Jubileumi szentmisével egybekötött kórházmegáldással ünnepeltek a hívek Szent Lukács napján. Az orvosok védőszentjének nevét viselő Dombóvári Kórház fennállásának 50-ik évfordulójához érkezett.

Az 1969-ben épült kórház 2002-ben vette fel az orvosok védőszentjének a nevét, ugyanebben az évben szentelték fel az épület mellett álló Maria Mater Dei kórházi kápolnát is, melyet a betegek, a hozzátartozók és a gyógyító személyzet számára terveztek, és amely október 18-án helyet adott az ünneplésnek. A jubileumi záró szentmisét Nyúl Viktor atya, pasztorális helynök celebrálta Mayer Mihály nyugalmazott püspök atya, Bartha Zsolt plébános, Hegedűs János plébános és Csullag Gábor diakónus részvételével. A szertartáson több orvos és ápoló is jelen volt, első ízben értük és a hivatást végző testvéreikért szóltak a harangok ezen a délutánon.

Nyúl Viktor atya homíliájában kiemelte, Szent Lukács, aki egyedüliként maradt Pál apostol mellett, mint hűséges orvos, az elesettek számára Isten meghosszabbított karja volt, majd az evangéliumból idézett: „Az Úr Lelke van rajtam, azért kent fel engem, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek. Elküldött, hogy hirdessem a foglyoknak a szabadulást, a vakoknak a látást, hogy szabadon bocsássam az elnyomottakat, és hirdessem az Úr kegyelmének esztendejét.” (Lk 4,14-22) – Majd a pasztorális helynök hangsúlyozta az egészségügyben dolgozók egyik legfőbb feladatát is. - „Az orvosoknak, ápolóknak küldetésük, hogy a társadalom perifériáján lévő embertársainkat megerősítsék abban, hogy Isten nem mond le rólunk, hűséges hozzánk és reményt ad, mely nem csal meg.” - ezt követően a béke kultúrájának építésére hívta fel a figyelmet, melyre óriási szükség van egy olyan kórházban, mely nem csupán egy egészségügyi ellátó központ, hanem a békesség háza is lehet. Ehhez azonban nyitottnak kell lenni a párbeszédre, mert a béke ott kezdődik, amikor a másik ember nem ellenségként, hanem testvéreként tekint társaira.

kepatmeretezes hu LOR6692

„Amikor Jézus azt mondja >>gyógyítsátok meg a betegeket<<, akkor nem csupán a testre, a lélekre is gondol. Ahogy Ferenc pápa is mondja, a kórházban dolgozók tegyenek meg mindent a gyógyulásért, védve az ember életét és méltóságát a fogantatástól a természetes halálig. Továbbá a fizikai eszközök mellett cselekedeteikkel, szavaikkal és az evangélium hirdetésével is sokat tehetnek.” – magyarázta az atya, ez után az orvoslással kapcsolatos gondolatok közvetítésével folytatta homíliáját. „Ahogy a Szentatya megemlíti, gyengéden kell odafordulni a szenvedőhöz, a nehéz helyzetben lévő emberekhez. Nem elég beszélni a betegekhez, meg is kell hallgatni őket, mert a hallgatásnak szabadító ereje van, megkönnyebbít.”

A millenniumi záró szentmise végéhez érve a Dombóvári Szent Lukács Kórház főigazgatója, Dr. Kerekes László is felszólalt, kifejezte a háláját és arra kért mindenkit, imádkozzanak a kórházért. Legvégül Nyúl Viktor atya kilépve a kápolnából, megáldotta a szemben álló épületet, mely talán ez után nem is annyira egyszerű „kórház”, sokkal inkább a béke háza.

A millenniumi záró szentmisével egybekötött kórházmegáldást egy fogadás követte.

Szentmise közvetítések banner v2

 

2020 július
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

Egyházmegyei hivatali szünet:

2020. 07. 20. - 2020. 07. 31.
Szent Anna és Joachim, a nagyszülők búcsúja:
Máriagyűd
2020. 07. 26. - 2020. 07. 26.
Porciunkula búcsú:
Máriagyűd
2020. 08. 02. - 2020. 08. 02.
Szentségimádás és szentmise a hivatásokért:
Pécsi Székesegyház
2020. 08. 06. -
A Bennszülött Népek Világnapja:

2020. 08. 09. -

Szent Vér Báta

pem nek logo wide

pe napi evangeliumok

pe mariagyudi kegyhely

pe szechenyi