogy az Ő föltámadásának is örömteli részesei lehessünk.”

Az ünnepi szentmisét a Pécsi Egyházmegye élőben közvetítette Facebook oldalán, az adás itt tekinthető meg:

A Pécsi Egyházmegye élőben közvetíti a húsvéti szent három nap (lat. Triduum Sacrum: nagycsütörtök, nagypéntek, nagyszombat) liturgiáit és a húsvétvasárnapi szentmisét. Kövessenek bennünket Facebookon és a weboldalunkon.

Fotó: Loósz Róbert
További képek az eseményről itt.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség