180 fővel indult el a pécsi vasútállomásról az a vonat, amely zarándokokat szállít Budapesten keresztül a csíksomlyói pápalátogatásra. Fiatalok, családosok és idősek egyaránt jó kedvvel és izgatottan várták reggel a vonat indulását.

A Pécsi Egyházmegyéből Bonyhádról, Komlóról, Máriagyűdről, Nagydorogról, Olaszról, Paksról, Pécs-Szabolcsról, Siklósról, Tolnáról, Zombáról, a Pécs-Szent Erzsébet Plébániáról, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskoláról, és a Néri Szent Fülöp Általános Iskolából indult el közel 600 zarándok busszal vagy vonattal szervezett körülmények között, hogy Ferenc pápával találkozzon Csíksomlyón.

„A Szentatya hívott bennünket Csíksomlyóra, ezért elindulunk az egyházmegyénkből több mint 600-an. Itt a vonaton kevesebben. Azzal a szándékkal, hogy az egyház vezetőjével, Krisztus földi helytartójával találkozzunk. Hisszük, hogy a Vele való találkozás mindig az egységet és mindig a reményt erősíti mindannyiunkban. Ezért indulunk bátor bizalommal és imádságos lelkülettel.” – mondta Udvardy György pécsi megyéspüspök, aki a vonatos zarándoklat vezetője is egyben.

A pécsi zarándokvonat Budapesten csatlakozik a Misszió Tours utazási iroda által szervezett zarándokvonathoz, ezt követően pedig együtt folytatják az utat Erdélybe.

csiksomlyo start web 20190531 28

A pécsi indulás előtt a megyéspüspök megáldotta a zarándokokat és a vonatot. Köszöntő beszédében örömét fejezte ki, hogy a hívekkel együtt indulnak útra. Az Úr áldását kérte a zarándokok szándékára, „hiszen az egyház gyermekeiként, egyházunkban szeretnénk otthonra találni.”

Az az ősi kegyhely, amelyet meg akarunk látogatni, Isten népének áhítatáról, hitéről tanúskodik. A nép azért igyekszik eljutni oda, hogy onnan visszatérve, megerősödve keresztény hitében kész legyen a szeretet művének minél tökéletesebb gyakorlására – fejtette ki. A püspök arra bátorította a híveket, hogy vigyék hitük, reményük, szeretetük példáját, hogy ezen épülve lelkiekben egymást gazdagítsák.

Így vélekednek a zarándokok

„Egy nagy esemény előtt állunk, a pápa Csíksomlyóra megy és sok sok ezer magyarral közösen ünnepeljük majd azt a szép napot. Szerintem ez egy nagyon nagy esemény lesz és nagy ünnep.” – mondta Kirsch Péter Kristóf.

A pécsváradi plébános, Antal Géza már sokadik alkalommal zarándokol Csíksomlyóra. „Minden bizonnyal különleges az az alkalom, hogy pápalátogatásra is megyünk. Mindig megfogalmazom magam számára, hogy Magyarországért, hazánkért, magyar népünkért szoktam felajánlani a szentmisét.”

„Most, hogy a pápalátogatásra is megyünk egy nagy öröm, mert a kinti magyarokkal is találkozunk, ami egy egységre ösztönöz bennünket. Együtt a pápával mi a nagy magyarországi magyarok találkozunk a Szűzanyánál, ez számunkra fontos. Fontos az egység, amiben megerősít ez az alkalom.” Klarissza nővér az Ancilla Christi Regis közösség tagja.

 csiksomlyo start web 20190531 1

„Mindenkinek megvan a maga keresztje, amiért zarándokhelyekre utazik, hogy befele tudjon fordulni, és hogy elmélkedjen azokon a gondokon, problémákon, amiket meg kell oldania. Ehhez kérek mindig segítséget a Szűzanyától, az égiektől. Tulajdonképpen én is ezért megyek, mert vannak gondjaim, problémáim, amiket szeretnék ezáltal megoldani. Ez nekem mindig sikerült. Hiszem, hogy most is sikerülni fog.” – osztotta meg Árvai Lászlóné zarándok.

Tillai Gábor történész születésnapi ajándékként látogat Csíksomlyóra. „Többször vezettem már zarándoklatot. II. János Pál pápával kétszer is kezet fogtam. A csíksomlyói búcsún nem jártam még. Most viszont úgy érzem ez egy életre szóló lelki élmény. Én most 60 éves vagyok, és azzal ünneplem a születésnapomat, hogy Csíksomlyóra látogatok.”

 

Ima Ferenc pápáért

Jakubinyi György érsek 2019. január 21-i körlevelében a szentmisék után a következő imát kérte a hívektől.

Szerető Mennyei Atyánk,
Te választottad Ferenc pápát,
Hogy Szent Péter utódaként
vezesse Anyaszentegyházunkat.
Szentlelked kísérje találkozásunkat,
hogy megerősítsen őseink hitében és erényeiben,
bátorítson a kitartó reményben,
megújítson az isteni és felebaráti szeretetben.
Csíksomlyói Segítő Szűz Mária,
könyörögj érettünk!
Ámen.

 

A Pécsi Egyházmegye imája a Szentatyáért

Jézus Krisztus, Egyházad Ura és Pásztora!
Te Pétert és utódait az igazság sziklájává és az egység jelévé tetted. Kegyelmeddel sok szent pásztort küldtél Szent Péter után Egyházad vezetésére.
Az ő közbenjárásukra kérünk: őrizd, kormányozd, egyesítsd és szenteld meg Egyházadat a föld minden országában. 

Könyörgünk hozzád Szentatyánkért, Ferenc pápáért.
Oltalmazd hatalmaddal, irányítsd szereteteddel, világosítsd meg a Szentlélek világosságával, erősítsd meg gondjaiban, csalódásaiban a Te erőddel.
Áldd meg munkáját, hallgasd meg imáját. Ajándékozd meg egészséggel és hosszú élettel. Adj melléje mindenkor bölcs, jó tanácsadókat.
Önts szívébe megértést minden vidék és minden ember szükségei és bajai iránt.
Légy számára az üdvösség sziklája az idők minden viharában.
Erősíts meg bennünket a földi helytartód iránti engedelmességben és hűségben.
Végül pedig vezesd el őt a rábízott nyájjal együtt az örök üdvösségre.

Fotó: Loósz Róbert
További képek az eseményről itt.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség