Június 24-28. között zajlott a Pécsi Egyházmegye által szervezett Barokk kert újratöltve című múzeumpedagógiai nyári tábor. A napközis tábornak a pécsi püspökség területe adott otthont, 7 és 14 év közötti gyerekeknek.

A kisiskolások bejárták, esetenként belakták a Püspöki Palotát és a Püspöki Kincstárat. Megtekintették a Pécsi Székesegyház Mária kápolnáját, valamint ellátogattak Püspökszentlászlóra, ahol felfedező túrára indultak a kastélyban.

A témaválasztást az intézmény ihlette, hiszen a 18. században ez a kerttípus jelent meg az egykori pécsi püspökség területén, és maradványai még ma is megtalálhatók a városban. Másrészt a barokk kert jól szemlélteti, illetve összesűrítve tartalmazza a kor képzőművészetének és természetfelfogásának jellemzőit. Összetettsége tág teret nyújt a gyerekek képzelőerejének, és sokféle kreatív tevékenységre ad lehetőséget.

 LOR6342

A tábor öt napja során a gyerekek megismerték a városban található egykori püspöki kert maradványait, valamint a ma is látható barokk kertrészleteket, építményeket. Eközben maguk is egy miniatűr barokk kert alkotóivá váltak, amelyet egy terepasztalon építhettek meg. A játékosságot labirintusépítéssel fokozták. A tapasztalataikat mozgásos játékokkal, sok beszélgetéssel, kirándulásokkal mélyítették el.

 LOR6389

Múzeumpedagógiai foglalkozások egész évben zajlanak a Pécsi Egyházmegye turisztikai irodájának szervezésében. Ilyenkor nyáron, nemcsak az ideérkezőknek, hanem az itt élőknek is szeretne adni valamit az egyházmegye turisztikai irodája. –mondta Bozóky Anita turisztikai főmunkatárs.

„A barokk kert újratöltve gyakorlatilag Klimó Györgyhöz kapcsolódik, aki nagy püspökünk volt. Ezek a belső kis kertek, kanonoki palotákhoz kapcsolódó udvarok nagyon szép tematikáját tudják adni a barokk által nyújtott titokzatosságnak és élménykeresésnek.”

 LOR6290

A turisztikai főmunkatárs kiemelte, hogy idén két múzeumpedagógiai tábort is meghirdettek.

„A barokk kert újratöltve gyakorlatilag Klimó György barokk kertjéhez, a barokk történetiséghez kapcsolódó tábor. Nagyon sok mozgással, kreatív feladattal, egy barokk kertnek az újraépítésével és az ahhoz kapcsolódó tudásanyagról szól. Van egy másik táborunk is, mégpedig az időkalandorok, amely történelmi utazás gyakorlatilag a különböző pécsi történeti korszakok között. Ezt dolgozzák fel a gyerekek ismeretanyagban, tudásanyagban, játékosan, sok feladattal.”

Farkas Krisztina, múzeumpedagógus a múzeumpedagógia foglalkozás lényegéről beszélt:

„A múzeumpedagógia azért jó a gyerekeknek, mert van egy adott anyagunk -egy múzeumnak az anyaga például-, amelyen a gyerekek játékon keresztül sok mindent megtanulnak. Mindezt anélkül, hogy frontálisan le kellene adni a tananyagot. Legtöbbször kézzel fogható dolgokról van szó, megfoghatják a tárgyakat, megnézhetik, beszélgetünk róla. Észre sem veszik és máris rengeteget tanulnak.”

 LOR6321

„Jól éreztem magam, sok mindent csináltunk ehhez a csodálatos kerthez. Elmentünk Püspökszentlászlóra. Nagyon meleg van, meleg is volt és a püspöki palotát is jól megnézhettük. Örülök, hogy ide jöhettem. Jól éreztem magam.” – vélekedik Muszty Kata-Johanna, 5. osztályos diák.

Osztálytársa Erőss Bíborka is elégedett a táborral:

„Nagyon tetszett a tábor, jó kis tábor volt. Sok mindent csináltunk. Pihenni is lehetett, játszani is lehetett, úgyhogy nagyon jó volt szerintem. Nekem az tetszett, hogy élménydús volt. Tudtunk csapatban dolgozni, szóval együtt tudtunk működni. Röhögtünk együtt, tudtunk mindenfélét csinálni. Jó volt.”

„Nagyon jól éreztem magam. Jó sok barátot szereztem. Labirintust csináltunk, agyagoztunk, faragtunk.” – számolt be Gerberich Albert.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség