Búcsúval, emléknappal és díjátadóval egybekötött rendezvényt tartottak a Skóciai Szent Margit Gondozóotthonban. Margitmajor lakói jó okkal öltöztették szívüket ünneplőbe.

Az előtérben, a székek között csak rézsútosan, a kápolnában alig lehetett elférni. Aki tehette, hamar helyet foglalt a Skóciai Szent Margit Gondozóotthon kápolnájában, melyet bár nem nagyszabású búcsúk ünneplésére méreteztek, jól megfértek benne a szentmisét kerekesszékükből hallgató idős emberek, rokonaik, szociális munkások és ápolók. Ebben a miliőben kezdte a szentmisét Nyúl Viktor atya, pasztorális helynök Margitmajorban, ahol Mayer Mihály nyugalmazott pécsi megyéspüspök, Bodor Kornél sásdi plébános és Rosner Zsolt magyarszéki plébános is jelen volt.

Az ünnepi szentmise homíliájában épp úgy hangsúlyossá vált a gondozóotthon védőszentjének élete, mint Ferenc pápa tanítása. „Skóciai Szent Margit földi élete során arra kényszerült, hogy elhagyja otthonát, Magyarországot, és Skóciában, mint új hazájában éljen tovább, illetve itt végezzen fontos feladatokat. Margit, férje, III. Malcolm durva modorát szelíd jellemével finomította, miközben jelentős hitéleti munkásságot végzett, melyhez az imádságból merített erőt. Szent Margit élete példa számunkra is. Mert bár a jelenlévők közül sokaknak fizikailag el kellett hagyniuk az otthonukat, nem szabad elfelejteniük, hogy a szívükben megtarthatják azt, illetve itt, a gondozóotthonban új hazára, családra találhatnak és megtapasztalhatják azt is, hogy a keresztény ember sosincs egyedül.” Vigasztaló szavak ezek, melyek a szentmisét hallgató gondozottakhoz szóltak – hogy mennyi békés tekintet figyelte! Ahogy pedig az idős emberek-, úgy az értük dolgozó szociális munkások, rokonok számára is megvolt a maga üzenete a szombati szentmisének.

„Ferenc pápa három dolgot kér tőlünk, azoktól, akik idős, beteg emberekkel találkoznak: először is álljunk meg mellettük, fogjuk meg a kezüket, és ezzel fejezzük ki a szeretetünket, másodszor hallgassuk meg őket, harmadszor imádkozzunk értük. Akik pedig ritkábban kerülnek kapcsolatba aggastyánkorú társainkkal, törekedjenek arra, hogy találjanak alkalmat az idősekkel való találkozásra és tanuljanak tőlük.”

Meglehet, ott és akkor több tucat lakó nyert vigasztalást, melyben talán a legszebb, hogy most „ott” alatt egy több szintes, számos szobából álló épületre gondolunk. Ugyanis a Skóciai Szent Margit Gondozóotthon hangosítását a közelmúltban korszerűsítették. Így a társalgó helyiségekben és kórtermekben is lehet hallani mindazt, ami a kápolnában elhangzik. A fejlesztés révén a nehezen közlekedő lakók nem csupán a szentmisén vehettek részt képletesen, hanem azon a díjátadón is, melyben fontos szerepük volt. A gondozóotthon hagyományaihoz híven 2011 óta, évről évre a bentlakók és az itt dolgozók titkos szavazással döntenek arról, hogy kik kapják meg az Év gondozója-díjakat. Idén Schäffer Zsuzsanna, az intézmény igazgatója Viktor atyát kérte fel a kitüntetések átadására, melyeket Furák Tiborné, Szabó Anikó és Erős Szilveszter vehették át. Emellett elismerő oklevelet kapott Kasza Hajnalka és Takó Szilvia.

Ingergazdag nap volt ez egy olyan otthon lakói számára, akiknek minden lehetőségük adott ahhoz, hogy a Margit név jelentéséhez hasonlóan maguk is olyan igazgyönggyé váljanak, amelyen megcsillan, tükröződik Isten jósága.



Fotók: Vermes Nikolett

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség